Recunoașteți personajul? A ajuns actor contra dorinței tatălui și a candidat la președinție

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.12.2023 - 16:00
Cu Ileana Popovici, în filmul „Filip cel bun”, din 1975 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
mircea diaconu

Personajul de mai sus e binecunoscut românilor. A ajuns actor contra dorinței tatălui și a candidat la președinție. Este căsătorit de 43 de ani cu o colegă de breaslă, iar duminică, 24 decembrie, împlinește vârsta de 74 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este faimos pentru multitudinea rolurilor jucate în cinematografie și teatru. Dar și pentru activitatea sa politică, el candidând în 2019 pentru funcția de președinte al României. Dincolo de controversele din această zonă, are o familie exemplară, fiind căsătorit de 43 de ani cu o îndrăgită actriță, cei doi având doi copii.

Recunoașteți personajul? A ajuns actor contra dorinței tatălui și a candidat la președinție

Mircea Diaconu, căci despre el este vorba, nu prea mai are nevoie de prezentare, fiind cunoscut marelui public din multitudinea de roluri jucate în filme și teatru, dar și din activitatea de om politic.

S-a născut la 24 decembrie 1949, în Vlădești, prin urmare, duminică, marele actor împlinește 74 de ani.

Mircea Diaconu a povestit la Antena Stars întâmplarea care l-a făcut să realizeze, la vârsta de 17 ani, că vrea să devină actor.

El a participat la un concurs de recitat poezii și, chiar dacă a avut emoții teribile la acel moment, a fost desemnat câștigător.

„Într-o clipă în care trebuia să mă decid, având vârsta de 17 ani, ce profesie să încep a face. S-a întâmplat într-o bună zi ieșind din sala de sport și trecând cu un prosop pe gât către dușuri, trece un profesor de germană, proaspăt venit în liceul nostru. Trece, mă vede și îmi spune să intru în clasă.

La un moment dat, profesorul îmi dă o poezie, un text, o carte, și după mi-a zis să învăț poezia și am învățat-o. Și m-a băgat la un concurs și la acest concurs am spus poezia. Acolo a fost un coșmar, am amorțit tot.

Simțeam că înnebunesc de frică, tremuram și, la final, un juriu a dat niște premii. Pentru categoria recitare am primit premiul cel mare”, a declarat Mircea Diaconu.

Citește și: A jucat cu staruri de la Hollywood și a candidat la președinția României. Acum, crește porci și vaci

Mircea Diaconu a mai mărturisit că tatăl său nu a fost deloc de acord ca el să devină actor. Cu toate acestea, a dat examen și a intrat la IATC, împotriva voinței acestuia.

„Am văzut un spectacol TV și m-a impresionat. (…) Tata a văzut că la aceste facultăți probele se dădeau cu trei zile înainte și erau eliminatorii. Și eu l-am întrebat ce părere are, însă m-a certat.

M-a lăsat să înțeleg că nu sunt bun de nimic. Tatăl meu s-a albit la față când auzit că am intrat la teatru, că tot planul lui era praf.”, a mai povestit Diaconu.

Mircea Diaconu împlinește 74 de ani, pe 24 decembrie - Foto: Facebook/ Radio Romania Online - Oficial 

A debutat în 1970, la Teatrul Bulandra, iar un an mai târziu, în cinematografie, cu filmul „Nunta de piatră”, în regia lui Dan Pița.

 În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas până în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara.

Din bogata sa filmografie menţionăm: „Nunta de piatră” (1971), „Actorul şi sălbaticii” (1974), „Filip cel bun” (1975), „Mere roşii” (1976), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), „Artista, dolarii și ardelenii” (1980), „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981) „De ce trag clopotele, Mitică?” (1982), „Buletin de București” (1983),„Asfalt tango” (1996), „Filantropica” (2002) „Ticăloşii” (2007) și „Tache” (2008).

A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.

S-a retras la țară, în localitatea natală

A demisionat în noiembrie 2011, din funcția de director al Teatrului „Nottara”, fiind declarat în conflict de interese în urma acțiunii penale a Agenției Naționale de Integritate, deoarece cumula două funcții publice, acuzație dovedită ulterior ca fiind falsă.

Dar Mircea Diaconu nu a putut sta departe nici de viața politică. A fost senator în Parlamentul României, din partea PNL, iar între 2014 - 2019, europarlamentar.

În 2019 a participat la alegerile prezidențiale, clasându-se pe locul patru în opțiunile votanților.

În ultima perioadă, el preferă să stea mai mult în localitatea natală, Vlădești, în Argeș, unde a renovat casa părintească și a ridicat o livadă.

Citește și: Mircea Diaconu, prezidențiabilul lui Simion: „Toate jocurile de acum sunt simple speculații”

„Fiecare om e de undeva. La mine, e simplu. Fiind la mine în sat, cu treabă, un băiat tinerel, care nu știa mai nimic despre mine, m-a întrebat: „V-ați mutat la noi, la țară? Și eu i-am zis: „Măi, băiatule, eu nu am plecat niciodată de aici”. Pentru că, oriunde m-am dus, m-am reîntors aici, cât de des am putut.

Și pe vremea cealaltă veneam aproape săptămânal acasă, și aduceam ce nu aveau ai mei – câte un sac cu pâine pentru porci – și plecam înapoi cu ouă, cărniță de pui, tăiam porcul și toate celelalte, iar gospodăria noastră funcționează la fel. Am păstrat-o. Părinții nu mai sunt, dar și eu și fratele meu am hotărât să ținem mai departe gospodăria”, a spus el, pentru Viva.ro.

Diaconu este căsătorit de 43 de ani cu cunoscuta actriță Diana Lupescu (69 de ani), cei doi având doi copii. 

Fiica, Ana, are 42 de ani și a ales un drum neconvențional în viață. Deși absolvit Științe Politice și Comunicare, ea a reușit să-și clădească o carieră de succes în domeniul echitației.

În schimb, Victor, 29 de ani, a moștenit mai mult din genele părinților, el continuând tradiția artistică din familie. 

Pe lângă talentul său în actorie, el are și aptitudini artistice impresionante în desen, pictură și grafică pe calculator.

Citește și: Rețeta de cozonac care a dat peste cap gospodinele. Se face mult mai repede și iese extrem de gustos

Totuși, Victor, a ales să urmeze același drum ca și părinții să. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și apoi Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția scenografie.

În ultimul an, au existat voci care au afirmat că Mircea Diaconu ar putea fi din nou candidat pentru funcția de președinte al României, la alegerile din 2024.

Rămâne de văzut dacă „Romi”, așa cum era strigat faimosul său personaj din seria filmelor cu „Ardelenii” va alege o nouă bătălie politică sau va prefera să rămână în tihna  - una plină de muncă, însă - traiului rural.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te