Recunoașteți personajul? Actrița urmărită de Securitate din liceu. A abandonat cariera la 38 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.05.2024 - 07:54
Actrița urmărită de Securitate din liceu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu geo costiniu
cu ovidiu iuliu moldovan
cu regizorul Timotei Ursu

Personajul din imaginea de mai sus este o îndrăgită actriță, urmărită de Securitate încă din liceu. A renunțat la carieră la 38 de ani și a decis să se mute în SUA, unde trăiește și acum. Pe 21 mai împlinește 64 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este o iubită actriță, urmărită de Securitate încă din liceu. A renunțat la carieră la 38 de ani și a plecat în SUA. În ciuda succesului din filme, n-a avut studii de specialitate, fiind absolventă de Filosofie și predând mai mulți ani, inclusiv la țară.

Recunoașteți personajul? Actrița urmărită de Securitate din liceu. A abandonat cariera la 38 de ani

S-a numărat printre cele mai sclipitoare, dar și delicate apariții în filmele românești de la finalul anilor '70 și ale anilor '80. 

Majoritatea adolescenților și tinerilor erau amorezați de apariția diafană, blondă, cu surâns fermecător.

Cine a văzut-o, la acea vreme, în „Septembrie”, în „Duios Anastasia trecea” ori în „Pas în doi”, cu siguranță își va aminti.

Anda Onesa a venit pe lume in Pucioasa, județul Dâmbovița, la 21 mai 1960, astfel că, în mod aproape neverosimil, a ajuns la borna 64 a vieții.

Citește și: Julieta Szönyi, actrița din „Toate pânzele sus”: „Frumusețea m-a încurcat”. Se retrage la 40 de ani

În mod straniu pentru mulți, n-a avut pregătire în domeniul actoriei, fiind absolventă a Facultății de Filosofie din București, în 1983. 

Dar încă din ultimul an de liceu a fost selectată de regizorul Timotei Ursu pentru rolul Anișoarei din filmul Septembrie (1978), unde l-a avut partener pe fermecătorul Geo Costiniu.

Pelicula a avut un mare succes, mai ales în rândul tinerilor, astfel că Anda a intrat, peste noapte, pe orbita marilor vedete ale țării.

Anda Onesa, la doar 17 ani, alături de Geo Costiniu, în neuitatul film „Septembrie” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Un an mai târziu juca în alte două filme importante: „Va­canță tragică”, regizat de Constantin Vaeni și, mai ales, „Duios Anastasia trecea”, în regia lui Alexandru Tatos, unde l-a avut ca partener pe marele Amza Pellea.

Pentru rolul principal din acest film i s-a decernat premiul de interpretare feminină la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1980, conform cinemagia.ro.

Nu știa că acest succes și deplasările la festivalurile din Vest o vor face o „țintă” a Securității.

Ani mai târziu, Anda Onesa a dezvăluit, într-un interviu pentru jurnalul.ro, că a fost vizată de Securitatea lui Ceaușescu încă din liceu.

„Am început să am „probleme” cu securitatea din liceu, din momentul in care m-am intors din Polonia, unde Solidarnîi (n.r. - sindicatul Solidaritatea condus de Lech Walesa) începuse lupta în Gdansk.

Securistul din Pucioasa a crezut de cuviinţă să mă ţină intr-o zi 3 ore in beciul clădirii şi să mă innebunească cu intrebări despre Polonia şi despre vecinii mei, adventiştii. Ei, eram eu tănără dar nu proastă...”, a spus actrița.

Citește și: Destinul unei actrițe superbe. Declarată spion și alungată din țară. Securitatea a vrut să o ucidă

Situația a fost confirmată și de Ion Onesa, tatăl actriței-profesoare, care a declarat că securiștii „credeau că e spioancă”.

„Era invitată des la festivaluri, în străinătate, or pe timpul lui Ceaușescu nu era bine privit acest lucru.

Când a luat premiul la Karlovy Vary, au luat-o securiștii la ochi că „ce-i cu asta, un căcat de copil de 17 ani”. Credeau că e spioancă”, a declarat acesta.

După absolvirea facultății a fost repartizată la Țigănești, in județul Teleorman, unde a rămas 5 ani aici ca profesoară.

Dar n-a predat doar filosofia, ci, dimpotrivă. Conform „modelului” existent în zona rurală, trebuia să acopere o gamă mult mai mare de domenii: desen, muzică, istorie, geografie, constituție, cunoștințe social-politice și cunoștințe economice. 

În tot acest timp, a făcut naveta, zi de zi, între Alexandria, unde locuia, și Țigănești. 

Totuși, își face timp și mai apare, în 1985, într-un alt film cu mare impact la public:. E vorba de „Pas în doi”, în regia lui Dan Pița, în care îl are partener pe Claudiu Belonț.

Cu Ovidiu Iuliu Moldovan, în „Flori de gheață”, din 1988, ultimul ei film înainte de plecarea în SUA - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

După un an, vine rândul rolului din „Noi, cei din linia întâi”, film regizat de Sergiu Nicolaescu, iar în 1987 joacă în „Primăvara bobocilor”, regizat de Mircea Mureșan, în care Dem Rădulescu prelua rolul lui Toderaș de la Marin Moraru.

Din 1988 revine în București, predând la un liceu filosofia la clasa a XII-a până în 1990. 

In 1988 apare în filmul „Flori de gheață”, regizat de Anghel Mora, dar și revine in București, predând la un liceu filosofia la clasa a XII-a până în 1990. 

În acest timp, mai primește o „avertizare” din partea Securității, una cât se poate de serioasă.

Citește și: Actrița Ioana Pavelescu despre relația cu Amza Pellea: „Sunt revoltată”. Care e adevărul, de fapt?

„În aprilie 1989, cineva a vrut să mă „accidenteze” cu maşina in Piaţa Rosetti, în Bucureşti.

M-a salvat un cuplu care a urlat cât i-a ţinut gura „asasinilor, criminalilor”. Ei au văzut maşina care m-a urmărit şi care a accelerat cănd eu treceam strada. Maşina a oprit şi patru bărbaţi s-au dat jos.

Oamenii aceia au ţipat aşa de tare că s-au adunat căţiva trecători care m-au recunoscut şi cred că asta i-a făcut pe cei patru să plece in trombă”, rememora Anda Onesa, în acelați interviu pentru jurnalul.ro.

După Revoluție, renunță la cariera didactică pentru a se dedica, între 1990 - 1991 muncii în Televiziune, dar o dispută cu Mihai Tatulici o face să renunțe la acest plan.

Dar, presiunea securiștilor, chiar dacă căpătaseră alte denumiri după 1990, rămâne insuportabilă.

Anda Onesa, în 2018, cu regizorul filmului „Septembrie”, Timotei Ursu, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de la lansarea peliculei - Foto: Facebook/Anda Onesa

Tot tatăl actriței, Ion Onesa, a decarat că Securitatea a fost cea care a alungat-o pe Anda de pe meleagurile natale, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat după Revoluție, în 1991.

„Mi-a zis „Ce mai, tată, m-au amenințat cu moartea”. Atunci i-am spus să plece de­finitiv în America, unde fusese chemată în vizita de niste prieteni”, a spus acesta.

Astfel, actriță s-a „refugiat” în SUA, crezând că vă duce o viață lipsita de griji. Însă nu a fost nici pe departe așa.

A invățat mai întâi engleza, pe care nu o știa, a fost fotomodel si profesoară de istorie la un colegiu din Manhattan.

În 1992 a avut unica ei apariție scenică pe Broadway cu lectură din "Ulysses" a lui James Joyce, o producție scenică difuzată concomitent la postul de radio WNYC Public Radio.

Tot în 1992 revine în țară primind un rol în „Balanța”, film regizat de Lucian Pintilie. Dar era doar o excepție într-un context în care deja renunțase la cariera ca actriță. În plus, s-a și căsătorit cu graficianul Daniel Ionescu, de care va divorța destul de repede.

„Mai întâi a lucrat că fotomodel, iar apoi că profesoara la un colegiu, dar dădea toți banii pe cursuri de dicție. L-a cunoscut pe primul ei soț, Daniel Ionescu, care lucra că grafician. 

Au fost căsătoriți doi ani, însă nu s-au înțeles pentru că el este avar și au divorțat. Daniel i-a luat tot Andei, de la mobila la cele doua mașini, și a venit în România”, a povestit și Rurela Onesa, mama actriței.

Citește și: „Pistruiatul” s-a însurat la 18 ani. De ce n-a vrut să-și mai vadă fiul? Costel Băloiu, la 65 de ani

După divorțul de Daniel Ionescu, în 1996, s-a angajat la o galerie de artă, unde l-a cunoscut pe actualul sot, Arnold Lieberman, specialist in antichități. Cei doi au împreună o fiică, Clio India. 

În prezent, conform cinemagia.ro, Anda Onesa este agent imobiliar la New York, consultant în Feng Shui și deține împreuna cu soțul ei o galerie de artă. 

În anul 2005 a mai avut o apariție în filmul american „Twilight's Last Gleaming”, regizat de Paul Schneeberger.

Dar pentru români, ea va rămâne mereu fata din „Septembrie” ori eroina din „Duios Anastasia trecea” și „Pas în doi”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te