Recunoașteți personajul? A fost iubita lui Papaiani în film. De ce și-a sacrificat căsnicia?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.04.2024 - 18:30
Actrița a fost iubita lui Sebastian Papaiani în film - Foto: aarc.ro
luican
alba ca zapada
luican

Actrița din imagine a fost iubita lui Sebastian Papaiani în film, dar de talentul ei cel mai mult s-au bucurat copiii. Era fiica unui celebru interpret de muzică populară și romanțe și a preferat să-și sacrifice căsnicia pentru un scop ce a fost mai important pentru ea.

SHARE

Recunoașteți personajul? Actrița de care vorbim astăzi a fost iubita lui Papaiani în film. Deși a mai apărut în multe pelicule cunoscute, precum „Adela”, a ales să-și facă meseria într-o altă zonă actoricească și anume teatrul pentru copii.

Fiică a celui care a făcut faimos cântecul „M-a făcut mama oltean”, a preferat să-și distrugă căsnicia pentru un scop mai important pentru ea. 

Recunoașteți personajul? A fost iubita lui Papaiani în film. De ce și-a sacrificat căsnicia?

Numele de Flroica Luican s-ar putea să nu mai spună nimic astăzi, deși generații de copii au fost vrăjite de rolurile sale de pe scena Teatrului „Ion Crangă”, unde a activat vreme de patru decenii.

Totuși, lucrurile s-ar putea să se schimbe, măcar un pic, dacă aflăm că a fost fiica marelui interpret de muzică populară și de romanțe, Ion Luican.

Este cel care a făcut cunoscută românilor iubitul cântec „M-a făcut mama oltean”.

Frumoasa actriţă s-a născut la București, în anul 1946, pe 27 martie și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, în 1968, la clasa marelui profesor Costache Antoniu.

Citește și: Actrița Rodica Mandache, despre relația cu Florin Piersic. „Între noi e o dragoste fierbinte”

Din 1974, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Copii „Ion Creangă” din București, înființat de Ion Lucian.

Pe scena de aici a excelat jucând timp de 19 ani rolul „Albei ca Zăpada”, „Mama vitregă din „Cenușăreasa” sau Zâna din „Pinnochio”, dar a condus şi clubul de actorie pentru copii „Micul Actor”.

Florina Luican, la 18 ani, în filmul „Un surâs în plină vară”, regizat e Geo Saizescu - Foto: Facebook/Cineclic

A jucat in mii de spectacole, căteodată cu căte trei reprezentații pe zi. Dimineaţa era Albă-ca-Zăpada, după-amiază la 3 era Mama vitregă din „Cenuşăreasa” - tot un rol de mare longevitate artistică, 15 ani - iar seara era Fănica, din spectacolul pus în scenă de Emil Mandric, după piesa lui D.R. Popescu, „Hoţul de vulturi”.

„Mi-a plăcut să trăiesc în basme, de aceea am ales teatrul pentru copii. Noi nu putem fi vedete în adevăratul sens al cuvântului, pentru că în mintea copilului numele tău nu contează, tu eşti personajul pe care el îl ştie şi atât”, mărturisea actrița într-un interviu pentru jurnalul.ro.

Dar în cinematografie a debutat încă de la 18 ani, când Geo Saizescu a ales-o pentru rolul Liorica, din filmul „Un surâs în plină vară” (1963). 

În peliculă. era iubita lui Făniță, rol interpretat de un tinerel Sebastian Papaiani, aflat și el la primele lui partituri pentru marele ecran.

Citește și: Carmen Stănescu, actrița dorită de bărbați, a avut o unică iubire. „Unul mi-a oferit cocoșei de aur”

În peliculă mai apăreau, tot cu o povară mult mai blândă ca număr de ani, și Dem Rădulescu, George Constantin, Draga Olteanu Matei, Puiu Călinescu, Rodica Mandache și Melania Cârje.

„Geo Saizescu m-a adus în lumea filmului cu rolul din „Un surâs în plină vară”, alături de Sebastian Papaiani. Un film făcut la 18 ani, mai bine zis în plină şcoală, şi asta mi-a schimbat viaţa, mai bine zis profesia. Deşi tata era mândru de mine ca actriţă, a regretat totuşi că nu am făcut canto”, a dezvăluit Florina Luican în interviul citat.

În rolul Alba ca Zăpada, pe care -a jucat vreme de 19 ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” - Foto: Facebook/Teatrul Ion Creanga

Oricine ar mai urmări acest film în ziua de azi, n-ar putea să nu se gândească, măcar preț de o clipă, de teribila asemănare a Florinei Luican cu celebra Salma Hayek.

Cariera cinematografică a continuat cu alte roluri în filme cunoscte, precum „Filip cel bun” (regia Dan Pița), „Un om în loden” (regia Nicolae Mărgineanu), „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (regia Malvina Ursianu), „Lumina palidă a durerii” (regia Iulian Mihu), trilogia „Vlașinilor” (regia Mircea Drăgan) și, mai ales „Adela, (regia Mircea Veroiu), unde a intepretat chiar pesonajul ce-i purta numele, Lucica.

Actrița a explicat și motivul pentru care nu a fost distribuită în mai multe filme, deși prestațiile sale fuseseră apreciate la unison, iar peliculele avuseseră succes la public.

„Pe vremea aceea, soţiile regizorului erau distribuite in multe roluri. Eu nu m-am căsătorit cu un regizor, şi astfel nu am jucat in multe filme”, a spus Luican în același interviu.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. A plecat din țară

Actrița a fost căsătorită cu poetul Ion Crânguleanu, dar a preferat să-și sacrifice căsnicia pentru a fi alături de părinți.

Florina Luican a murit în martie 2019, la fel de discret așa cum a și trăit - Foto: Facebook/Teatrul Ion Creanga

„Eu am vrut să stau lângă părinţi. Am fost mămoasă cu părinţii, de tănără, chiar dacă nu aveau nevoie de mine, dar mai tărziu, cănd i-au copleşit bolile şi bătrăneţea, am stat lăngă ei, sacrificăndu-mi chiar căsătoria şi nu regret deloc”, a mai mărturisit ea.

Florina Luican a murit discret, așa cum a și trăit, la 8 martie 2019, cu nici trei săptămâni înainte de a împlini 73 de ani, înconjurată doar de cele 9 pisici pe care le recuperse de pe străzi.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița care a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. A murit în Suedia

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te