Recunoașteți personajul? Actrița care a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. A murit în Suedia

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.04.2024 - 16:38
Actrița care a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea/colaj Newsweek
tomescu
liliana

Personajul din imagine a fost actrița iubită în secret de marele Toma Caragiu. Deși a jucat într-un număr record de spectacole pe scena Teatrului Nottara și a fost cel mai tânăr „Artist Emerit” al țării, a decis să plece în Suedia la vârsta de 50 de ani.

SHARE

Recunoașteți personajul? Actrița care a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu a decis să plece în Suedia când avea deja  50 de ani.

Deși a fost cea mai tânără artistă care a primit titlul de „Artistă Emerită”, șicanările continue ale autorităților comuniste au determinat-o să părăsească țara la vârsta la care alții deja se gândesc la pensie.

Recunoașteți personajul? Actrița care a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. A murit în Suedia 

Despre Lilioana Tomescu mai știu, probabil, doar generațiile trecute de o anumită vârstă, deși a fost o vreme în care era una dintre cele mai importante actrițe, mai ales de teatru, din România. 

De altfel, artista născută la 12 august 1929 în București deține cîteva recorduri pentru numărul de reprezentații ale unor piese în care a jucat: „Pygmalion”, circa 500 de spectacole, „Ciocârlia” 400, „Luna dezmoșteniților” peste 600, și „Adio, Charlie!”, cu nu mai puțin de 870 spectacole.

Drept urmare, în 1964, pe când avea doar 35 de ani, i s-a oferit titlul de „Artistă Emerită”. devenind cea mai tânără reprezentantă a scenei care a primit această distincție.

Liliana Tomescu a absolvit Institutul de Teatru și Film, apoi a fost angajată la Teatrul Armatei și ulterior la Teatrul „Constantin Nottara”, unde a jucat timp de 30 de ani, între 1950 - 1980.

Dar actoria nu a venit de la sine, actrița mărturisind că mai degrabă ar fi fost inginer de poduri. Nici intrarea la IATC n-a fost una lină.

Citește și: Actrița pe care oamenii „se băteau” să o vadă jucând. Dusă de pe scenă la miliție, fuge din țară

„Ca orice biografie interesantă, şi a mea cuprinde faptul că am căzut la admitere la teatru. Încăpăţânată de pe atunci, am frecventat voluntar cursurile la toate cele trei catedre de Actorie şi la sfârşitul anului am dat din nou examen şi… iar am căzut.

Până la urmă. am reuşit, am urmat clasa lui Mihai Popescu şi am terminat studiile în numai trei ani”, mărturisea Tomescu într-un interviu realizat de Alecu Popovici pentru revista Teatrul din 1971, conform dosaresecrete.ro.

Încă de pe atunci, 1971, își anticipa, cumva, viitorul, spunând că și-ar dori să călătorească mult, lucru ce nu era tocmai la îndemână în perioada comunistă.

Liliana Tomescu a primit titlul de „Artistă Emerită” la doar 35 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Să călătoresc mult, mult de lot, în toate ţările. Am făcut câteva turnee în străinătate. În Israel, Italia (cu Teatrul Naţional din Cluj, având un public de o mare receptivitate) şi a fost minunat. Aş vrea să joc mult, dar să şi călătoresc mult…”, declara ea, în interviul menționat.

În cinematografie a debutat în 1956, în pelicula „Ilie în luna de miere”, urmată, în același an, de pelicula „Pe răspunderea mea”.

Ulterior, actrița a mai jucat în producții precum “1 Aprilie”, “Nu vreau să mă însor”, “Porto-Franco”, “S-a furat o bombă”, “De-aș fi… Harap Alb”, “Răzbunarea” “Cantemir” sau ”Mușchetarul român., în ultimele două jucând rolul unei roabe tătăroaice.

Dar mai puțin cunoscut a fost episodul în care marele actor Toma Caragiu s-a îndrăgostit de ea. Aeastă posibilitate a fost evocată de scriitorul George Mihalache.

„Părea îndrăgostit de Liliana Tomescu. I-am spus într-o zi, când îl întâlnisem la Dalles, la o repetiție: „Nu prea te văd bine, machidoane. Liliana te-a prins ca într-o pânză de păianjen. Te zbați zadarnic!””, a rememorat George Mihalache.

O perioadă, artistul a suferit enorm și se spune că aproape că se închisese în bibliotecă, deprimat de dragostea sa neîmplinită.

Citește și: Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur. Actrița a ajuns în SUA cu 5 $

Actorul, căsătorit prima oară cu Maria Bondar, avea să-și găsească marea iubire în persoana actriței Elena Bichman-Caragiu, de care avea să-l despartă doar moartea sa tragică în cutremurul din 4 martie 1977.

La rândul ei, șicanată de autoritățile comuniste, din cauză că tatăl său făcuse pușcărie la Aiud, Liliana Tomescu a decis să plece din țară, deși avea deja 50 de ani.

Iar țara aleasă a fost una din nordul continentului, Suedia, unde s-a stabilit în 1980 alături de soțul său, actorul Lucian Muscurel.

Liliana Tomecu, la filmările pentru pelicula „S-a furat o bombă” din 1962 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Și am ales Suedia. Mi s-a părut că e la capătul lumii țara asta.  Așadar, vreau să știi că de fiecare dată când plecam din țară, tatăl meu rămânea drept ostatic.

Făcuse pușcărie vreo trei ani, pentru "simplul" motiv că nu a denunțat pe cineva care voia să treacă ilegal granița. A făcut pușcărie cu lanțuri la picioare! La Aiud. I-au rămas în carne urmele lanțurilor.

Cât timp a fost el arestat, și-apoi închis, eu eram deja în teatru. Pe mine nu m-au închis, dar eram dusă după spectacol la interogatorii care durau toată noaptea. Și-a doua zi dimineața trebuia să mă prezint din nou la repetiții”.

După stabilirea în Suedial Liliana Tomescu a absolvit, în 1981, cursurile intensive de limba suedeză de la Universitatea din Göteborg, obtinând o diplomă care i-a dat dreptul să lucreze la toate nivelele de limba suedeză.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. A plecat din țară

A lucrat ca interpretă, traducătoare şi profesoară de „Arta actorului” cu mare succes. De altfel, în 1991, Primăria oraşului Stockholm i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului, drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

Ca actriță a avut o ultimă apariție, la 75 de ani, în serialul suedez, „Graven” („Mormântul”) (2004), în 2004.

În 2021, Editura Integral a publicat  monografia “Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas și Sergiu Cioiu.

„Prima viață a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuți în Suedia”, mărturisea actrița în acst volum, potrivit icr.ro.

Liliana Tomescu s-a stins din viață, în Suedia, pe 22 octombrie 2021, la venerabila vârstă de 92 de ani. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița pentru care Sergiu Nicolaescu a făcut o pasiune. Moare neîmpăcată

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te