Recunoașteți personajele? El a uitat replica, atunci când ea l-a sărutat

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.01.2024 - 17:43
Cei doi mari actori au jucat împreună în câteva filme memorabile - Foto: Facebook/Colectia "Mari Actori Romani"

Personajele de astăzi sunt, în mod normal, binecunoscute. Au jucat împreună în câteva filme, cele mai importante fiind „Glissando” și „Cel mai iubit dintre pământeni”. Dar actrița a reușit să-l surprindă pe partenerul ei de filmare într-o scenă din prima producție menționată.

SHARE

Cele două personaje din imagine aproape că nu mai au nevoie de prezentare, fiind vorba de mari artiști români. Au jucat în câteva filme împreună, fotografia importalizând o scenă din „Glissando”. Cu ocazia filmărilor la pelicula repectivă, ea l-a surprins pe actorul cu care era, de altfel, prietenă de familie.

Recunoașteți personajele? El a uitat replica, atunci când ea l-a sărutat 

Au format un cuplu pe ecran în cel puțin câteva pelicule memorabile: „Glissando” (1984) - film din care este surprinsă și imaginea de mai sus - și „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993). Dar prima lor întâlnire artistică s-a petrecut încă din 1978, pe platourile filmului „Avaria” (1978), apoi în „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981). 

Tora Vasilescu și Ștefan Iordache nu mai au nevoie de prezentări, fiind doi actori faimoși în rândul cinefililor români.

El ar putea fi considerat un Al Pacino al cinematografiei noastre, în condițiile în care, despre Gheorghe Dinică, s-ar putea spune că a fost un Robert de Niro. 

Iar Teodora „Tora” Vasilescu ar putea fi oricând pusă pe picior de egalitate cu Meg Ryan, una chiar mai complexă în jocul actoricesc.

Citește și: De ce lui Ștefan Iordache i se spunea „Cocoș”, în tinerețe? Ce visa să ajungă?

I-au despărțit 10 ani, Iordache fiind născut pe 3 februarie 1941, la Calafat, în judeţul Dolj, iar Tora Vasilescu pe 22 martie 1951, în Tulcea.

În plan personal, paradoxal sau nu, Ștefan Iordache a avut o viață mult mai „așezată”, fiind căsătorit vreme de 40 de ani cu teatrologul Mihaela Tonitza - nepoata marelui pictor, Nicolae Tonitza - căreia i-a fost „şi soţ, şi iubit, şi fiu”.

După o viață unică în împliniri, Ștefan Iordache s-a stins din viață, într-un spital din Viena, pe 14 septembrie 2008,  la doar 67 de ani.

„Mulţi oameni îşi doresc să moară în somn. Dar eu aş vrea să ştiu când mor, chiar dacă m-aş chinui. Poate mai există o şansă. Vreau să lupt cu moartea. Vreau să o văd, să o simt. Am să plec, totuşi, cu regretul că nu am copii. Eu am considerat că înainte de toate e arta mea. 

Acum, îmi dau seama că aş fi avut timp şi pentru artă, şi pentru copil. Dar e prea târziu. Probabil că, atunci când voi fi pământ, voi simţi şi mai bine mângâierea apei şi mângâierea Soarelui.

Să fiu înmormântat într-un loc înalt ca să-mi văd căsuța, sub un plop care să țină umbră vara și, toamna, să-și lase frunzele pe mormânt. Să nu-mi măturați frunzele...”, spunea Iordache, nu cu multă vreme înainte de Marea Trecere.

Pe de altă parte, Tora Vasilescu a trăit pasiuni arzătoare, a avut căsnicii și despărțiri turbulente, dar și-a găsit, finalmente, tihna, alături de un croat, Alain Vrdoljak, cetățean francez, un bărbat discret, șarmant, ce-a cucerit-o imediat.

Citește și: Tora Vasilescu, sedată cu diazepam de un fost iubit. De ce a ajuns croitoreasă în plină glorie

Cei doi se bucură de liniștea oferită de casa pe care o au la Buftea.

S-au cunoscut printr-un cuplu de prieteni, relația lor închegându-se mai întâi pe plan profesional, făcând afaceri împreună prin atelierul ei de modă, Tora Creation.

 „L-am așteptat vreo trei ani, timp în care țineam legătură telefonic. Am fost și eu la Paris, dar am simțit agresiune din partea francezilor și n-am vrut să rămân acolo.

L-am cunoscut la 39 de ani și ne-am căsătorit când eu aveam 43. Se spune că greu se mai mărită femeia la 43. După primele secunde de discuție cu el, atunci când l-am întâlnit, mi-am spus: „Domnul ăsta ar fi foarte bun pentru mine!”.

Și m-am străduit să-l cuceresc, când venea în țară, de exemplu, mă trezeam câteodată noaptea, să gătesc, să nu vadă efortul meu. Mi-a plăcut din prima, eu eram după divorț, aveam și vârstă cînd voiam un mariaj serios, nu o aiureală.

 Are sângele slav și curtoazia franceză. Între noi s-a legat relația de familie, deja mi se pare că el e dintotdeauna. Este primul bărbat pentru care gătesc, el fiind fost sportiv de performanță, am grijă să nu se îngrașe,“ mărturisea actrița, pentru revistatango.ro.

Însă una dintre întâmplările trăite alături de Ștefan Iordache, la filmările pentru „Glissando”, o curajoasă peliculă-parabolă cu trimitere la societățile totalitare, așa cum era și România acelor vremuri, regizată de Mircea Daneliuc, soțul Torei Vasilescu la acel moment.

Tora Vasilescu a rememorat momentul în care l-a luat prin surprindere pe marele Iordache, sărutându-l pe neașteptate, deși era vorba de o scenă din film.

Citește și: Recunoașteți personajele? El a devenit celebru la 55 de ani, ea s-a retras la 53

Luat pe nepregătite de impetuozitatea jocului actriței,  Ștefan Iordache și-a uitat replica.

„Eram la filmări la „Glissando“, pe care îl regiza Daneliuc, soţul meu de-atunci. Trebuia să sar dintr-un birou întunecat, să-l surprind pe Iordache şi să-l sărut. Îmi aduc aminte că Daneliuc era lângă mine şi mă tot împingea să înaintez. 

Mi-am zis: „Dacă joc prea bine, cine ştie ce o să gândească soţul, dar, dacă nu fac bine, filmăm încă o dată“. Şi am sărit.

Ştefan, care era o persoană pudică, nu se aştepta – numai când mai bea era mai dezinvolt. A fost surprins şi a uitat replica. Noi eram prieteni de familie cu el şi soţia, Mihaela Tonitza”, a rememorat actrița scena cu pricina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te