Recunoașteți personajele? El a devenit celebru la 55 de ani, ea s-a retras la 53

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.12.2023 - 18:12
Cei doi actori, într-o scenă din „Singurătatea florilor”, un film din 1975 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Cei doi actori, într-o scenă din „Singurătatea florilor”, un film din 1975 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
gheorghe visu
gheorghe visu
adina popescu
adina popescu

Recunoașteți personajele? El a devenit celebru la 55 de ani, ea s-a retras la 53. Este vorba de Gheorghe Visu și de camerista din „Nea Mărin Miliardar”, Adina Popescu.

SHARE

Recunoașteți personajele? El a devenit celebru la 55 de ani, ea s-a retras la 53

Recunoașteți personajele? El a devenit celebru la 55 de ani, ea s-a retras la 53

Cele două personaje au avut un destin profesional total diferit, deși imaginea de mai sus îi surprinde împreună, într-un film din 1975, „Singurătatea florilor”.

Gheorghe Visu, cu figura sa de „băiat rău”, s-a născut pe 2 iulie 1951, în București. A debutat încă de la 14 ani, într-un rol mai mic, în îndrăgita serie TV, „Cireșarii”.

„Am făcut televiziune în direct şi la 14 ani am jucat într-un serial, „Cireşarii“, pentru care repetam fiecare episod de 45 de minute. La sfârşitul săptămânii îl jucam în direct.

Autorul cărţii „Cireşarii“ (n.r. – Constantin Chiriţă) era prieten de familie cu tatăl meu şi căuta atunci un puşti pentru personajul principal. Am fost chemat şi am rămas. N-am luat rolul principal, că eram prea matur”, a declarat Visu, potrivit adevarul.ro.

Actorul a mai mărturisit că n-a avut emoţii în primii ani pe scenă şi pe platourile de filmare, ci abia când a dat examen la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“.

Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

După absolvire, s-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti şi a făcut parte din distribuţia unor producţii cinematografice precum „Profetul, aurul și ardelenii”, „Mireasa din tren” serialul de televiziune „Toate pânzele sus“, „Balanţa“ și multe altele.

Cu toate că era o figură cunoscută și de marele public, Gheorghe Visu n-a devenit cu adevărat celebru decât la 55-56 de ani, în 200r, odată cu intepretarea personajului State în telenovela „Inimă de țigan”, rol continuat și în producția „State de România”. 

De altfel, actorul însuși a mărturisit că aceea a fost cea mai frumoasă perioadă a carierei sale, el recunoscând că, practic, s-a jucat pe sine în serial.

„Cea mai frumoasă perioadă a vieții mele de actor este acolo din multe puncte de vedere. Eu acolo m-am jucat pe mine.

Eu ce fac acolo, făceam acasă demult cu prietenii. Acolo e viața mea particulară. Acolo e felul meu de a mă distra. Impulsul mi-a fost dat de regizorul Iura Luncașu și 70% din improvizații vin de la el”, a spus Visu în emisiunea La Măruță.

El a mai recunoscut că marele său regret în viață este că nu a terminat Liceul de Muzică, deși a cântat patru ani la violoncel.

Citește și: Trei rețete vechi românești, bune pentru Crăciun. Cum se prepară „budinca de cartofe”?

De asemenea, Visu a mai adăugat că nu-i place să vorbească despre el, acesta fiind și motivul pentru care a ales meseria de actor, pentru a trăi poveștile altora.

„În afară de partea materială, e foarte plăcut să vezi că îți dă cineva „bună ziua” în supermarket. Am căpătat un anumit tip de încredere în mine, în felul meu de a face comedie.

Am regretele mele profesionale, sunt destul de multe și nu uit. Îmi pare rău, eu eram destul de plin de sine, și regret că atunci când aveam 30 de ani nu eram mai maleabil.

Dacă aș putea schimba ceva, aș termina măcar Liceul de Muzică. Nu-mi place să vorbesc despre mine, despre ce simt eu. Îmi place să trăiesc alte povești și cred că de asta am făcut meseria asta de actor.

Nu mai țin minte de ce m-am apucat de meseria asta până la urmă.”, a dezvăluit acesta, citat de Viva.ro.

A fost camerista din Nea Mărin

În schimb, personajul feminin din fotografia de deschidere a avut un cu totul alt parcurs artistic. Adina Popescu s-a născut pe 1 august 1947, tot în București și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie în anul 1969.

În anul 1972, a jucat primul rol în filmul „Dragostea devine vineri”. Alte roluri notabile a avut în filmele „Domnisoara Nastasia” (1976), „Pentru patrie” (1978), „Alo, aterizează strabunica!” (1981).

Dar nici un rol din teatru și film nu i-a adus popularitatea, așa cum a făcut-o partitura relativ mică din comedia „Nea Mărin Miliardar”, lansată în cinematografe în 1979.

Ea era camerista fără nume care tot schimba, fără vrea, servieta cu praz cu cea cu bani a personajelor principale interpretate, amândouă, de neuitatul Amza Pellea.

„Camerista nu avea un nume şi nici nu m-am gândit deloc la lucrul acesta. Era un personaj, n-am crezut că o să prindă la public. După o carieră de zeci de filme şi de piese de teatru, deşi am avut roluri mult mai mari, mai substanţiale, lumea mă recunoaşte doar din „Nea Mărin Miliardar”. Nu sunt supărată din cauza asta, dimpotrivă.

Eram tânără şi frumuşică, pe atunci. Anul ‘78 mi-a adus multe bucurii, împlinisem 30 de ani, primisem acest rol şi mă căsătorisem cu compozitorul Adrian Enescu.

La 30 de ani, o femeie e în deplinătatea forţelor ei, a seducţiei, m-am simţit bine. Eu am filmat la apartamentul prezidenţial din Hotelul Intercontinental”, a declarat actrița pentru click.ro.

Pentru Adina Popescu, acela a fost momentul său maxim de faimă, deși și-a continuat activitatea teatrală, dar a mai apărut și în căteva pelicule.

Trecerea anilor -a dovedit niteț mai împovătăroare pentru fosta cameristă ochioasă, ce, adesea fura privirile spectatorilor, mutându-le chiar și dinspre Amza Pellea.

 Deși era percepută ca fiind o persoană frumoasă și veselă, Adina nu concepea să devină o „bătrânică” și simțea că această schimbare a imaginii ar fi afectat percepția publicului asupra sa.

Astfel, în urma acestei decizii, ea s-a retras din lumina reflectoarelor și a preferat să trăiască o viață mai retrasă, departe de privirile curioase ale scenei teatrale.

 Desigur, decizia sa a fost motivată de dorința de a păstra o imagine pozitivă și tânără, dar și de frustrarea față de schimbările din lumea teatrului.

Citește și: A încurcat valizele lui Amza Pellea. „După 40 ani, lumea mă recunoaște tot din Nea Mărin Miliardar”

„Linia am tras-o in 2001, cand, la 53 de ani, am cerut iesirea la pensie. Am luat în calcul mai multe elemente.

M-am gandit la faptul că, deși am jucat și dramă, eu totuși am fost percepută de public ca o „ingenuă de comedie”- fetița sau fe­me­ia drăgălașă și zglobie, cu care lumea em­pa­tizează instantaneu.

Or, inevitabila inaintare în vârstă pe care, la nivel personal, o privesc cu multa se­ninătate, firesc și cu înțelepciune, pe scen, într-o oarecare maăsu­ră, m-ar fi grevat.

Așa că am vrut să ies din lumina re­flec­toarelor la momentul opor­tun, să nu stric acea imagine pe care oamenii și-o formaseră despre mine”, a declarat actrița, într-un interviu pentru Formula As.

Dar, în august 2016, Adina Popescu a suferit cel mai mare șoc, după moartea soțului său, la doar 68 de ani, marele compozitor Adrian Enescu. Nu au avut copii, dar au fost împreună aproape 40 de ani, din vremea în care ea era doar o studentă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te