VIDEO Prin ce dramă a trecut Cristi Pațurcă la Revoluție? Unde a compus „Imnul golanilor”?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.12.2023 - 15:59
Cristian Pațurcă a compus „Imnul golanilor” - Foto: cristinateodora11 - Flickr: Cristian Pațurcă

Prin ce dramă a trecut Cristi Pațurcă la Revoluție? Unde a compus „Imnul golanilor”?

SHARE

Prin ce dramă a trecut Cristi Pațurcă la Revoluție? Unde a compus „Imnul golanilor”?

Prin ce dramă a trecut Cristi Pațurcă la Revoluție? Unde a compus „Imnul golanilor”?

Cristi Pațurcă a fost unul dintre simbolurile „fenomenului Piața Universității”, unde, seară de seară, în perioada 24 aprilie - 13 iunie 1990, zeci de mii de oameni se adunau pentru a protesta împotriva lui Ion Iliescu și a noii puteri „emanate din Revoluție”, Frontul Salvării Naționale.

Atunci, nu doar că a asigurat boxele și sonorizarea evenimentului, ci a și lansat cântecul care i-a adus faima: „Imnul golanilor”, cu binecunoscutul său refren, ce era scandat din miile de voci de „golani”, așa cum îi numise Ion Iliescu: „Mai bine haimana/ Decât trădător/ Mai bine huligan/ Decât dictator/ Mai bine golan/ Decât activist/ Mai bine mort/ Decât comunist”.

Născut la 10 septembrie 1964, în Bucureşti, Cristian Pațurcă a urmat cursurile Liceului "Tudor Vladimirescu" din Capitală şi a cântat în formaţia Rond.

Cu această trupă a câştigat premiul I la Festivalul de muzică rock "Top T" de la Buzău (1989), obţinând acelaşi premiu şi la Festivalul "Gala Muzicii Tinere" de la Bacău (1989), potrivit site-ului bestmusic.ro.

Citește și: Povestea primului erou împușcat la Revoluție, în București. Avea 19 ani și purta o Biblie la piept

Avea 25 de ani la Revoluție și plănuise să se însoare în luna ianuarie 1990. Dar n-a mai apucat, pentru că au venit schimbările din decembrie 1989.

Atunci, pe 21 decembrie, s-a aflat în zona Sălii Dalles, unde au fost uciși primii eroi din București, secerați de gloanțele soldaților sau ale securiștilor în civil.

Atunci au murit chiar logodnica sa, Ruxandra Mihaela Marcu, dar și solistul formației la care cânta, Mihai Gâtlan, despre care Newsweek România a scris AICI.

„Am fost acolo la Dalles, pe 21 decembrie, înainte de a cădea Ceauşescu, acolo mi-am pierdut logodnica, pe Ruxandra Mihaela Marcu, cu care trebuia să mă căsătoresc în ianuarie, pentru că era post, şi pe solistul vocal al formaţiei noastre, Mihai Gâtlan. 

„E o vorbă: glonţul care ţi-e ţie destinat, nu-l auzi. Ei, eu le-am auzit pe toate. Trebuie să spun, fără ruşine, că în noaptea de 20 spre 21 decembrie, Dumnezeu ştie cum am scăpat, mergând pe stradă cu prietena mea de atunci, am descoperit cu stupoare că blugii mei, pe piciorul drept, erau uzi: făcusem pe mine, evident că nu de bucurie, ci de frică. Nu mi-e ruşine să spun asta”, mărturisea Cristi Paţurcă, pentru Adevărul, în toamna lui 2010, cu doar trei luni înainte de moartea sa.

Citește și: Câte milioane aveau la CEC copiii lui Ceaușescu, la Revoluție? Cât din avere a recuperat Valentin?

Despre cântecul care l-a făcut celebru, „Imnul golanilor”, a mărturisit că l-a compus într-o toaletă.

„Povestea cântecului este drăguţă. Am mers în Piaţă, azi aşa, mâine aşa, după care a venit un băiat care a cântat. Ia uite mă, aici se cântă. Vine o fătucă slăbuţă, frumuşică. Laura Botolan. Am şi eu un text. Unde să mergem, hai în wc.

Femeia de serviciu ne-a adus două scaune. Aşa am compus cântecul. L-am cântat o dată, l-am cântat de două ori, ca să mă trezesc că toată piaţa îl cânta.

Aveam un casetofon, l-am cuplat la mixer şi am tras o variantă a cântecului şi după aia nu mai cântam că nu mai puteam. Puneam banda şi apoi mimam. 

Aveam o chestie în Piaţă, căci fraţi noi suntem. Oamenii nu veneau cu brichete, veneau cu lumânări şi se puneau în genunchi.

Când am făcut tâmpenia să mă uit la ei, n-am mai putut, că mi s-a pus un nod în gât. De atunci, cânt doar cu ochii închişi. Am trecut de etapa nodului în gât”, povestea artistul, în același interviu.

Dar Cristi Pațurcă a trăit o viață plină de lipsuri, notorietatea neajutându-l mai deloc în această privință. După o vreme a fost privit de mulți, mai degrabă ca un rebel perpetuu, ca un neadaptat la o societate capitalistă construită tot de foști comuniști ori de urmașii acestora.

S-a îmbolnăvit de ciroză și tuberculoză, pentru care a fost internat de mai multe ori, începând din 2007. A rămas fără casă și a locuit când la sediul Asociației 21 decembrie 1989”, când cu chirie, într-o garsonieră din zona Moghioroș.

Citește și: VIDEO Petre Roman, halucinant: „Nu am ce să îmi reproșez pentru Revoluție și Piața Universității”

Ultima apariţie publică notabilă a lui Cristian Paţurcă a fost în iunie 2010, când a susţinut un concert aniversar şi când şi-a lansat cartea „Mi-e greu titlul de erou”.

Cristian Paţurcă s-a stins din viață la 18 ianuarie 2011.

Trei luni mai târziu, a fost dezvelit, în Piaţa Universităţii, în apropiere de kilometrul 0, un monument dedicat lui Cristian Paţurcă, la eveniment participând și fiul acestuia, Vlad.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te