Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră. Unde vor fi așezate?

DE Eduard Niculescu | 25.01.2025 - 07:40
Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră - Foto: basilica.ro
Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră - Foto: basilica.ro
Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră
Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră
Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră
Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră

O premieră bisericească va avea loc în România. Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, cea sărbătorită la 21 mai, laolaltă cu fiul său, Sf. Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în țara noastră pentru prima oară.

SHARE

Premieră în România. Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse în țara noastră pentru prima oară. Chiar dacă a trăit acum aproape două milenii, mama Sf. Împărat Constantin cel Mare a rămas pe veci atât în calendarul bisericesc, cât și în sufletele creștinilor de pretutindeni.

Premieră în România. Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse în țara noastră. Unde vor fi așezate?

Sf.. Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 - 330 d.Hr.

A fost alături de fiul său când acesta a permis creștinilor să-și exprime în mod liber credința în Hristos, dar a căutat și a găsit, cu fervoare, Crucea sfântă pe care a fost crucificat Mântuitorul.

e asemenea, anul acesta se împlinesc 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 d.Hr, care a fost deschis chiar de Sf. Împărat Constantin cel Mare și mama sa, Elena.

Citește și: Sărbătoare mare pe 21 mai. Sfinții Constantin și Elena. Cum ne apărăm de forțele malefice

Într-un eveniment bisericesc ce se va petrece pentru prima oară în România, moaștele întregi ale Sfintei Împărătese vor fi aduse în pelerinaj și vor fi așezate la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman.

Sfântul odor va fi adus de la biserica romano-catolică dedicată Sfintei Elena din Veneția și va rămâne în incinta mănăstirii românești în perioada 30 aprilie – 8 mai 2025, conform basilica.ro.

Moaștele Sf. Împărătese Elena vor ajunge în România pe 30 aprilie 2025 - Foto: basilica.ro

Sfânta Elena a fost înmormântată la Roma, apoi moaștele sale au fost transferate la Constantinopol, metropola supranumită „Noua Romă”, capitala Imperiului Roman de Răsărit și, ulterior, a Imperiului Bizantin, până la cucerirea sa de către otomanii conduși de sultanul  Mahomed al II-lea, în 1453 care a transformat-o în capitala propriului imperiu, fiind Istanbulul de astăzi.

În 1211, în timpul uneia dintre cruciade, cavalerii apuseni au luat moaștele sfintei de la Constantinopol și le-au dus la Veneția, de unde nu au mai fost scoase în pelerinaj decât abia după opt secole, acum câțiva ani, când au fost duse spre cinstire la Atena.

Astfel, după Grecia, în 2017, România este abia a doua țară ortodoxă în care poposește sfânta, de când moaștele ei se află la Veneția.

Citește și: Sărbătoare religioasă. Cum a găsit împărăteasa Elena Sfânta Cruce. Ce se întâmplă dacă muncești azi

„În fiecare an, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, Mănăstirea Pantocrator îmbracă haine de sărbătoare, pentru că s-a creat o tradiție frumoasă încă din 2015, prin care la mănăstire se organizează un pelerinaj cu moaște.

Aceste evenimente duhovnicești sunt organizate în primul rând în cinstea primei martore a Învierii Domnului, Sfânta Mironosiță Maria Magdalena ocrotitoarea mănăstirii noastre, dar s-a îndătinat ca să fie aduse și alte sfinte moaște”, a declarat Arhimandrit Serafim Baciu, Vicar Administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, potrivit aceleiași surse.

Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, unde sfintele moaște vor sta între 30 aprilie-8 mai, anul acesta - Foto: basilica.ro

„Nu întâmplător, atât Sf. Maria Magdalena, cât și Sf. Împărăteasă Elena poartă titulatura de „întocmai cu Apostolii”: una a fost martoră și propovăduitoare a Învierii Domnului, iar cealaltă a descoperit cinstita Cruce a Domnului în cetatea Ierusalimului și a fost principala ctitoră a primelor biserici construite la locul Nașterii Domnului și la locul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, a mai adăugat acesta.

În plus, tot anul acesta, Patriarhia Română împlinește 100 de ani, iar bucuria și prestigiul manifestărilor aniversare ale Centenarului Patriarhiei Române vor fi sporite de acest eveniment duhovnicesc.

Citește și: Canonizarea noilor sfinți români are o dată oficială. Printre ei, Arsenie Boca și Dumitru Stăniloae

Tocmai de aceea, în 30 aprilie, prima zi de pelerinaj, începând cu ora 15:00 și până la 18:00, sfintele moaște vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, lăcaș ocrotit chiar de Sfânta Elena și fiul ei, Sf. Împărat Constantin cel Mare.

Moaștele vor ajunge, apoi, la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, în aceeași zi, în jurul orei 19:30.

În prezența lor, mănăstirea va marca atât ziua de 4 mai, când este cinstită pomenirea Mutării moaștelor Sfintei Maria Magdalena de la Efes la Constantinopol, cât și ziua de 8 mai, hramul bisericii mari a mănăstirii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te