Pericolul mortal din apa de băut. Cum putem să ne protejăm de invazia microplasticelor?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.03.2025 - 11:15
Pericolul mortal din apa de băut - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Pericolul mortal din apa de băut - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Pericolul mortal din apa de băut
Pericolul mortal din apa de băut

Un pericol mortal e ascuns în apa de băut, dar și în alte produse alimentare. Astfel, amenințarea microplasticelor din acestea a devenit tot mai serioasă, iar consecințele ingerării lor asupra sănătății pot fi chiar letale. Dar cum ne putem apăra?

SHARE

Pericolul mortal din apa de băut este unul care nu mai poate fi neglijat. Fragmente minuscule de microplastice pătrund în corpul nostru în cantități considerabile, zi de zi, în special prin intermediul alimentelor și băuturilor noastre. Dar oamenii de știință au găsit un mijloc simplu și eficient de a le elimina din apa de băut, o metodă la îndemâna tuturor.

Pericolul mortal din apa de băut. Cum putem să ne protejăm de invazia microplasticelor?

De la robinet, la apa în sticlă, microparticule de plastic au fost găsite în procente alarmante, 81% din probele de apă de la robinet și 93% din probele de apă îmbuteliată, conținând aceste particule.

Datele ridică semne de întrebare semnificative cu privire la siguranța apei pe care o bem în fiecare zi.

Din apă și mâncare, ingerăm în prezent echivalentul în plastic al unui card de credit în fiecare săptămână.

Citește și: Atenție la ustensilele de bucătărie! Unele ne pot otrăvi. Care sunt acelea și din ce cauză?

Micro și nanoplasticele sunt acum din ce în ce mai prezente în viața noastră de zi cu zi: numeroase studii demonstrează prezența lor de-a lungul întregului lanț alimentar, scria Rai News în 2024.

Ele au fost găsite în pește, carne, fructe și legume (merele și morcovii sunt cele mai contaminate), miere, zahăr, sare și chiar bere.

„Se estimează că putem ingera de la 0,1 până la 5 grame de bucăți invizibile de plastic pe săptămână, un conținut aproape egal cu cel al unui card de credit”, a afirmat dr. Daniela Gaglio, director științific al Departamentului de Metabolomică de la Institutului de Bioimagini și Fiziologie Moleculară (IBFM) din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia (CNR).

Apa de băut poate ascunde pericole mari pentru sănătate - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)

Iar consecințele acumulării acelor cantități de plastic pot fi devastatoare pentru sănătate, 

„Studiul demonstrează că microparticulele și nanoparticulele de polistiren absorbite de celulele colonului uman induc modificări ale metabolismului similare cu cele induse de agentul toxic azoximetan: acesta din urmă este o moleculă cancerigenă și neurotoxică mult studiată tocmai pentru capacitatea sa de a induce cancer de colon”, a explicat experta, conform sursei citate.

De altfel, pătrunzând în fluxul sanguin ele se pot acumula în majoritatea organelor din organism, aceste mici bucățele de plastic fiind identificate inclusiv în creier.

Citește și: Cercetătorii spun că au aflat de ce numărul cazurilor de cancer e în creștere. Ce suspectează

Dar există o speranță de a ne proteja de ele. Cel puțin de cele existente în apa de băut.

Apa de băut poate fi fiartă înainte de consum

O echipă de la Universitatea de Medicină din Guangzhou și Universitatea Jinan din China a efectuat teste atât pe „apă moale”, cea îmbuteliată, cât și pe „apă dură”, cea de la robinet, care este mai bogată în minerale.

„Nano/microplasticele (NMP) din apa de la robinet care scapă din sistemele centralizate de tratare a apei reprezintă o preocupare tot mai mare la nivel mondial, deoarece prezintă un risc potențial pentru sănătatea umană prin consumul de apă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, publicată în Environmental Science & Technology Letters.

Aceștia au adăugat nanoplastice și microplastice înainte de a fierbe lichidul și apoi de a filtra orice precipitat.

În unele cazuri, până la 90% din NMP-uri au fost eliminate prin procesul de fierbere și filtrare, deși eficiența a variat în funcție de tipul de apă, scrie sciencealert.com.

Desigur, marele avantaj este că majoritatea oamenilor poate face acest lucru folosind ceea ce au deja în bucătărie.

„Această strategie simplă de fierbere a apei poate „decontamina” NMP-urile din apa de la robinetul gospodăriei și are potențialul de a atenua inofensiv consumul uman de NMP-uri prin consumul de apă”, scriu inginerul biomedical Zimin Yu de la Universitatea de Medicină din Guangzhou și colegii săi.

O concentrație mai mare de NMP a fost eliminată din probele de apă dură de la robinet, care formează în mod natural o acumulare de calcar (sau carbonat de calciu) pe măsură ce este încălzită.

Substanța calcaroasă, des întâlnită în interiorul fierbătoarelor de bucătărie, se formează pe suprafața plasticului pe măsură ce schimbările de temperatură forțează carbonatul de calciu să iasă din soluție, prinzând efectiv fragmentele de plastic într-o crustă.

Citește și: De ce sa nu mănânci salata gata făcută direct din punga? Ce riști? Medicii trag un semnal de alarmă

„Rezultatele noastre au arătat că eficiența precipitării nanoplasticului a crescut odată cu creșterea durității apei la fierbere. De exemplu, de la 34% la 80 mg L-1 la 84% și 90% la 180 și 300 mg L-1 de carbonat de calciu, respectiv”, mai afirmă echipa în lucrarea menționată.

Microplasticele din apa de băut pot duce la cancer de colon

Chiar și în apa moale, în care se dizolvă mai puțin carbonat de calciu, aproximativ un sfert din NMP-uri au fost smulse din apă.

Potrivit cercetătorilor, orice bucățică de plastic încrustată cu calcar ar putea fi îndepărtată printr-un filtru simplu, precum ochiurile de oțel inoxidabil utilizate pentru filtrarea ceaiului.

Studiile anterioare au măsurat fragmente de polistiren, polietilenă, polipropilenă și polietilen tereftalat în apa potabilă de la robinet, pe care o consumăm zilnic în cantități variabile.

Pentru a supune strategia la testul suprem, cercetătorii au adăugat și mai multe particule nanoplastice, al căror număr a fost efectiv redus.

„Consumul de apă fiartă pare să fie o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la NMP-uri. Cu toate acestea, consumul de apă fiartă este adesea privit ca o tradiție locală și prevalează doar în câteva regiuni”, scriu cercetătorii.

Oamenii de știință speră că, totuși, consumul de apă fiartă ar putea deveni o practică mai răspândită, pe măsură ce materialele plastice continuă să se răspândească în întreaga lume.

Plasticul a fost deja legat de modificări ale microbiomului intestinal și de rezistența organismului la antibiotice.

„Rezultatele noastre au confirmat o strategie extrem de fezabilă pentru a reduce expunerea umană la NMP și au pus bazele unor investigații suplimentare cu un număr mult mai mare de probe”, mai scriu autorii.

Echipa din spatele acestui ultim studiu dorește să vadă mai multe cercetări privind modul în care apa fiartă ar putea ține materialele artificiale departe de corpurile noastre - și poate contracara unele dintre efectele alarmante ale microplasticelor care apar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te