Pericol din roșii contaminate. Cauzează o intoxicație alimentară mortală. Sute de cazuri în Europa
Aproape 300 de persoane din Europa și Marea Britanie au fost afectate de o epidemie majoră de intoxicație alimentară potențial mortală, legată de roșiile contaminate. Ce e de făcut?
Autoritățile sanitare au confirmat 289 de infecții începând din ianuarie anul trecut, cauzate de prezența în roșii contaminate a două tulpini rare ale bacteriei cunoscute sub numele de Salmonella Blockley și Salmonella Strathcona.
Roșiile, contaminate cu tulpini de Salmonella
Contaminarea a fost identificată la roșiile cherry cultivate în Sicilia, Italia, în urma testelor efectuate în 2023 și 2024 de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Italia a raportat cel mai mare număr de pacienți, 78, urmată de Germania, Austria, Franța și Marea Britanie. Opt cazuri au fost confirmate și în Statele Unite, iar alte cinci în Canada.
Citește și: 20.000 de oameni, prezenți la Tomatina, cea mai mare bătaie cu roșii din lume. 120 tone, folosite
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat că amenințarea nu a trecut, avertizând că riscul va rămâne atâta timp cât produsele sezoniere contaminate vor continua să fie livrate magazinelor.
„Este probabil ca în anotimpurile viitoare să apară noi focare până când va fi identificată cauza principală a contaminării și vor fi implementate măsuri de control”, a spus un purtător de cuvânt al ECDC, potrivit Daily Mail.
Salmonella poate provoca diaree, vărsături, crampe stomacale și febră, iar în cazurile cele mai grave poate duce la complicații care pun viața în pericol.
Autoritățile sanitare italiene au lansat deja un program urgent de eșantionare și testare a două soiuri de roșii cherry vândute pe piața internă, solicitând autorităților locale să efectueze cel puțin o rundă de controale până la sfârșitul anului 2024.

Roșiile tip cherry produse în Italia par cele mai vulnerabile la contaminarea cu Salmonella - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Experții spun că roșiile pot fi deosebit de vulnerabile din cauza texturii lor, care permite bacteriilor să se agațe de suprafață.
Pericolul este sporit deoarece acestea sunt adesea consumate crude, în loc să fie gătite, ceea ce ar ucide în mod normal microorganismele dăunătoare.
Citește și: Locul unde trebuie să păstrezi roșiile vara pentru a-și menține gustul bun. NU în frigider
Salmonella este un grup de bacterii care infectează intestinul animalelor de fermă și este asociată de obicei cu carnea, păsările și ouăle. Deși majoritatea cazurilor se vindecă în câteva zile, uneori poate fi fatală.
Simptomele apar de obicei în 12-72 de ore de la infectare. Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire gravă sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
În cazurile grave, pacienții pot avea nevoie de îngrijire spitalicească din cauza riscului de deshidratare.
Acest lucru vine în contextul în care datele UKHSA publicate la începutul acestui an au arătat că numărul cazurilor de salmonella a crescut în primele trei luni ale anului 2025, față de 2023 și 2024.
Potrivit ECDC și EFSA, nouă țări europene au raportat 29 de cazuri de Salmonella Strathcona din ianuarie 2025.
ECDC a adăugat că este vorba de o epidemie sezonieră în curs de desfășurare, majoritatea cazurilor apărând în lunile de vară, când bolile de origine alimentară sunt mai frecvente, în special între iunie și octombrie.
Citește și: VERDICT Salatele la pungă, gata ambalate, sunt sănătoase? Află riscurile și recomandările experților
„Recurența cazurilor în 2025, inclusiv a celor fără antecedente de călătorie, sugerează transmiterea și distribuirea continuă a produselor contaminate în afara Italiei.
Prezența cazurilor în mai multe țări subliniază necesitatea unei supravegheri continue și a unui răspuns coordonat la nivel intersectorial”, a mai transmis instituția.
Potrivit acesteia ar trebui investigat, de asemenea, și rolul mediului pentru a identifica punctul de intrare în care are loc contaminarea cu Salmonella Strathcona.