La Craiova a început împodobirea oraşului pentru sărbătorile de iarnă. Primarul a dezvăluit ce vor vedea la Târgul de Crăciun, a îndemnat turiştii să îşi facă rezervări la hoteluri pentru a vizita oraşul şi a publicat o fotografie cu bradul care va fi montat în Piaţa Mihai Viteazul.
În 2022, Târgul de Crăciun din municipiul Craiova a fost pe locul al treilea în topul celor mai frumoase târguri organizate în Europa, clasament realizat de site-ul specializat europeanbestdestinations.com.
Însă, bradul de la Craiova este copia fidelă a bradului pe care l-a avut Vilniusul (capitala Lituaniei), în Târgul de Crăciun din 2015.
Olguța vrea să câștige competiția Târgurilor de Craciun. 2 milioane de beculețe și un brad ”plagiat”
Primarul oraşului, Lia Olguţa Vasilescu, a dat mai multe detalii despre cum va arăta zona centrală a Craiovei, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun. Cel mai probabil, mânată de faptul că pe reţelele sociale apăruseră deja fotografii şi filmări cu activitatea de montare a decoraţiunilor de sărbători, care a fost iniţiată de la începutul acestei luni, Olguţa Vasilescu le-a explicat craiovenilor că au nevoie de mult timp de lucru fiindcă anul acesta totul va fi spectaculos.
Citește și: FOTO Olguța Vasilescu amenajează Târgul de Crăciun 2023 la 40 grade. Căsuța lui Moș Crăciun e gata
„Așa cum craiovenii care s-au plimbat astăzi prin zona centrală au putut observa, am început deja să punem instalațiile pentru Târgul de Crăciun. De ce așa devreme? Pentru că avem de montat aproape 2 milioane de beculețe și chiar ne e teamă că nu vom fi gata până pe 17 noiembrie, când e programată deschiderea. Chiar dacă târgul va avea loc tot în aceleași patru piețe (Mihai Viteazul, Frații Buzești, Doljeana și Shakespeare), anul acesta avem un concept total nou față de anii precedenți.
Foto Pinterest
În Piața Mihai Viteazul totul va fi ca în povestea Crăiasa Zăpezii: lumină rece, boltă cu nori si păsări, castel de vis, oglinda imensă și cioburi, patinoar, căsuțe în culorile zăpezii și chiar Crăiasa Zăpezii, care este Alice cu alte haine și baghetă magică. Moș Crăciun va veni în Piața Buzești unde va fi o explozie de lumină caldă și ornamente cum nu s-au mai văzut niciodată în România“, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.
Citește și: Pregătirile pentru Târgul de Crăciun București 2023. Când va fi dat startul Sărbătorilor de iarnă
Primarul a continuat cu laudele şi a îndemnat turiştii să îşi rezerve din timp cazări. „În premieră, barurile , restaurantele și hotelurile din zona centrală vor fi împodobite tot cu ornamente de lumină caldă, reprezentanții societăților dorind să dea o mână de ajutor autorităților. La teatru vor fi alte ornamente și cea mai mare roată din România.
În fine, nu vreau să divulg toate surprizele, fiindcă sunt multe și ne vor plasa, din nou, în topul european al piețelor de Craciun, fără îndoială, dar vă prezint o fotografie cu bradul care va fi în Piața Mihai Viteazul și care va avea peste 20 de metri, pentru a vedea cam la ce să vă așteptați de la noi. Cei care nu sunteți craioveni, ar fi bine să vă faceți rezervări la hoteluri, după data de 17 noiembrie, pentru că garantăm că în Bănie va fi unul dintre cele mai frumoase târguri de sărbători din Europa!“, a mai spus primarul Craiovei.
Citește și: Magazinul unde poți să cumperi decorațiuni de Crăciun încă din luna august. Nu e vorba de Craiova
Bradul plagiat de la Craiova
La o simplă căutare pe google a fotografiei cu bradul din fotografia primarului găseşti cu uşurinţă faptul că acesta a fost piesa centrală a Târgului de Crăciun din Vilnius, Lituania. Şi nu recent, ci în urmă cu opt ani. Aşadar, Craiova copiază unu la unu bradul capitalei Lituaniei din 2015. Pinterestul, platforma de unde primarul a declarat public că se inspiră atunci când vine vorba să amenajeze câte ceva în oraş, e plin de fotografii cu bradul respectiv.
Citește și: Cât plătesc marile orașe din România pentru luminițele de Crăciun
Am întrebat reprezentanţii Primăriei Craiova de unde s-au inspirat pentru bradul care va fi montat în Piaţa Mihai Viteazul, cine îl va construi şi cât va costa. Autoritățile recunosc că știau că acest tip de brad a mai fost în alte orașe din Europa. „Firma de iluminat stradal ne-a arătat mai multe variante pentru ornamentele de brad din acest an și am preferat una care a fost în mai multe capitale până acum, dar care să se preteze conceptului nostru de anul acesta, a transmis Gazeta de Sud.
Nu este vorba de un brad nou, tocmai pentru a face economii, ci de structura bradului de anul trecut, la care vom schimba doar anumite elemente”, ne-a transmis Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Anul trecut, Târgul de Crăciun din municipiul Craiova a fost pe locul al treilea în topul celor mai frumoase târguri organizate în Europa, clasament realizat de site-ul specializat europeanbestdestinations.com.
Potrivit clasamentul, primul loc a fost adjudecat de Budapesta, cel de-al doilea de oraşul Gdańsk din Polonia, iar pe locul al patrulea s-a clasat Viena.
Citește și: Lia Olguța Vasilescu, PSD, Târg de Crăciun, COVID-19, Craiova. DSP nu s-a lăsat păcălit de luminițe
"Măcar suntem răzbunaţi, noi, românii, că suntem înaintea Austriei, astăzi. Realmente este o surpriză şi faptul că suntem înaintea Vienei cred că astăzi, pentru români, este o bucurie foarte mare", a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, după publicarea clasamentului.
Anul trecut, din banii adunaţi la buget, 266.000 de lei au ajuns la Târgul de Crăciun.
În 2022, centrul orașului a fost împodobit cu peste un milion de beculețe, potrivit primarului Olguța Vasilescu. Fiind LED, consumul a fost mic, a mai susținut edilul.
În total au fost 11.500kwh, asta înseamnă o factură pe perioada iernii undeva la 20.000 de lei.