Nu se mai poartă ceasuri XXL

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 11.05.2018 - 18:59

Moda ceasurilor de mână supradimensionate intră în umbră. Atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor, design-ul puternic și masiv al bijuteriilor de măsurat scurgerea timpului reîncepe să lase loc carcaselor subțiri și diametrelor mai delicate.

SHARE

Universul stilului masculin este dominat, per ansamblu, de forțele grandorii. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. În cazul ceasurilor de mână, însă, tendințele sesizate și materializate de maeștrii orologeri de renume prezenți la BaseWorld 2018 încep să se poziționeze la polul opus. 

După aproximativ zece ani de promovare a ceasurilor bărbătești masive și impunătoare, în ultimul timp, taliile și diametrele carcaselor preferate de clienți reintră în era downsizing-ului. 

În cazul ceasurilor de mână destinate sporturilor, cum ar fi cronografele sau cele pentru scufundări, diametrul a scăzut la 42 de milimetri, de la 45 de milimetri. Iar, în rest, colecționarii și clienții obișnuiți de ceasuri clasice optează din ce în ce mai mult pentru bijuterii mai delicate, care nu atrag neapărat prin masivitate. 

Cartier, de exemplu, care mulți ani a pariat pe ceasuri de talie mare, și-a revizuit atitudinea și a început să reducă cotele modelelor sale. Noul Cartier Tank Cintree are doar 46 de milimetri înălțime și 23 de milimetri lățime. 

Panerai trece la modelele mici

Prin urmare, ceasul se poate ascunde discret sub manșeta cămășii, completând ținuta cu o eleganță desăvârșită. 

În ceea ce privește ceasurile pentru scufundări, lucrurile sunt și mai complicate, pentru că acestea trebuie să ofere funcționalități specifice și rezistență la adâncimi mari, aspecte ce impun utilizarea unor carcase mai mari decât cele obișnuite. Oris a demonstrat, însă, că limitele pot fi depășite. 

Modelul său vârf de gamă Aquis Date stă închis într-o „cutie“ cu un diametru de numai 39,5 milimetri, fiind unul dintre cele mai mici și mai rafinate ceasuri pentru pasionații de scufundări, inclusiv dintre cele destinate femeilor. 

Până și Panerai, „simbolul“ ceasurilor de talie XXL, care, până acum vreo patru, cinci ani nici nu se gândea să coboare ștacheta sub diametrul de 45 de milimetri pentru modelele sale de referință pentru scafandri, s-a conformat trend-ului de downsizing, Luminor Due având o carcasă de 42 de milimetri. 

Mai mult, anul acesta, modelul Panerai Luminor Due 3 Days Automatic Acciaio a ajuns la 38 de milimetri. Sigur, personalitatea ceasului a fost afectată. Nu mai este un instrument retro pentru scufundări, dar arată șic pe o încheietură de mărime mică sau medie. 

Provocările downsizing-ului la ceasuri

Era downsizing-ului, a motoarelor mici care, prin supraalimentare, scot din 1.000 – 1.500 de centimetri cubi puteri comparabile cu cele dezvoltate de propulsoarele aspirate de 2.000 sau, chiar, 3.000 de centimetri cubi, i-a pus și încă îi pune la grea încercare pe producătorii de automobile.  Noi materiale, noi tehnologii, sisteme regândite, etc. În cazul ceasurilor, provocările sunt, însă, și mai mari.

Reducerea diametrului carcasei unui ceas, de exemplu, impune și subțierea acesteia, pentru a se păstra un echilibru al proporțiilor. Altfel, rezultatul final ar avea eleganța unui piston subțire și lung. Iar minimizarea mecanismelor de cronograf sau de calendar, care, și așa sunt extrem de delicate, poate fi mai dificilă decât cea componentelor motoarelor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te