luni 13 octombrie
EUR 5.0903 USD 4.3905
Abonează-te
Newsweek România

Nu număra borcanele de zacuscă dacă vrei să te țină toată iarna. Ce superstiții strică compoziția?

Data publicării: 22.09.2025 • 19:25 Data actualizării: 22.09.2025 • 19:38
Femeie care ține în mână un borcan - Foto: Freepik
Femeie care ține în mână un borcan - Foto: Freepik
Borcane umplute cu zacuscă - Foto: Freepik
Borcane umplute cu zacuscă - Foto: Freepik

Zacusca nu înseamnă doar legume coapte și borcane așezate în cămară, ci și respectarea unor tradiții și superstiții vechi. Se spune că un simplu gest, precum număratul borcanelor, poate aduce ghinion și poate strica toată munca gospodinei. Iată de ce să ții cont!

În multe sate din România, pregătirea zacuștii e însoțită de obiceiuri străvechi. De la zilele în care nu e bine să o gătești până la credința că borcanele nu trebuie numărate, fiecare superstiție are rolul de a păstra proviziile bune și gustoase până la primăvară.

Nu număra borcanele de zacuscă dacă vrei să te țină toată iarna. Ce superstiții strică compoziția?

Zacusca nu este doar o rețetă tradițională a toamnei, ci și un adevărat ritual în gospodăriile românești. Pregătirea ei adună familia laolaltă, umple curtea de mirosul legumelor coapte și marchează trecerea către sezonul rece.

Dincolo de priceperea culinară și de alegerea ingredientelor, în multe sate se păstrează o serie de tradiții și superstiții legate de prepararea zacuștii, moștenite din bătrâni. Se spune că dacă nu ții cont de ele, borcanele se pot strica, zacusca poate fermenta sau nu va avea gustul dorit.

Citește și: Tacâmul din bucătărie care reduce mirosul de ceapă și lacrimile. Trebuie doar să o ții în mână

Poate cea mai răspândită superstiție legată de zacuscă este aceea că femeia care gătește nu trebuie să fie „pe stop” (în perioada menstruației). Tradiția spune că dacă această regulă nu este respectată, zacusca se va strica în borcane, va mucegăi sau va „exploda” peste iarnă.

Borcane umplute cu zacuscă - Foto: Freepik

 

Explicația este mai degrabă simbolică: în trecut, se considera că energia femeii în acea perioadă este una „necurată”, iar contactul cu mâncarea putea să o facă să nu reziste. Astăzi, din punct de vedere științific, nu există nicio legătură, dar multe gospodine încă respectă acest obicei din credință și din teama de a nu risca munca depusă.

Un alt obicei spune că zacusca trebuie gătită cu sufletul curat și cu voie bună. Gospodinele bătrâne afirmau că dacă gătești supărat, certat cu cineva sau cu gânduri rele, zacusca nu va ieși gustoasă și borcanele nu vor rezista.

„Cum pui inima, așa îți iese” era o vorbă des întâlnită. De aceea, multe femei preferau să facă zacusca într-o atmosferă liniștită, cu muzică, povești sau chiar rugăciuni rostite în gând.

Un alt aspect ține de calendarul religios. Tradiția spune că zacusca nu se face în zi de sărbătoare mare, precum Sfânta Maria sau Înălțarea Sfintei Cruci. Se consideră că atunci munca este „păcat”, iar preparatul nu va avea binecuvântare. De aceea, multe gospodine alegeau zile obișnuite din săptămână, de preferat după ziua de joi, pentru a începe munca.

Cum se poate strica zacusca în borcane, potrivit tradiției?

Un obicei foarte interesant este acela că borcanele cu zacuscă nu trebuie numărate înainte de a fi așezate în cămară. Se spune că dacă le numeri, nu îți ajung până la primăvară, ba chiar se pot strica. Gospodinele le puneau în rânduri, le aranjau frumos, dar evitau să le calculeze cu voce tare. Era un fel de „nu număra norocul”, aplicat și la proviziile de iarnă.

În satele vechi, se credea că zacusca nu va avea același gust dacă legumele sunt coapte pe aragaz sau în cuptor. „Trebuie foc de lemne, să prindă miros de fum” spuneau bătrânele. Mai mult, se zicea că dacă folosești altfel de foc, zacusca „nu are putere” și nu se păstrează la fel de bine.

Citește și: Metoda rapidă prin care deschizi în 30 de secunde un borcan de murături. N-ai nevoie de cuțit

O altă superstiție este legată de gustat. Se spunea că dacă guști prea des din zacuscă în timpul fierberii, „o descânti” și își pierde aroma. De aceea, femeile lăsau o singură persoană să guste, de obicei gospodina casei, iar ceilalți trebuiau doar să aștepte finalul.

 

În unele gospodării, înainte ca zacusca să fie pusă în borcane, gospodina făcea semnul crucii de trei ori deasupra oalei mari. Se credea că acest gest aduce binecuvântare, ține răul la distanță și face ca mâncarea să reziste până la primăvară.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră