duminică 05 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3349
Abonează-te
Newsweek România

Nici zacusca nu e 100% românească. Ce preparate delicioase similare se fac în zona balcanică

Data publicării: 17.09.2020 • 14:53 Data actualizării: 17.09.2020 • 14:57
Foto: retetebune.ro
Foto: retetebune.ro

Zacusca, preparatul tradițional tomnatic făcut din vinete și ardei copți, ceapă și roșii, își face loc în cămara fiecărui român gospodar. Este însă zacusca un preparat 100% românesc? Nu.

TasteAtlas a realizat o infografie care arată că în mai toate țările balcanice se fac preparate delicioase similare cu zacusca.

În Macedonia de Nord și Serbia, de pildă, se prepară ”ajvar”, din vinete coapte și ardei ajvarka. În Bosnia, Croația, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania și Serbia, se face ”pindur”, incredientele principale fiind ardeii grași copți, roșiile și usturoiul.

În Bulgaria și Turcia, există ”kyopolou” (vinete coapte, ardei copți, roșii coapete și urturoi). Iar în Macedonia de Nord și Bulgaria se mai face și ”lyutenitsa”, din ardei copți, roșii, ardei iute și ceapă.

Un alt preparat înrudit cu zacusa este ”malidzano” – vinete coapte, ardei verzi copți, usturoi și muștar. Se face în Macedonia de Nord.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră