Nici zacusca nu e 100% românească. Ce preparate delicioase similare se fac în zona balcanică

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.09.2020 - 14:57
Foto: retetebune.ro
Foto: retetebune.ro

Zacusca, preparatul tradițional tomnatic făcut din vinete și ardei copți, ceapă și roșii, își face loc în cămara fiecărui român gospodar. Este însă zacusca un preparat 100% românesc? Nu.

SHARE

TasteAtlas a realizat o infografie care arată că în mai toate țările balcanice se fac preparate delicioase similare cu zacusca.

În Macedonia de Nord și Serbia, de pildă, se prepară ”ajvar”, din vinete coapte și ardei ajvarka. În Bosnia, Croația, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania și Serbia, se face ”pindur”, incredientele principale fiind ardeii grași copți, roșiile și usturoiul.

În Bulgaria și Turcia, există ”kyopolou” (vinete coapte, ardei copți, roșii coapete și urturoi). Iar în Macedonia de Nord și Bulgaria se mai face și ”lyutenitsa”, din ardei copți, roșii, ardei iute și ceapă.

Un alt preparat înrudit cu zacusa este ”malidzano” – vinete coapte, ardei verzi copți, usturoi și muștar. Se face în Macedonia de Nord.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te