New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, a adus în capitala Moldovei nu mai puțin de 40 de instalații spectaculoase, interactive, realizate de 37 de artiști vizuali din Iași, București, Timișoara, Cluj și Chișinău. Susținut de glo, Pepsi și Vodafone, evenimentul găzduiește în acest weekend atât lucrările unor artiști consacrați în domeniu, cât și ale unora din noua generație, sub umbrela Romanian Creative Week, cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană.
New Media District, cel mai mare show de arte vizuale, debut cu spectacol de lumini și video mapping
Evenimentul, curatoriat de Andrei Cozlac, dublu premiat de UNITER pentru video mapping, a început vineri, 24 mai, cu o explozie de lumină și energie în Parcul Copou și un moment de performance realizat de artista Oana Jipa. Până duminică, publicul este așteptat să descopere noi concepte pline de emoție, momente de senzație și creații impresionante.
„În cele trei zile dedicate secțiunii New Media, care încurajează noi forme de cunoaștere artistică și alte modalități de utilizare a tehnologiei și a noilor media, ne propunem să surprindem publicul cu zeci de instalații de arte vizuale, interactive, de lumină, scenografice și de video-mapping, care să îi provoace imaginația, curiozitatea și simțurile. Aseară, la vernisajul evenimentului, am simțit emoția spectatorilor și sunt încântat că, alături de echipa mea extraordinară, putem anima Iașul și să oferim o dinamică aparte. În acest weekend, concomitent cu alte evenimente ale Romanian Creative Week, Parcul Voievozilor, de lângă Casa Studenților, întreg Bulevardul Copou, Academia Română, Casa Universitarilor, dar și alte locuri din Iași vor fi sub amprenta New Media”, a transmis Andrei Cozlac, curatorul New Media, pentru publicul RCW.
În fiecare an, New Media District devine un important centru creativ în Iași, oferind artiștilor și pasionaților de media digitală o platformă inovatoare pentru a-și împărtăși ideile și a explora noi forme de creativitate. Sub tema din acest an, „Energy Pattern”, în perioada 24 – 26 mai, după orele 21.00, New Media District propune publicului celei de-a patra ediții a RCW, pe lângă experiențele inedite ale interacțiunii cu zecile de instalații de arte vizuale, și reprezentații excepționale susținute de artiștii Paul Bondane și Oana Jipa.
În cele trei zile dedicate acestei secțiuni, publicul va avea ocazia să exploreze instalații de artă digitală create de artiști talentați, care pun în centrul discuției conceptul de energie. Între artiștii care își expun lucrările sunt: Dan Băsu, Noiseloop, Dr0mp, Dan Adrian Ionescu, Teodor Buruiană.
„Aduc la Romanian Creative Week o împletire a istoriei cu contemporaneitatea, prin proiecții colorate, inclusiv picturi proprii, pe Grupul Statuar al Voievozilor din Iași, un loc încărcat de cultură și tradiție. Începând cu orele 21.00, invit publicul într-un univers energic și luminos, în vecinătatea Bibliotecii Centrale” , a spus artistul vizual Dan Băsu.
„Am creat pentru cea de-a patra ediție a RCW o instalație artistică dependentă de lumina solară, prin care realitatea se colorează, se deformează și se transformă sub lupa filtrelor. În centrul ei, mecanismul unei prisme de sticlă pulsează lumină și o descompune constant, încercând să releve adevărata natură a luminii albe, într-un context actual saturat de filtre digitale”, a explicat și artistul Dan Adrian Ionescu.
„Am pregătit o instalație de artă, luminoasă, destul de sensibilă, legată de emoție, amintiri și copilărie, formată din trei piese realizate din lumină ce prezintă o reinterpretare a bărcuțelor de hârtie. În cele trei zile de New Media, de la ora 20.00 în Parcul Voievozilor, publicul va avea oportunitatea de a interacționa cu acest proiect printr-o formă de mărturisire, într-o călătorie unică de explorare a imaginației”, a declarat artistul Teodor Buruiană.
Lor li se vor alătura cei cinci studenți ai Universității de Arte „George Enescu” din Iași, câștigătorii burselor oferite de Romanian Creative Week.
Secțiunea New Media a RCW, susținută de glo, Pepsi și Vodafone, mai găzduiește și „Not so far anymore”, o compoziție spațială ce își propune să stârnească atenția publicului, realizată de artistele Ana Călinescu și Livia Pleșca. Instalația va putea fi admirată la Palas Campus până duminică, 26 mai. De asemenea, „Organisme cu miez virtual”, o expoziție de sculpturi fizice cu nucleu virtual, semnată de Saint Machine, în colaborare cu Sergiu Negulici, Micleușanu Mitoș, Răzvan Levardă, va putea fi văzută la Galeria Drosu, pe toată perioada RCW.