Misterul insulei fantomă din Marea Caspică. De ce nimeni nu știe când apare și dispare?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.01.2025 - 19:57
Misterul insulei fantomă din Marea Caspică - Foto: Pexels/Valentin Perret (cu rol ilustrativ)
Misterul insulei fantomă din Marea Caspică - Foto: Pexels/Valentin Perret (cu rol ilustrativ)
Misterul insulei fantomă din Marea Caspică
Misterul insulei fantomă din Marea Caspică

Misterul insulei fantomă din Marea Caspică. O bucată de uscat pare a se juca „baba oarba” cu oamenii de știință, dat fiind că nimeni nu știe când apare și când dispare sub valurile întinderii de apă.

SHARE

Misterul insulei fantomă din Marea Caspică. O insulă care a apărut brusc pe suprafața acestei întindri de apă la începutul anului 2023 se joacă de peste 160 de ani cu oamenii de știință și este pe cale să dispară din nou - dacă nu a alunecat deja sub valuri.

Misterul insulei fantomă din Marea Caspică. De ce nimeni nu știe când apare și dispare?

imaginile de la doi sateliți NASA arată o derulare în timp a dispariției insulei, de la apariția sa bruscă, între ianuarie și februarie 2023, până la micul fragment rămas din ea, la sfârșitul lui 2024.

Insula - botezată Kumani - se află la vârful vulcanului de noroi de pe malul Kumani, situat sub apă, în largul coastei Azerbaidjanului.

În diferite ocazii legate de momente în care acest vulcan erupe, o insulă de noroi se rupe printre valuri și se reformează la aproximativ 20 de kilometri de continent.

Citește și: Canalul „Eurasia”, reiterat de Putin, prezentat de Călin Georgescu. A fost conceput de Stalin în '30

Masa de pământ temporară a fost documentată pentru prima dată în mai 1861. Dar, în anul următor, ea dispăruse, scrie sciencealert.com.

În secolul al XX-lea, insula a venit și a plecat de cel puțin încă șase ori, conform observațiilor științifice. De fapt, bucata de pământ rămâne deasupra apei rareori mai mult de doi ani, înainte de a aluneca sub valuri.

Insula Kumani, apărând și dispărând pe înregistrările foto ale NASA, în perioada noiembrie 2022 - noiembrie 2024 - Foto: sciencealert.com/US Geological Survey

Adesea, erupțiile vulcanilor de noroi sunt marcate de jeturi uriașe de foc, atât de violente încât pot fi confundate cu exploziile de pe platformele petroliere.

Cu toate acestea, în 2023, insula fantomă a scos capul deasupra valurilor fără prea mare tam-tam.

„O nouă insulă a apărut brusc anul trecut, ceea ce este uimitor. Dar ceea ce este și mai uimitor este că nimeni nu părea să observe!”, a scris geofizicianul și pasionatul de vulcani noroioși Mark Tingay, pe Threads, în noiembrie 2024.

Prin nimeni, Tingay se referea la faptul că nu existau înregistrări oficiale ale apariției insulei, ci doar imagini din satelit pe care le observase cu un an înainte, în timp ce studia punctul fierbinte al vulcanilor noroioși din Azerbaidjan. 

La momentul respectiv, în 2023, Tingay a declarat că nu a putut găsi nicio știre, nici o referire pe social media sau mențiune pe internet a diferitelor nume ale insulei în azeră, rusă sau engleză.

Citește și: FAKE NEWS lansat de Călin Georgescu: „FMI vrea să vândă România pe nimic”. SUA vor sărăci instant”

Pe 10 ianuarie 2025, NASA a ales o fotografie a insulei fantomă ca imagine a zilei. Aceasta nu a fost nici singura dată când insula Kumani a luat prin surprindere oamenii de știință.

Tingay spune că vulcanul noroios Kumani a format o insulă, de asemenea, în 1993 și nici aceasta nu a fost raportată oficial. Cu toate acestea, imaginile din satelit arată clar că a fost vizibilă la acea vreme.

„În această eră actuală a informației, în care toată lumea este conectată instantaneu, este destul de incredibil că o insulă poate apărea la doar 20 km de coastă și nimeni nu spune nimic despre asta!”, a mai scris Tingay pe Threads, conform sursei citate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te