Prorusul Călin Georgescu a reluat ideea sovietică a „canalului Eurasia” care ar lega Marea Neagră de Marea Caspică, o idee a dictatorului Iosif Stalin și reluată de Vladimir Putin, întărind încă o dată argumetele care îl leagă pe candidatul rusofil la alegeri prezidențiale din România de Rusia și interesele Kremlinului.
Canalul „Eurasia”, reiterat de Putin, prezentat de Călin Georgescu. A fost conceput de Stalin în '30
„Eu vin cu un alt proiect. Mai mare. Şi spun: uite, domne, care-i treaba. România are graniță nu numai la Marea Neagră, ci și la Caspică. Cum? Păi fac un canal Marea Neagră – Marea Caspică, mă duc în China și am intrare la Mediterană”, a declarat Călin Georgescu într-un interviu.
Acest plan bizar a fost prezentat anterior și de dictatorul Vladimir Putin în 2007. Pe 17 octombrie 2007, Vladimir Putin propus miercuri construirea unui canal navigabil ce va lega Marea Caspica de Marea Neagra, costurile proiectului ridicandu-se la aproape 15 miliarde de dolari, potrivit ziarului de propaganda de la Kremlin, RIA Novosti.
Citește și: FAKE NEWS lansat de Călin Georgescu: „FMI vrea să vândă România pe nimic”. SUA vor sărăci instant”
Planul lui Putin din 2007 - Canal între Marea Neagră și Marea Caspică
La acea vreme, Putin susținea că avantajele acestui proiect sunt uriașe pentru Rusia pentru ca in urma construirii canalului, pe de o parte, Federația Rusă ar putea sa controleze coridorul de export dintre Asia si Europa, lucru ce ii va spori considerabil prestigiul politic și poziția în plan geo-strategic. Pe de altă parte, din punct de vedere al proiectelor rusesti din Marea Caspica, viitorul canal să devină un nou coridor de transport al petrolului în regiune.
Citește și: Călin Georgescu, ode halucinante pentru Putin: "Rusia înseamnă lumină și suflet. UE este Mafia"
„Canalul ar putea deveni o ramificatie a proiectului Bourgas-Alexandroupolis", a estimat seful departamentului de analiza a pietei din partea bancii comerciale Sobinbank, Alexandre Razouvaiev.
Citește și: Călin Georgescu, în delirul propagandei rusești: NATO pornește Al Treilea Război Mondial din România
Nu trebuie să fi expert în geografie ca să îți dai seama că granița României de sud-est se termină la Marea Neagră. Dincolo de Marea Neagră se află Rusia, pe care Călin Georgescu o divinizează și Georgia, o mică țară agresată de Rusia în 2009.
Citește și: Steagul invaziei rusești în Ucraina, promovat de George Simion la protestul AUR pro-Călin Georgescu
Scenariul 1 - Marea Neagră - Crimeea - Rusia - Marea Caspică
În primul scenariu, în cazul în care prorusul Călin Georgescu ar ajunge în fruntea României, granița României ar putea ajunge la Marea Caspică după ce țara va fi predată Rusiei de către lacheul ei din România - Călin Georgescu prin refacerea fostei URSS sub egida EURASIA (acesta fiind planul lui Putin înainte să invadeze Ucraina și trimis în SUA ca precondiție pentru a nu începe invazia).
Citește și: Călin Georgescu, laudat iar de „creierul” lui Putin. Dughin: Europa de Est va fi neutră sau a Rusiei
Citește și: Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, îl laudă pe Călin Georgescu: "România va fi parte a Rusiei"
Canalul, pe modelul sovietic ar putea pleca din Marea Neagră spre Crimeea, anexată de Rusia în 2014, apoi prin Rusia, pe lângă vila lui Putin de la Soci spre Groznî și în final cu ieșire la Marea Caspică.
Citește și: Alexandr Dughin, "creierul lui Putin", îl laudă pe Călin Georgescu: "E foarte util pentru Rusia"
Citește și: Călin Georgescu vrea izolaționalismul economic pe modelul Ceaușescu. Străinii, dați afară din țară
Scenariul 2 - Marea Neagră - Rusia - Marea Caspică
O alta rută a canalului propus de prorusul Călin Georgescu și de dictatorul Vladimir Putin a fi ruta directă Marea Neagră - Rusia - Marea Caspică. În cazul acesta, cu România făcând parte din Eurasia aflată sub controlul Rusiei, așa cum visează Călin Georgescu ar putea avea planul lui Stalin și al lui Putin îndeplinit.
Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”
Scenariul 3 - Marea Neagră - „Anexarea Georgiei” - Marea Caspică
În cel de-al treilea scenariu, canalul lui Călin Georgescu și Putin ar pleca din Marea Neagră - Georgia, care ar urma să fie anexată în planul Eurasia -Rusia - Marea Caspică.
Citește și: VIDEO Călin Georgescu vrea să scoată România din UE și NATO: "Nu ne interesează "cluburile" astea"
Planul lui Călin Georgescu, conceput în 1930 de Iosif Stalin
Planul de a construi un canal care să unească Marea Neagră și Marea Caspică datează din anii 1930, fiind inițial conceput de dictatorul sovietic Iosif Stalin. Scopul era de a suplini limitările canalului Volga-Don, care nu permite navigația navelor de mare capacitate. Deși proiectul a fost abandonat din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin a readus inițiativa în prim-plan, dorind să creeze o nouă rută navigabilă în Caucazul de Nord care să faciliteze comerțul și să consolideze poziția Rusiei în proiectul „Belt and Road” al Chinei.
Citește și: Călin Georgescu recunoaște legăturile și întâlnirile cu "creierul lui Putin": "Îl cunosc pe Dughin"
Potrivit think-tank-ului „Fundația Jamestown”, proiectul canalului „Eurasia” ar avea o lungime de aproximativ 700 de kilometri, traversând regiunile Daghestan, Kalmykia, Stavropol și Rostov. Canalul ar permite tranzitul a 75 de milioane de tone de mărfuri anual, fiind esențial pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei și Kazahstanului.
Proiectul „Eurasia” este perceput ca un instrument strategic pentru Rusia. Un canal mai mare ar permite Moscovei să-și transfere rapid navele militare între Marea Neagră și Marea Caspică, consolidându-și poziția în regiune. De asemenea, Rusia însearcă să contracareze inițiativele comerciale ale Azerbaidjanului și Iranului, consolidându-și controlul asupra traficului de containere în Eurasia.
Zona Caspică este bogată în resurse energetice, deținând 6-10% din rezervele globale de petrol. Canalul ar facilita exporturile de petrol și gaze în Europa, reducând timpul de tranzit și costurile asociate.