Regizorul care ne-a oferit seria Brigada Diverse, pensionat forțat. „Mi-au luat tot ce iubeam”

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.10.2023 - 22:23
Mircea Drăgan regizorul seriei Brigada Diverse - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Mircea Drăgan, regizorul seriei Brigada Diverse, unde au jucat Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Toma Caragiu, s-a stins cu un gust amar și cu un mesaj transmis spectatorilor cu puțin înainte să moară.

SHARE

Mircea Drăgan a fost regizorul seriei Brigada Diverse, în care au jucat Dem Rădulescu, Jean Constantin Puiu Călinescu, Toma Caragiu. El s-a stins cu un gust amar spunând că nu a mai fost lăsat să facă filme. El a transmis un mesaj spectatorilor cu puțin înainte să moară.

Citește și: Ce urma să se întâmple cu Gogu, Patraulea și Trandafir în seria 4 din B.D. care a fost interzisă

S-a născut la 3 octombrie 1932 și a absolvit  secția Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București în anul 1955. A debutat în 1957 cu filmul „Dincolo de brazi”, apoi a făcut „Setea”.

Regizorul care ne-a oferit seria Brigada Diverse, pensionat forțat. „Mi-au luat tot ce iubeam”

În ceea ce privește seria „B.D.”-urilor, într-un interviu acordat jurnalistei Dana Fodor Mateescu, regizorul Nicolae Mărginenu povestește: „La început a fost vorba de două serii ale B.D.-urilor. Însă datorită marelui succes pe care l-a avut la public, a urmat o a treia serie. Anumite scene s-au tras în locuri din vechiul București, care astăzi nu mai există. Au fost demolate. Filmările de detenție s-au făcut la închisoarea Văcărești.”

Brigada Diverse a purtat semnătura regizorului Mircea Drăgan. Au fost, în final, 3 filme, deși, teoretic, se obținuse aprobare pentru 11. Dar, cenzura, speriată de popularitatea seriei, a înscenat un fals pentru a opri producția. 

Trandafir, Patraulea şi Gogu nu au mai luat-o pe drumul bun

„În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare...de cap, căruia nu i-a plăcut“, a spus Puiu Călinescu într-un interviu acordat postului Antena 1 în 1996.

„A fost un general de miliţie. Un om «inteligent» a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!“, a spus şi Papaiani într-o emisiune de televiziune.

Pentru a opri filmările la al patrulea film al seriei, comuniștii au înscenat un scandal.

În decembrie 1971, revista „Săptămâna” a publicat scrisoarea deschisă a doi scenariști care semnalau „asemănările stupefiante de situaţii, de personaje şi de replici“ din „Brigada Diverse“ şi proiectul lor, „Caravana”, contractat şi preluat de „Studioul Cinematografic Bucureşti” în anul 1965, dar care nu a mai apărut. 

Citește și: Strania iubrie dintre Șerban Ionescu care, pe moarte, voia divorțul și Magda Catone care îl îngrijea

Acuzațiile se refereau la prima parte a filmului, „Prafuri pentru mama-mare“. Cazul a ajuns până la Tribunalul Suprem al RSR, unde Mircea Drăgan şi Nicolae Ţic au fost achitaţi, cu toate că avocatul lor a avut o pledoarie memorabilă.

După acest scandal, filmările la seria 4 s-au oprit. Regizorul a mai făcut filme, dar destul de puține. După revoluție a mai făcut un singur film.

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

A intrat într-un con de umbră

Toate acestea l-au lăsat cu un gust amar.

„M-am săturat de tot ce se întâmplă. Ce să vă spun? Împlinesc 85 de ani. Ce filme mi-au rămas la suflet din toată cariera mea? Cele pe care nu le-am făcut. Pe ele le iubesc cel mai mult. Nu am fost lăsat să mai fac filme, tot ceea ce-mi doream mai mult, deci ce să spun?

Dacă vreți ca oamenii să știe despre mine vă rog să le spuneți să vadă filmele pe care le-am făcut. Ele vorbesc mult mai bine decât mine!”, a declarat regizorul Mircea Drăgan, pe 3 octombrie, în ziua în care a împlinit 85 de ani.

 A regizat  ”Ștefan cel Mare — Vaslui 1475” (1974); ”Frații Jderi” (1974); ”Cuibul salamandrelor” (1976) – cu Ray Milland, Stuart Whitman şi Gheorghe Dinică în distribuţie – ; ”Aurel Vlaicu” (1977); ”Plecarea Vlașinilor” (1982); ”Întoarcerea Vlașinilor” (1983); ”Raliul” (1984); ”Cucoana Chirița” (1986); ”Chirița în Iași” (1987); ”Atac în bibliotecă” (1992) – ultimul său film, cu Alexandru Bindea, Mihai Boghiţă şi Eugenia Bosânceanu în distribuţie.

Regizorul Mircea Drăgan a murit la 30 octombrie 2017, la vârsta de 85 de ani, la Râmnicu Vâlcea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te