Artista care l-a „vrăjit” pe Omar Sharif părăsește România la 27 ani. Trei decenii e dată dispărută

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.06.2023 - 13:26
Maria Nagy i-a „vrăjit” pe Charles și Omar Sharif - Foto: Arhiva
Maria Nagy i-a „vrăjit” pe Charles și Omar Sharif - Foto: Arhiva
Maria Nagy i-a „vrăjit” pe Charles și Omar Sharif - Foto: Arhiva

Maria Nagy i-a „vrăjit” pe Charles și Omar Sharif în cadrul unor concerte susținute departe de țară. Ea a părăsit România la 27 de ani. Trei decenii nu s-a mai auzit nimic de ea în lumea muzicală.

SHARE

Maria Nagy a fost una din cele mai cunoscute interprete de muzică folk. A cântat, atât în limba română, dar și în maghiară. S-a născut în Remetea, județul Harghita, în 1957.

Tatăl său a fost cel care i-a îndrumat pașii spre muzică.

Citește și: Văduvă la 43 ani, Marina Voica se recăsătorește cu un bărbat celebru cu 20 de ani mai tânăr

„Debutul meu a fost timpuriu, cam la vârsta de 10 ani, când am primit de la tatăl meu drag, primul meu instrument, un acordeon micuț, pe măsura mea. Am început să învăț singură primele piese, ca autodidact.

În câteva luni de zile s-a și întâmplat miracolul. Spun miracol deoarece, de când mă știu, nu m-am gândit la nimic altceva decât să cânt pe o scenă, să am un public, să am succes și multe – multe aplauze!

Citește și: Florin Zamfirescu dezvăluie de ce a murit Adrian Pintea, colegul său de cameră. În ce capcană căzuse

Visul meu devenise realitate pe scena comunei Remetea din Harghita, unde am cântat la balul părinților, organizat cu câteva zile înainte de Crăciun, în anul 1968 !

Spre marea mea surpriză am avut un succes extraordinar și efectiv în ziua respectivă s-a decis soarta mea…Nu am vrut să aud nimic altceva în anii care au urmat decât să devin cântăreață… restul... e istorie…”, a spus pentru stiriletransilvaniei.ro

Maria Nagy i-a „vrăjit” pe Charles și Omar Sharif

De mică participă la concursuri de muzică folk. La un moment dat este remarcată de Adrian Păunescu, care o cooptează în Cenaclul Flacăra. 

„În anul 1978 Adrian Păunescu realiza emisiuni în colaborare cu TVR și colinda din județ în județ , unde căuta talente noi, artiști autentici și așa a juns și în județul meu, Harghita. Noi, fiind cunoscuți în orașul Miercurea-Ciuc, am fost trimiși la audierea condusă de Păunescu, la casa de cultură locală. Imediat, fără ezitare, am fost selectați pentru filmare în emisiunea din data de 26 martie 1978”, potrivit sursei de mai sus.

Maria avea 21 de ani la debut.

În 1982, scoate un prim album care se va vinde în 20.000 de exemplare, o cifră uriașă pentru acest gen muzical. Artista se va simți în largul ei în concertele live. La televiziune intra foarte greu, deoarece existau niște șabloane pe care soliștii de muzică rock-folk trebuia să le respecte.

Cine a fost adevărata Maria?

„Din păcate, pe adevărata Maria Nagy au cunoscut-o doar cei care au văzut-o în concertele live! În rest, în emisiuni de televiziune, din cauza restricțiilor impuse de cenzură, apărea doar o palidă, aproape, imitație, o umbră a Mariei Nagy! Aveam o durere de nedescris în suflet! Voi, ziariștii, știți cel mai bine: când ai ceva de spus, scris și nu te lasă cenzura! Același sentiment îl aveam și eu, cu diferența că eu tot ce aveam de spus, voiam să-l transmit prin muzică!”, a spus pentru impact.ro

În anii 80 regimul comunist a crescut cenzura, lipsurile erau tot mai mari, astfel încât artista a decis să rămână la Cairo. Asta s-a întâmplat în urma unui turneu cu teatrul Constantin Tănase, în 1984.

„A fost cea mai grea decizie din viața mea, spune Maria. Dar m-am bucurat de un succes enorm acolo. Eram supranumită „fata care trece rampa”! Aveam 30 de concerte în 30 de zile legate! Sălile și stadioanele erau arhipline la concertele la care participam. Am ales, astfel, să rămân acolo! Am avut șansa, în acea perioadă, să cânt pentru Omar Sharif, Prințul Charles, senatorul American, George McGovern. Într-o perioadă, Omar Sharif venea zilnic la barul în care cântam. Îi cântam piese din repertoriul lui Edith Piaf.

A avut contracte peste contracte. După ani buni petrecuți în Egipt, a plecat să cânte în Maroc, unde a avut angajamente în restaurante și hoteluri în Casablanca, pe țărmul Mediteranei. Acolo, i-am cântat odată Prințului Charles. Venise cu ocazia British Week. În aceeași perioadă, veneau în barul în care cântam și Sting, și Bruce Springsteen”, spune artista.

S-a retras din muzică timp de 20 de ani

Artista s-a retras din muzică în anul 1998 și s-a stabilit într-un sat de lângă lacul Balaton în Ungaria. Casa Mariei și a lui Ludwig se află la puțin peste 20 de kilometri de Balaton, celebrul lac-stațiune, unul din cele mai populare și căutate obiective turistice din Europa Centrală. Maria și Ludwig au o fată, Julia. A pierdut contactul cu lumea muzicală.

Despre artistă nu s-a mai auzit nimic în România timp de aproape 35 de ani. S-a întors în urmă cu cinci ani.

În 2018 a participat la un spectacol jubiliar, de 50 de ani, chiar în comuna sa natală, Remetea, show dedicat activității sale muzicale de o viață, 1968-2018. A mai avut apoi un spectacol la București, la Circul Globus, alături de Gabriel Cotabiță, Daniel Iordăchioaie și Alin Oprea. 

„Da, am revenit  cu niște concerte extraordinare și deja am și alte invitații ! Dacă timpul meu permite, vin cu mare drag. Când ai o familie și trăiești și în străinătate nu este prea ușor să te deplasezi”, a spus artista.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te