Infidelitatea în relație duce la boli cronice. Ce probleme de sănătate apar la cei înșelați

DE Florentina Enache | Actualizat: 16.09.2024 - 16:40
Infidelitatea în relație duce la boli cronice. Ce probleme de sănătate apar la cei înșelați - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Infidelitatea în relație duce la boli cronice. Ce probleme de sănătate apar la cei înșelați - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Infidelitatea în relație duce la boli cronice. Ce probleme de sănătate apar la cei înșelați? Cercetătorii au efectuat un studiu, folosind date de la 2.579 de adulți.

SHARE

A afla că partenerul vă înșală este una dintre cele mai dureroase experiențe pe care le puteți trăi, însă o nouă cercetare sugerează că durerea poate ajunge mult dincolo de angoasa emoțională. 

Studiul a arătat că persoanele care au suferit o infidelitate sunt mai expuse riscului de a avea probleme cronice de sănătate și că acestea pot continua chiar și atunci când se află într-o relație nouă, pozitivă.

Infidelitatea în relație duce la boli cronice. Ce probleme de sănătate apar la cei înșelați

Infidelitatea în relații nu este rară. Oricine a trecut vreodată prin așa ceva știe cât de traumatizant poate fi și cât de dificil este să treci peste, dar poate că nu v-ați gândit că o astfel de experiență ar putea avea potențialul de a provoca și daune la nivel fizic, scrie IflScience.

Ce a constatat studiul?

Dr. Eunicia Hoy și Vincent Oh de la Universitatea de Științe Sociale din Singapore au efectuat recent un studiu pentru a investiga efectele infidelității pe termen lung asupra sănătății.

Aceștia au folosit date de la 2.579 de adulți din SUA extrase din studiul MIDUS (Midlife Development in the United States), un eșantion reprezentativ la nivel național.

Citește și: Te-ai certat cu iubita ori soția? Metoda care vă împacă în 5 secunde. Cercetătorii o recomandă

Au fost comparate date cu aproximativ nouă ani între răspunsuri. Participanții au fost întrebați dacă partenerul lor a înșelat vreodată și, de asemenea, au fost rugați să raporteze condiții de sănătate pe termen lung, cum ar fi migrena cronică, tulburări de somn și probleme pulmonare.

De asemenea, au fost colectate alte date demografice și informații despre relațiile cu familiile și prietenii participanților. 

Atunci când rezultatele au fost analizate, acestea au arătat că persoanele care au experimentat infidelitatea partenerului erau mai susceptibile de a raporta probleme cronice de sănătate decât cei care nu au fost înșelați, chiar și atunci când au fost luați în considerare alți factori.

„Vestea bună este că efectele nu sunt extrem de grave”, a declarat Oh pentru PsyPost. 

Citește și: Artistul care a recunoscut în direct la TV că și-a înșelat soția. „Te rog iartă-mă! Parcă e prima”

Poate surprinzător, chiar și cei care aveau prieteni, care erau apropiați cu membrii familiei sau care au trecut la o relație cu un alt partener au experimentat aceleași efecte ale infidelității la nivelul organismului. Oh a explicat:

„Am sperat să descoperim că, poate, alte surse de sprijin social ar reduce cel puțin asociațiile cronice de sănătate ale infidelității. Acesta nu a fost, din păcate, cazul pe baza constatărilor noastre”.

În lucrarea lor, autorii spun că suferința emoțională provocată de infidelitate poate avea un efect asupra sănătății fizice a oamenilor, deși recunosc, de asemenea, că acest subiect rămâne puțin studiat.

Există o serie de alte dovezi în literatura de specialitate cu privire la modul în care satisfacția relației poate avea un impact asupra sănătății, cum ar fi constatările conform cărora persoanele căsătorite pot fi mai puțin susceptibile de a dezvolta demență. Cu toate acestea, există cazuri în care, în mod paradoxal, încheierea unei relații poate face oamenii să se simtă mai bine. Nu există două relații și nu există două situații de infidelitate identice. 

Citește și: O femeie al cărei soț nu mai avea mult de trăit a murit de „inimă rea”, înaintea lui

Acest lucru se referă, de asemenea, la o limitare a studiului - participanții au fost întrebați doar dacă au fost înșelați vreodată și nu au fost colectate alte detalii despre circumstanțe.

După cum a explicat Oh pentru PsyPost, „concluzia se referă exclusiv la faptul dacă un individ a mai fost înșelat și dacă acest lucru este asociat cu o sănătate cronică mai precară”.

Aceasta este, însă, o bază interesantă pentru cercetări ulterioare, spun cercetătorii.

Studiul este publicat în Journal of Social and Personal Relationships.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te