Iluzia Thatcher: Tu vezi care este fața corectă? Cât de repede vezi diferența?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.10.2023 - 11:39
Iluzia Thatcher Foto: The Guardian- Retipărit cu permisiunea profesorului Peter Thompson, Universitatea din York.
Iluzia Thatcher Foto: The Guardian- Retipărit cu permisiunea profesorului Peter Thompson, Universitatea din York.

Ce este în neregulă cu poza de mai sus? Evident, cele două fețe sunt cu susul în jos, dar ți se pare ceva puțin ciudat la una dintre ele? Dacă da, înseamnă că ai văzut despre ce este vorba. Dar care este diferită?

SHARE

Când arăți această iluzie celor mai mulți oameni, ei își pot da seama că există o diferență, dar nu este imediat clar care este problema.

Cei care văd diferența au o inteligență peste medie. 

Iluzia Thatcher: Tu vezi care este fața corectă? Cât de repede vezi diferența?

Iluzia Thatcher a fost raportată pentru prima dată de profesorul Peter Thompson de la Universitatea din York în 1980 și a pus bazele unui nou mod de a gândi despre modul în care procesăm fețele. 

În imaginea din dreapta, ochii și gura lui Margaret Thatcher sunt inversate. Cu toate acestea, în ciuda unei schimbări atât de uriașe, nu este atât de ușor de văzut – în măsura în care, dacă prezentați imaginile pe scurt și fără a le avertiza că ceva este diferit, majoritatea oamenilor nu vor observa deloc schimbarea. Când privești imaginea în sensul corect, diferența este evidentă (și ușor terifiantă).

Citește și: Iluzie optică înfricoșătoare. Ești concediat? Tu ce vezi prima dată? Ai curaj să privești?

Cum funcționează

Iluzia Thatcher a fost o demonstrație importantă, deoarece a fost una dintre primele care au evidențiat unele dintre mecanismele de bază prin care creierul nostru procesează informații despre fețe. 

În general, fețele sunt formate din aceleași trăsături consistente - doi ochi, un nas, o gură, două urechi și așa mai departe. O modalitate prin care creierul nostru ar putea procesa fețele este să le analizeze ca o colecție a acestor trăsături individuale, separate.

Iluzia Thatcher - rezolvare Foto: Peter Thompson

Dacă ar fi așa, totuși, ne-am putea aștepta să fie mai ușor să identificăm orice discrepanțe într-o față cu susul în jos. Faptul că nu sugerăm că procesăm și recunoaștem fețele într-o manieră mai holistică – cu alte cuvinte, nu procesăm doar trăsăturile individuale, ci și pozițiile și relațiile dintre aceste trăsături.

Citește și: Iluzie optică. Ce vezi mai întâi? Explicația psihologului: ”În ambele cazuri ai dreptate”

Deci, atunci când ni se prezintă o față inversată, nu putem procesa cu ușurință informații despre configurație, așa că ne bazăm în schimb pe informații despre caracteristicile individuale. În cea mai mare parte, toate acestea arată corect – gura arată ca o gură, ochii arată ca niște ochi. 

Cu toate acestea, când ni se arată fața în sensul corect, dintr-o dată informațiile de configurare intră din nou în joc. Folosind acest lucru împreună cu informațiile despre caracteristicile individuale, este ușor de observat imediat că ceva nu este în regulă.

Citește și: Iluzie optică. Ce vezi mai întâi spune dacă ești grijuliu sau autosuficient. Tu ce crezi?

De ce este acest lucru important? Ei bine, iluzia este un mod foarte frumos de a arăta cât de speciale sunt fețele pentru oameni (și maimuțe). 

În anii de când iluzia originală a fost publicată, o mulțime de cercetări au arătat cum presupunerile pe care creierul le face cu privire la configurația facială ne permit să discernem diferențele minore între fețe - diferențele care ne fac pe fiecare unic - aproape fără efort. Când luăm informații de configurare, devenim mai puțin sensibili la acele variații unice, scrie The Guardian.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te