Este vorba despre imaginea unei găuri negre din inima galaxiei Messier 87, aflată la 55 de milioane de ani-lumină față de Pământ, a cărei masă este de șapte ori mai mare decât a Soarelui și care eliberează o rază (relativistic jet) de circa 5.000 de ani-lumină în spațiu.
Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape situate pe tot globul, numită Event Horizon Telescope.
Mai multe explicații despre găurile negre citiți pe site-ul NASA.
Sursa: NASA
„Am expus o parte a universului nostru pe care nu l-am mai văzut niciodată”, a declarat astronomul Shep Dooleman, de la Universitatea Harvard, care a condus echipa de cercetători care a observat gaura neagră.
„Nu putem vedea efectiv o gaură neagră, dar îi putem vedea umbra. Este ca și cum ne-am uita la porțile Iadului, la sfârșitul spațiului și timpului: orizontul evenimentului, punctul fără întoarcere. Asta mă inspiră foarte mult”, a explicat și astrofizicianul Heino Falcke, de la Radboud University Nijmegen.
Citește și: VIDEO Premieră în astrofizică: prima imagine cu o gaură neagră
Găurile negre supermasive se găsesc cu precădere în centrul galaxiilor. Măsurători recente estimează că acolo s-ar afla de peste patru milioane de ori mai multă materie decât în Soarele nostru.