Ca să poți purta păr lung în comunism aveai nevoie de o adeverință fără de care riscai să ajungi la pușcărie. Păr lung aveau voie să poarte artiștii, dacă le servea actului artistic. Acest lucru reiese din adeverința de mai jos.
Citește și: Ce salarii aveau Nicolae și Elena Ceaușescu. Sumele de bani pe care le primeau dictatorii lunar
FOTO Cum arăta adeverința că ai voie să porți părul lung în comunism, fără de care riscai pușcăria
După cum se vede, pe baza ei un actor primește acordul miliției și a Securității comuniste să poarte părul lui deoarece așa cerea rolul.
Mii de oameni și-au aminitit că în anii 70 și în anii 80 riscai chiar pușcăria dacă purtai păr lung. În cel mai bun caz erai tuns de către organele de miliție.
„S-a intamplat in anii '70. Aveam un coleg. Purta plete. A fost prins pe Magheru, bagat in duba, dus la sectie si tuns la chelie”
„Se ajunsese ca tunsul scurt, zero, sa fie considerata pedeapsa, prin anii 80. Un profesor sever ne-a pedepsit pe mine si inca patru colegi pt ca am vorbit in ora la scoala sa ne tundem zero”.
„Tot asa am avut si eu una de la seful politiei locale pentru port barba am avut hartie de la medic”.
Celor care aveau parul lung li se făceau coadă
„Asprimea anilor 80 e greu de uitat... frigul, cozile care se faceu la te miri ce ( dero, hartie igienica etc), orbecaiala cand se oprea curentul... si multe altele. Offf...”
„Auzisem de așa ceva dar nu credeam că există, sau a existat!”
Citește și: Ce își doreau românii de la Moș Gerilă? Poezia care spune totul despre Crăciunul din comunism
„Erau si pe vremea aia destui cu parul lung, daca aveai ghinionul sa dai peste un militian zelos, primeai un tuns gratuit, poate si cateva la coaste, basca umilinta de a fi luat ca un infractor.”
Cineva dă și un contraexemplu:
„Uite frate, cu par lung fara adeverinta. In '71 mai eram in Bucuresti studenta, iar colegii cu par lung n-aveau probleme. Probabil actorasul nostru necunoscut sa deochease si-l mai tundea uneori militia, motiv pentru care s-a asigurat”
Cine a fost actorul Eusebiu Ștefănescu
Eusebiu Ștefănescu a fost un actor de teatru și film, cunoscut recitator și autor român .
A absolvit „Actoria” la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (IATC) din București, în 1967, la clasa profesorului Alexandru Finți. A debutat la Teatrul de Stat din Timișoara cu rolul Marga, din „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, în regia Mariettei Sadova. A jucat apoi la Teatrul Municipal Ploiești, la Teatrul Mic și la Teatrul Național din București. Două roluri principale au fost „Despot Vodă” din piesa lui Vasile Alecsandri și „Ivanov” din piesa omonimă de Anton Cehov.
A decedat în 2015 la 69 de ani.