Ce salarii aveau Nicolae și Elena Ceaușescu. Sumele de bani pe care le primeau dictatorii lunar

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.12.2023 - 13:18
Nicolae și Elena Ceaușescu Foto: Arhivă

Nicolae și Elena Ceaușescu aveau salarii foarte mari în comparație cu restul cetățenilor Republicii Socialiste România. Președintele avea un venit lunar de 11 ori mai mare față de un român obișnuit. Și Elena avea un salariu foarte mare pentru acele vremuri.

SHARE
Au trecut 34 de ani de când a căzut regimul comunist în România însă mulți se întreabă și acum ce salarii primeau dictatorii având în vedere opulența în care trăiau. 
 

Istoricii au găsit statele de plată din 1989, care se află acum la Arhivele Naționale.

Ce salarii aveau Nicolae și Elena Ceaușescu. Sumele de bani pe care le primeau dictatorii lunar

Dictatorul câștiga mult și chiar încălca legislația privind salarizarea. Ca secretar general al partidului el primea lunar 16.000 de lei ”retribuţie tarifară” (salariu de bază, cum am spune azi), plus 4.000 de lei spor pentru funcție de conducere. Din aceste sume brute, achita un impozit (”contribuție socială”) de numai 3% și cotizația de membru de partid, care era în jur de 300 de lei.

Însă Ceaușescu cumula funcția de șef al partidului cu aceea de șef al statului (președinte al Republicii Socialiste România). Aici salariul nu era public, dar în 1984 crescuse de la 14.500 la 20.000 de lei. Nu se știe dacă a mai crescut de atunci, scrie wallstreet.ro.

Citește și: Ce-și mai aduc aminte românii din comunism: ”De Moș Gerilă îmi doream o portocală. Crăciun nu aveam”

În anul 1989, Nicolae Ceaușescu avea un venit brut de 40.000 de lei, de 11 ori mai mult decât un salariu mediu pe economie. Însă, oficial, propaganda regimului susținea că, în România comunistă, diferența dintre cel mai mare și cel mai mic salariu era de numai 5 ori. Și azi vedem vehiculată această informație pe rețelele sociale.

Elena Ceaușescu primea 14.900 de lei, în calitate de prim viceprim-ministru. La această sumă se adăuga și salariul pentru funcția de director al ICECHIM - ”Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie”, care mai există și azi. Iar de aici încasa aproape 5.900 de lei lunar. Astfel, venitul lunar al ”primei tovarășe” ajungea la aproape 20.800 de lei brut.

În anii comunismului românilor li se rețineau din salarii, pe lângă contribuțiile sociale, alte diverse rețineri care variau în funcție de îndeplinirea planului și de diverse criterii, adesea arbitrare, astfel încât în medie rămâneau în mână cu 1.200 de lei. 

Specialiștii spun că Nicolae Ceușescu încălca legea salarizării sau a retribuirii, din 1974 care stipula ca  ”Raportul dintre retribuţia netă maximă şi minimă a personalului din unităţile de stat se stabileşte la aproximativ 6 la 1”.

Legea mai preciza și că ”nimeni nu poate primi decît o singura retribuţie tarifară”. Ambele reguli erau, așadar, încălcate atât de Nicolae, cât și de Elena Ceaușescu.

La ora actuală, președintele României are un salariu brut de 24.960 de lei, adică de numai 3,7 ori mai mare decât salariul mediu brut și de 12 ori cât salariul minim brut.

Cât câștiga Nicolae Ceaușescu în dolari și ce făcea cu banii

La cursul oficial leu-dolar din 1989, Ceaușescu avea un venit brut de aproape 9.600 de dolari. Exista însă și un curs ”necomercial”, prevăzut însă de lege, care era folosit în cazul cumpărării de dolari de către stat și care era mai aproape de cel real. La acest curs, Ceaușescu ar fi avut un venit brut de numai 3.200 de dolari.

Citește și: Povestea primului erou împușcat la Revoluție, în București. Avea 19 ani și purta o Biblie la piept

Pe de altă parte, cuplul prezidențial nu avea cheltuieli, totul fiind acoperit din fonduri de protocol. Practic, ei puteau strânge toți banii pe care îi încasau.

Se pare că și făceau asta, dat fiind că, pe 22 decembrie 1989, Elena Ceaușescu a uitat, în timpul fugii sale, o valiză în care se aflau carnete CEC în valoare totală de 3,5 milioane de lei.

În acea vreme, o Dacie 1300 costa în jur de 80.000 de lei, iar un apartament cu 2 camere, în jur de 125.000 de lei.

În plus, soții Ceaușescu primeau și cadouri în vizitele de lucru sau din alte state – atât de multe încât în ultimii ani ai regimului au fost organizate într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie, fiind nevoie de nu mai puțin de 10 săli.

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989 la o unitate militară din Târgoviște.

Citește și: Dosarul Revoluţiei: Începe judecarea inculpaților Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus

Ce salarii au președintele Klaus Iohannis și prima doamnă

Klaus Iohannis, Președintele României câștigă un salariu lunar brut de 24.960 de lei, sumă pe care o încasează începând cu data de 30 septembrie 2022. Adică, aproximativ, 5.000 de euro pe lună.

În România sunt peste 1,2 milioane de angajaţi cu salariul minim (300 de euro la acest moment), circa un sfert din total. În acest an, Guvernul, patronatele şi sindicatele au căzut de acord asupra creşterii salariului minim la 3.000 de lei brut, adică circa 1.860 de lei net (n.r. „în mână”).

Pe de altă parte, un consilier prezidențial câștigă nu cu mult mai puțin decât Șeful Statului, adică 21.840 de lei brut, în timp ce un consilier de stat rămâne la final de lună cu 16.640 de lei brut, potrivit datelor regăsite pe Administrația Prezidențială.

Carmen Iohannis este cadru didactic la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr’ din Sibiu, acolo unde predă limba engleză. Recent, Președintele Klaus Iohannis și-a publicat cea mai recentă declarație de avere, de unde reiese și salariul lunar încasat de soția lui.

Astfel, Carmen Iohannis a câștigat anul trecut din salariul de profesor 41.283 de lei, respectiv 3.440 de lei pe lună.

Însă Carmen Iohannis are și alte surse de venit. Din închirierea unor imobile, acesta a mai încasat 44.489 de lei, respectiv 3.699 de lei pe lună, reușind, astfel, să-și dubleze salariul de profesor. La rândul său Klaus Iohannis a încasat aceeași sumă din chirii, după cum reiese din declarația de avere, scrie viva.ro.

Carmen și Klaus Iohannis sunt proprietarii mai multor apartamente din Sibiu. Separat, soția președintelui a moștenit, în 2020, un apartament de 67 de mp în același oraș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te