Sunt multe situațiile în care folosim expresia ”muncă de Sisif”. Unii nu prea știu înțelesul real și nici de unde vine aceasta.
Este vorba despre o stâncă pe care acest Sisif o tot împinge la deal, mereu și mereu. Iar această caznă este la nesfîrșit, fiind o pedeapsă dată de Zeus.
Expresii celebre. Ce înseamnă de fapt ”muncă de Sisif”? Pedeapsa aspră a lui Zeus pentru acest rege
Legenda regelui Corintului a dat naştere acestei expresii literare foarte des uzitate în zilele noastre iar cu acelaşi sens întâlnim şi expresia "Stânca lui Sisif".
În mitologia greacă, Sisif a fost fiul lui Aeolus şi rege legendar al cetăţii Corint. Cu Merope, fiica lui Atlas, a avut mai mulţi copii şi se spune că ar fi fost şi tatăl lui Odiseu. Era cunoscut ca fiind unul dintre cei mai vicleni dintre muritori, fapt ce i-a cauzat probleme.
Citește și: Test de cultură generală. Ce înseamnă ”Vrabia mălai visează”. Tu știi răspunsul corect?
Acestea au survenit după ce a dat în vileag răpirea Aeginei, nimfa insulei cu același nume. Din această cauză, Sisif şi-a atras mânia lui Zeus, fiind supus în Infern la o caznă nesfârşită.
"Rege legendar din Corint, Sisif a fost osândit de Zeus, pentru nesupunere, să urce pe povârnişul unui deal din infern, ducând în spinare o stâncă uriaşă. Dar cum ajungea în vârf, stânca aluneca şi se rostogolea înapoi, Sisif fiind nevoit să reînceapă efortul său zadarnic.
Din această legendă a izvorât expresia literară muncă de Sisif. Ea înseamnă o strădanie istovitoare şi inutilă care trebuie mereu luată de la capăt, un efort spre o ţintă, spre un obiectiv imposibil de atins, care cere zilnic noi şi deşarte sacrificii. Cu acelaşi sens întâlnim şi varianta: stânca lui Sisif", potrivit "Dicţionarului de cuvinte, expresii, citate celebre" scris de I. Berg.
Citește și: Au apărut bancuri cu Loredana: Oriunde mă atingi, îmi dai la operație
Prin urmare, muncă de Sisif înseamnă un efort uriaş, o strădanie nesfârşită. Munca de Sisif înseamnă să faci şi un lucru inutil tot mereu şi mereu, să o iei de la capăt, deşi nu ai nicio ţintă, ori obiectivul tău este imposibil de atins, scrie Adevarul.ro.