„Don't Look Up”, un film bun sau prost? O dezbatere aprinsă despre prostie, politică și media

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 27.12.2021 - 13:14

Cel mai recent film de succes al Netflix, Don't Look Up/Nu priviți în sus, despre o cometă care va distruge Pământul în șase luni, a stârnit multe discuții în lume și în România. Este un film bun sau prost? Exprimă realitatea sau e îngroșată prea mult?

SHARE

Don't Look Up/Nu priviți în sus, film difuzat de Netflix, este o poveste despre cum doi astronomi puțin cunoscuți, de la Universitatea Michigan, încearcă să avertizeze lumea despre o cometă care va lovi și va distruge Pământul, omorând toți oamenii.

Dar nimeni nu îi ia în serios, nici măcar președintele SUA. Media îi tratează superficial, iar un om de afaceri calculează câți bani s-ar putea obține din cometa care ar ucide omenirea.

Cei doi astronomi, interpretați de Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence, se chinuie să convingă inclusiv pe Riley Bina, o cântăreață celebră interpretată de Ariana Grande, pentru a face publică informația și pentru a obține cât mai rapid o intervenție. 

Don't Look Up/Nu priviți în sus are o distribuție cu nume mari: Meryl Streep, în rolul președintelui SUA, ironizându-i pe fostul lider american Donald Trump și pe Hillary Clinton, Cate Blanchett, ca un moderator de emisiune de divertisment, Jonah Hill, ca fiul al președintei SUA, care a primit o funcție la Casa Albă, Mark Rylance, ca un mogul de rețele sociale, Timothee Chalamet sau Scott Mescudi.

Scenariul a fost scris în 2019, iar cometa este un simbol pentru consecințele schimbărilor climatice. Cei doi astronomi reprezintă oamenii de știință care sunt ignorați de politicieni și media, care tratează cu indiferență pericolul adus de amenințarea poluării.

Filmul a căpătat o nouă semnificație în contextul pandemiei de coronavirus, a exploziei teoriilor conspirației și a reticenței față de vaccin și cercetători. 

Subiectul și modul cum a fost tratat, în mod satiric, în Don't Look Up/Nu priviți în sus, a stârnit ample discuții pe rețelele de socializare. 

 

Dacă aveți anumite convingeri politice și nu vă place să fiți batjocoriți, atunci poate nu ar trebui să-l urmăriți

„Iubesc filmele de satiră politică și televizorul. După ce am văzut Don't Look Up/Nu priviți în sus, este înfricoșător să te gândești că ceea ce a fost odată satiră este acum realitatea noastră. Oare se mai poate face? Vizionarea știrilor ar fi satiră dacă nu ar fi reală”, a scris regizorul britanic Philip Bloom.

„Îmi plac filmele lui Adam McKay și am început să-mi placă și ăsta, după ce s-a liniștit după prima treime și am început să intru în ton cu ceea ce urmăream.

În ciuda faptului că tot ceea ce am văzut era foarte deprimant și tulburător de credibil, mi-a plăcut filmul.

Spectacolele au fost distractive; Leo, zeița care este Jennifer Lawrence, Cate Blanchett și Meryl Streep jucând o încrucișare între Trump și Hillary, au fost cu toții grozavi. Mark Rylance ca Musk/ Bezos/ Zuckerberg a fost înfiorător de amuzant și a ieșit în evidență. Au fost, de asemenea, câteva momente foarte amuzante și replici grozave, precum și câteva scene profund mișcătoare.

Recomand să-l vizionați, deși dacă aveți anumite convingeri politice și nu vă place să fiți batjocoriți, atunci poate nu ar trebui să-l urmăriți... deși își bate joc puternic și meritat de ambele părți cel puțin!

Dacă acest lucru ar fi ieșit la iveală în perioada Deep Impact și Armageddon, ar fi fost respins ca fiind prea departe în comparație cu cele două filme. Cum s-au schimbat lucrurile”, a scris Philip Bloom.

 

Don't Look Up/Nu priviți în sus nu e un film de artă

Criticul de film al cotidianului The Guardian compară „Don't Look Up” cu „Melancholia” lui von Trier, o poveste despre două surori și, despre faptul că, după nunta uneia dintre ele, Pământul este pe cale să se lovească cu o planetă care îl va distruge. 

„Don't Look Up/Nu priviți în sus nu e un film de artă și nu se ocupă de finețuri. Adam McKay ia o temă preferată a cinemaului de mase - asteroidul care va distruge Pămîntul - și-i schimbă (într-o convenție de satiră) datele de funcționare.

Realitatea de acum fiind că da, dacă știința ne anunță că-n 6 luni se duce naibii planeta, jumătate din noi n-ar crede și-un sfert ar invoca forțele oculte care conduc lumea”, a scris și Iulia Popovici, critic de teatru. 

Aceasta menționeză că grija pentru scenariul și regia filmului e rudă bună cu prioritizarea din film a cancanurilor de influenceri în fața subiectelor „serioase”.

„Altfel, mie filmul mi s-a părut cam lung (de pildă, pentru că se ocupă prea mult cu satirizarea președintei jucate de Meryl Streep). Dar hei, știe cineva cum să vorbești eficient, în cinemaul pentru cît mai multă lume și pe înțelesul a cît mai multă lume, despre cît de proști am ajuns și ce urgentă e încălzirea climatică, totuși?”, a scris Iulia Popovici.

„Sunt politician, nu critic de film. Dar producția Netflix ‘Don’t look up’ este de fapt despre societatea în care trăim.
Să vă spun de ce.

Politica are în mod stupid mereu prioritate, chiar și când existența însăși e în pericol. Politica internă mai ales... contează mereu prima. Ăsta a fost un șoc al meu în politică multă vreme. Că preocuparea principală a politicianului sunt mizele personale, de partid, și nici decum țara. De Planeta ce să mai zic.

Scena cu oamenii de știință lăsați cu zilele în sala de așteptare a președintei este simbolică. Este ceea ce văd și referitor la schimbările climatice”, a scris și europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Politicianul afirmă că filmul ăsta e și geopolitic.

„Câte ore am petrecut analizând iarna asta ce se întâmplă în Ucraina, sau ultimatumul adresat NATO? În schimb am discutat pe larg despre cozonaci, despre vedete și maneliști. Una din cele mai bune cărți despre primul război mondial se numește ‘Somnambulii’, pentru că așa e umanitatea până și în cele mai grele clipe ale ei. Așa suntem și noi azi, somnambuli.

Comunicarea politică e tot mai mult din sfera cinemaului. Cea a oamenilor, din sfera vieții. Boala cea mai mare a politicienilor e atenția constantă la popularitate. În fața unui eveniment real, efectiv se blochează. Pur și simplu nu se potrivește cu ideea lor strâmtă a vieții ce se rezumă la likeuri, voturi, joburi tot mai înalte”, a menționat Nicu Ștefănuță.

Pascal Cameron, actor și regizor francez, a avut o concluzie seacă: „Dont look Up este cu adevărat bun, sper că va fi și un al doilea”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te