Descoperire neașteptată la renovarea unui subsol. Verdictul arheologilor: mormintele au 1.700 ani

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.10.2024 - 10:41
Descoperire neașteptată la renovarea unui subsol. Arheologii: unul dintre morminte are 1700 ani - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Descoperire neașteptată la renovarea unui subsol. Arheologii: unul dintre morminte are 1700 ani - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Foto: LiveScience.com / Archeodunum
Foto: LiveScience.com / Archeodunum

Descoperire neașteptată la renovarea unui subsol. Verdictul arheologilor: mormintele au 1700 ani. Un proiect de renovare a subsolului unei locuințe în apropiere de Paris s-a transformat într-o descoperire arheologică de proporții.

SHARE

Un proiect de renovare a subsolului unei locuințe în apropiere de Paris s-a transformat într-o descoperire arheologică de proporții: 40 de schelete, unele din epoca romană.

În timpul unor renovări, un proprietar de locuință de lângă Paris a dezgropat pe neașteptate un schelet. Descoperirea a dus în cele din urmă la excavarea unui cimitir în care au fost îngropați zeci de oameni, unii dintre ei cu până la 1.700 de ani în urmă.

Citește și: Descoperirea făcută de un bărbat în timp ce săpa în curtea casei. Ce se ascundea în pământ?

Cel mai vechi mormânt datează din secolul al III-lea d.Hr., din perioada romană târzie, iar 10 sarcofage din ipsos datează de la începutul perioadei merovingiene a stăpânirii francilor, care a durat aproximativ din 476 până în 750.

Cel mai recent mormânt datează din secolul al X-lea, ceea ce indică faptul că cimitirul a fost folosit timp de aproximativ 700 de ani.

Foto: LiveScience.com / Archeodunum

Arheologii au crezut inițial că locul a fost un cimitir medieval, deoarece în zonă a existat o capelă din secolul al VII-lea. Prin urmare, existența unor morminte și mai vechi a fost neașteptată, potrivit unei declarații a companiei arheologice franceze Archaeodunum, care efectuează săpăturile în numele autorităților regionale, scrie Live Science.

Proprietarul casei a găsit primul mormânt iarna trecută, iar arheologii au descoperit alte 38 de morminte într-o zonă de patru camere care acoperă 52 de metri pătrați.

Capela medievală

Casa din cartierul Montconseil din Corbeil-Essonnes, o comună din suburbiile sudice ale Parisului, ar fi fost construită pe locul capelei medievale Notre-Dame-des-Champs, care, la rândul ei, ar fi fost construită deasupra unui templu păgân și mai vechi, în cinstea unui izvor.

Morminte medievale timpurii au fost descoperite în apropiere înainte de aceasta, dar nu a fost descoperită nicio urmă a capelei sau a templului. Aceasta este prima dată când cimitirul capelei a fost studiat, potrivit declarației.

Citește și: O familie a făcut o descoperire neașteptată în subsolul casei. Obiectul ascundea o poveste tristă

Deși situl subsolului includea mai multe aflorimente de stâncă, majoritatea mormintelor erau dispuse în rânduri paralele. Morții din perioada romană fuseseră îngropați pe spate în incinte de lemn care au putrezit între timp. Dar cei 10 morți din mormintele merovingiene au fost îngropați în sarcofage distinctive din ipsos, dispuse unul lângă altul în formă de evantai, se arată în declarație.

Unul dintre sarcofage a fost inițial acoperit de un bloc de piatră modelat, care pare să fi avut o rozetă și două cruci sculptate în suprafața sa. Arheologii au declarat că astfel de motive erau comune pe sarcofagele merovingiene, precum și în afara lăcașurilor de cult creștine din acea perioadă.

Sarcofagele merovingiene din alte situri sunt uneori decorate și conțin adesea rămășițele mai multor persoane. Însă majoritatea sarcofagelor de la Corbeil erau nedecorate și fiecare conținea doar rămășițele unei singure persoane, potrivit declarațiilor.

Citește și: Descoperirea macabră făcută de un bărbat cu detectorul de metale în curtea sa. Locuința e din 1890

Vechimea celor mai timpurii morminte indică faptul că oamenii au fost îngropați la locul respectiv cu mult înainte ca respectiva capelă medievală să fie construită acolo.

Scheletele vor fi acum analizate într-un laborator. Arheologii speră să determine sexul și vârsta persoanelor îngropate și orice indicii privind condițiile lor de viață, se arată în declarație, cum ar fi starea lor de sănătate la deces.

Arheologii speră că mormântul le va oferi o mai bună înțelegere a populației care a trăit în apropierea sitului în timpul Antichității târzii și al Evului Mediu și a modului în care tradițiile lor funerare s-au schimbat de-a lungul timpului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te