De la Steamboat Willie, la șoricelul magic de 90 de ani care nu are niciun rid

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 28.12.2018 - 08:58

Mickey Mouse este, probabil, cel mai cunoscut și mai îndrăgit personaj de desene animate.

SHARE

Născut pe 18 noiembrie 1928, odată cu prima proiecție a peliculei Steamboat Willie, acum, la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani, șoricelul, care, de obicei, poartă pantaloni scurți roșii, încălțări galbene supradimensionate și mănuși albe cu patru degete, nu are niciun rid. Și este mai jovial și mai pus pe șotii ca niciodată, fiind mascota Walt Disney Company și conducătorul autoritar al întregii lumi Disney, conturate în parcurile tematice de distracții din întreaga lume, în care magia prinde viață.

Urmașul accidental al lui Oswald

Mickey Mouse a văzut lumina zilei accidental, într-un tren pe ruta New York - Los Angeles, la începutul anului 1928, după ce a fost schițat pe un petic de hârtie, în mai puțin de o oră, de desenatorul Ubbe Iwerks care, la acea vreme, era prietenul și partenerul lui Walt Disney. Studioul de animație al celor doi înregistrase un succes cu personajul Oswald the Lucky Rabbit (1927), creat pentru Charles Mintz, un producător de filme care lucra cu Universal Studios. Iar Disney i-a solicitat lui Mintz o creștere a bugetului. Acesta, însă, l-a refuzat și i-a cerut chiar o reducere a bugetului, amintindu-i lui Disney că drepturile „iepurașului“ aparțin Universal. Furios și trădat de o parte din echipa sa, care semnase deja alte contracte cu Mintz, Disney a renunțat și a luat-o de la zero.

Inițial, Disney Studio avea un singur animator, Ubbe Iwerks. Cum Walt a fost nevoit să schimbe trăsăturile personajului său, l-a rugat pe acesta să vină cu noi idei. Iar Ubbe a început să schițeze fel de fel de animăluțe, precum câini, pisici, o văcuță și un cal. Nimic nu a fost pe placul lui Walt, deși, mai târziu, văcuța a apărut pe ecrane drept Clarabelle Cow, iar calul, drept Horace Horsecollar. Apoi, inspirat de o fotografie a lui Disney, pe care Hugh Harman, unul dintre desenatorii care au pus bazele Studiourilor de animație Warner Bros și Metro-Goldwyn-Mayer, făcuse niște șoricei, Ubbe a schițat un șoarece. Așa a apărut Mickey, un șoricel cu nasul puțin mai lung decât astăzi și care nu purta încă mănuși albe. Walt ar fi vrut să-l numească Mortimer Mouse, dar soției creatorului i-a plăcut mai mult Mickey. Și așa a rămas.

De la designul circular, la forma de pară

Pentru a fi mai ușor de animat, Ubbe Iwerks l-a făcut pe Mickey din cercuri. Iar rezultatele au fost pe măsură, audiența și criticii apreciind dinamica mult mai bună a personajului față de altele de la acea vreme. În anii 1940, de exemplu, inclusiv urechile lui Mickey era animate. Dar, mai târziu, Disney a decis ca, indiferent de situație, urechile șoricelului să nu se mai miște, pentru ca personajul să fie cât mai ușor de identificat. Și așa este și astăzi. Oricine vede „trademark“-ul format din trei cercuri (capul și cele două urechi), se gândește la Mickey Mouse.

Walt Disney, creatorul lui Mickey Mouse 

În 1930, relația dintre Iwerks și Disney s-a răcit, iar desenatorul și-a deschis propriul studio. Fără puterea poveștilor lui Disney însă, noile personaje ale lui Ubbe n-au reușit să atragă publicul. Așa că acesta s-a întors în 1940 la Disney Studios, dar ca angajat, nu ca partener. În timpul în care Ubbe a lipsit, animatorul Fred Moore l-a redesenat pe Mickey Mouse, renunțând la design-ul preponderent circular și introducând forma de pară. Și așa a rămas până în ziua de astăzi.

Drumul către Oscar

Prima apariție a lui Mickey Mouse a avut loc pe 15 mai 1928, într-o proiecție-test a scurtmetrajului mut Plane Crazy, un tribut adus lui Charles Lindbergh, autorul primului zbor transatlantic în 1927. Desenatorul Ubbe Iwerks a reușit un adevărat record, făcând 700 de ilustrații pe zi pentru a anima personajul. Dar, din păcate, șoricelul n-a sensibilizat niciun distribuitor de la Hollywood.

„Mickey“ a fost unul dintre numele de cod folosite de trupele aliate la debarcarea pe plajele din Normandia 

Mickey Mouse a debutat oficial în Steamboat Willie, primul desen animat cu sunet sincronizat. Însă Mickey n-a pronunțat niciun cuvânt. Doar șuiera și mormăia. Desenul a fost un hit, iar șoricelul și-a început ascensiunea. Un an mai târziu, Walt Disney a decis să-l lase să vorbească, în The Carnival Kid. Iar vocea sa a devenit și vocea oficială a șoricelului, pentru următorii 20 de ani. Apoi, glasul lui Mickey a revenit, de exemplu, lui Jimmy MacDonald, Wayne Allwine sau Bret Iwan.

Între anii 1928 și 1953, producția de desene animate cu Mickey în rolul principal s-a desfășurat într-un ritm susținut, fiind înregistrate nu mai puțin de 118 pelicule. În ianuarie 1930, Disney a scos și primul produs derivat, Mickey Mouse Book. Jurnalul lui Mickey a ajuns și în Europa, fiind publicat începând cu 21 octombrie 1934. Pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, jurnalul a fost interzis. A fost republicat începând din 1952, așa că există două numere 1 (1934 și 1952).

Anul 1932 a fost unul record pentru Mickey, cu nu mai puțin de 14 filme, și, de asemenea, anul în care Walt Disney a primit un premiu Oscar special pentru crearea șoricelului. În 1935, Mickey Mouse a apărut în primul film de animație color, The Band Concert.

Pasul următor, lungmetrajele

Gelos într-un fel pe succesul tot mai mare al rățoiului Donald, Walt Disney a decis să-i dea șoricelului său un impuls pe scenă și, în iunie 1940, i-a propus rolul principal din segmentul dedicat poemului simfonic Ucenicul Vrajitor, de Paul Dukas, din filmul epic Fantasia. Ulterior, Mickey a apărut în alte trei lungmetraje: Fun and Fancy Free (1947), Who Framed Roger Rabbit (1988) și Goofy (1995). 

Mickey și cei cinci prieteni ai săi

Încă de la început, Mickey a apărut în animații alături de prietena sa Minnie Mouse. Pluto, simpaticul cățel galben-portocaliu cu urechi negre, a debutat în 1930, în The Chain Gang. Iar, din 1937, a avut propria serie. Donald Duck, rățoiul îmbrăcat în general în marinar care vorbește haios de neinteligibil, a fost creat în 1934, a jucat în mai multe filme decât orice alt personaj Disney și este cel mai publicat personaj de benzi desenate, în afara supereroilor.

Primul Disneyland a fost construit sub atenta supraveghere a lui Walt Disney și inaugurat de acesta, alături de Mickey Mouse, pe 17 iulie 1955, la Anaheim, în California 

Daisy Duck, jumătatea cu ochi mari și gene lungi a lui Donald și cea mai bună prietenă a lui Minnie, a debutat în 1940, în Mr. Duck Steps Out. Iar neîndemânaticul Goofy, cățelul biped care poartă vestă, pantofi supradimensionați și mănuși albe, a apărut în 1932, în Mickey’s Revue.

Lumea lui Mickey

Figurine, plușuri, tricouri, ceasuri, jocuri video... Încă de la început, Walt Disney i-a dat voie lui Mickey să apară pe fel de fel de articole și, de-a lungul timpului, i-a construit un adevărat „imperiu“. Mai mult, șoricelul e „regele“ parcurilor Disneyland din întreaga lume: Disneyland Resort (California, Statele Unite), Walt Disney World (Florida, Statele Unite), Disneyland Paris (Franța), Shanghai Disney Resort (China), Hong Kong Disneyland Resort (Hong Kong), Tokyo Disney Resort (Japonia). Și Mickey este și căpitan, „conducând“ toate navele de croazieră ale Disney Cruise Line.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te