Este o sarcină pe care mulți o detestă, dar știința sugerează că ar trebui să ne spălăm lenjeria de pat mai des.
Experții recomandă schimbarea lenjeriei o dată pe săptămână sau cel mult o dată la două săptămâni.
De ce să nu îți faci patul imediat după trezire? Cât de des să speli lenjeria și la ce temperatură
O persoană obișnuită petrece o treime din viață dormind, așa că este de la sine înțeles că petrecem mult timp în pat.
Citește și: Ingredientul banal cu care cureți pernele fără mașina de spălat. Costă 1,30 lei punga de 50 de grame
Transpirația, celulele moarte ale pielii și acarienii transformă lenjeria într-un mediu plin de bacterii și ciuperci.
Acești oaspeți nedoriți pot declanșa o serie de probleme, inclusiv eczeme, alergii și astm.
De ce să nu îți faci patul imediat după trezire? Cât de des să speli lenjeria și la ce temperatură - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Pe scurt, vă pot îmbolnăvi – chiar dacă nu suferiți în mod obișnuit de alergii, a declarat Tierno pentru Business Insider, citat de IflScience.
De aceea, recomandarea lui este să spălați lenjeria de pat o dată pe săptămână.
Menținerea unei rutine regulate de spălare a lenjeriei este deosebit de importantă în lunile de vară, când transpirăm mai mult și ne confruntăm cu alergiile.
Citește și: Cum să scapi de mirosul de usturoi: soluții rapide și eficiente pentru respirație, mâini și casă
Dermatologul Alok Vij, MD, a declarat pentru Cleveland Clinic că există și alți factori care sugerează că ar fi o idee bună să spălați lenjeria de pat puțin mai des.
Aceștia includ dacă aveți sau nu animale de companie, cât de mult transpirați, dacă suferiți de alergii sau astm și dacă dormiți dezbrăcați.
Citește și: Alimentul numit „aurul galben”, remediul care te scapă definitiv de riduri și pete. Produce colagen
Cum se spală lenjeria? De ce să nu faci patul dimineața?
Pentru a vă asigura că vă spălați lenjeria de pat în mod eficient, dr. Manal Mohammad, lector senior de microbiologie la Universitatea din Westminster, recomandă spălarea lenjeriei de pat la temperaturi ridicate, între 40 și 60 °C, schimbarea fețelor de pernă la fiecare câteva zile și aerisirea patului dimineața.
Transpirația este absorbită de lenjeria de pat și perne. Acest lucru este valabil indiferent de anotimp. Acest mediu bogat în umiditate este ideal pentru dezvoltarea acarienilor, dar și a bacteriilor.
Se pare că acarienii, care sunt insecte microscopice care se hrănesc cu celule moarte ale pielii, adoră să se ascundă în lenjeria de pat, iar studiile au arătat că se dezvoltă în medii umede.
Din acest motiv este important să nu va faceți patul imediat dimineața și să lăsați cearșafurile să se aerisească, să se usuce.
Dacă vă veți aranja pilotele imediat după trezire, umezeala va rămâne captivă, făcând din patul vostru un mediu prielnic pentru patogeni.