De ce preferă femeile să facă duș în apă mai caldă decât bărbații? Care este explicația științifică?

DE Florentina Enache | Actualizat: 14.06.2024 - 12:45
De ce preferă femeile să facă duș în apă mai caldă decât bărbații? Care este explicația științifică? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

De ce preferă femeile să facă duș în apă mai caldă decât bărbații? Un doctor a oferit explicații, după ce un trend pe TikTok a stârnit o dezbatere pe această temă.

SHARE

Un trend pe TikTok intitulat „Temperatura la duș: soție vs. soț” („Wife Vs. Husband Shower Temperature”) a stârnit o dezbatere despre câte grade ar trebui să aibă apa când ne spălăm.

Filmulețele de pe TikTok sunt făcute de către cupluri care se plâng că nu pot face dușuri împreună, din cauza faptului că femeile vor să se spele cu apă mai caldă decât bărbații, conform unui articol al Daily Mirror.

De ce preferă femeile să facă duș în apă mai caldă decât bărbații? Care este explicația științifică?

Deși nu este o regulă generală, femeile fac duș cu o apă mult mai caldă decât cea cu care se spală bărbații, iar acest lucru are un fundament științific.

Citește și: Medicamentul folosit de români care dispare de pe piață. Nu se va mai găsi în nicio farmacie

Potrivit doctorului Sermed Mezher, medic londonez, femeile sunt mai predispuse la sensibilitate la frig, iar aceasta poate fluctua pe parcursul ciclului menstrual.

„Femeile au în mod natural o temperatură în partea centrală a corpului un pic mai mare în comparație cu bărbații, ceea ce ajută la menținerea organelor interne calde, dar poate duce la sensibilitate la frig, care se poate agrava pe tot parcursul ciclului", a spus dr. Mezher.

Citește și: Un test de sânge îți arată dacă mai ai sau nu cancer. Îți poate prezice semnele care apar în ani

Dr. Mezher a explicat că sensibilitatea la temperatură a unei femei atinge apogeul în timpul ovulației și spre sfârșitul menstruației. Acest lucru se datorează în mare parte unei creșteri a estrogenului, care scade temperatura corpului, reducând în același timp fluxul sanguin către mâini și picioare.

Capacitatea corpului unei femei de a menține homeostazia temperaturii este foarte slabă, deoarece organismul reține căldura în apropierea aparatului reproducător, această zonă fiind o prioritate față de extremități. Acest lucru este menit să protejeze o sarcină împotriva temperaturilor scăzute în timpul celor 9 luni până la nașterea copilului.

Nivelurile ridicate de estrogen afectează circulația sângelui

„Estrogenul, un hormon cheie în sistemul reproducător feminin, poate avea efecte semnificative asupra proprietăților și circulației sângelui. Unul dintre aceste efecte include îngroșarea sângelui, ceea ce poate complica circulația acestuia, în special către capilarele mici din extremități, cum ar fi mâinile și picioarele”, a explicat dr. Mezher.

Citește și: Misterul „Culoarului cancerului”, zona unde zeci de oameni se îmbolnăvesc anual. Ce s-a descoperit?

Din acest motiv, femeile au picioarele și mâinile mai reci decât bărbații.

De asemenea, femeile au cu 6 până la 11 procente mai multă grăsime corporală decât bărbații, ceea ce menține organele interne calde, dar blochează fluxul de sânge care transportă căldura către piele și extremități. Mai mult decât atât, femeile tind să fie mai mici decât bărbații, ceea ce le conferă un raport mai mare între suprafața pielii și volum, pierzând astfel căldura mai repede.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te