Misterul „Culoarului cancerului”, zona unde zeci de oameni se îmbolnăvesc anual. Ce s-a descoperit?

DE Florentina Enache | Actualizat: 13.06.2024 - 11:02
Misterul „Culoarului cancerului”, zona unde zeci de oameni se îmbolnăvesc anual. Ce s-a descoperit? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Misterul „Culoarului cancerului”, zona unde zeci de oameni se îmbolnăvesc anual. Ce au descoperit oamenii de știință?

SHARE

Oamenii de știință care investighează o creștere alarmantă a cazurilor de cancer în Louisiana, Statele Unite ale Americii, au făcut o descoperire cheie care ar putea explica parțial ratele ridicate ale bolii.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit niveluri extrem de ridicate ale unui agent cancerigen în aer, pe o distanță de 136 de kilometri de-a lungul râului Mississippi, de la New Orleans la Baton Rouge, care a fost supranumită „culoarul cancerului”, conform unui articol al Daily Mail.

Citește și: Pietrele la rinichi pot fi eliminate acum, în România, cu laser. Refacerea durează puţin

Testele efectuate anul trecut au arătat că locuitorii respiră un gaz incolor și inflamabil cunoscut sub numele de oxid de etilenă.

Misterul „Culoarului cancerului”, zona unde zeci de oameni se îmbolnăvesc anual. Ce s-a descoperit?

Cantitățile măsurate erau de până la 20 de ori mai mari în perioada 31 ianuarie-26 februarie decât se credea anterior și de aproximativ 1.000 de ori mai mari decât nivelul la care acest gaz nu prezintă vreun pericol pentru sănătate.

Locuitorii din „culoarul cancerului” sunt afectați de noxele fabricilor din zonă

Există peste 200 de fabrici de combustibili fosili și uzine chimice în „culoarul cancerului”. În anumite zone, cercetătorii au descoperit că toxinele din aer provoacă 85 de cazuri de cancer pe an.

Citește și: Un test de sânge îți arată dacă mai ai sau nu cancer. Îți poate prezice semnele care apar în ani

Inhalarea gazului de oxid de etilenă duce la leucemie, cancer de stomac și de pancreas și boala Hodgkin.

Constatările, care au fost publicate în revista „Environmental Science and Technology”, au arătat că nivelurile acestui gaz toxic au fost mai mari de 11 părți de oxid de etilenă la un trilion de părți de aer. 

Cercetătorii au declarat că acest lucru înseamnă un risc de cancer de unul la 10.000 pentru persoanele expuse la acest gaz.

Oxidul de etilenă este produs în cantități mari ca ingredient principal în antigel și poliester și este, de asemenea, folosit ca pesticid și pentru sterilizarea alimentelor, a produselor cosmetice și a echipamentelor medicale, iar cantitățile ridicate din Louisiana se datorează celor 200 de fabrici din zonă.

Agenția pentru Protecția Mediului clasifică oxidul de etilenă ca fiind un agent care „poate contribui la creșterea riscului de cancer".

Cercetătorii au spus că faptul că alte trei substanțe chimice au fost găsite în cantități mari în zonă ar putea să complice și să agraveze efectele.

Citește și: Kate Middleton, afectată puternic de tratamentul pentru cancer. A ajuns să arate „aproape scheletic”

„Culoarul cancerului”, format din 11 județe cu 64 de orașe, are o populație de aproximativ 45.000 de persoane.

Alte substanțe chimice găsite în doze mari sunt formaldehida, o substanță chimică folosită pentru a produce produse de construcții precum izolația și placajul, și cloroprenul, o substanță cancerigenă folosită pentru a produce cauciuc sintetic.

În general, toxinele nu vor afecta oamenii în doze mici, dar pentru cei care locuiesc sau lucrează în zonă, acestea s-ar putea dovedi fatale. 

Citește și: Ce sunt vaccinurile personalizate administrate bolnavilor de cancer de piele, intenstin sau plămâni?

Louisiana are a cincea cea mai mare rată a mortalității cauzate de cancer din SUA, cu 218,2 persoane care mor de cancer în fiecare an, potrivit unui raport din 2017.

Cum au fost afectați locuitorii din „culoarul cancerului”?

Organizația Human Rights Watch a publicat în ianuarie un raport de 98 de pagini care a dezvăluit modul în care locuitorii din „culoarul cancerului” au suferit din cauza poluării extreme provocate de industria combustibililor fosili și de cea petrochimică.

Locuitorii intervievați între 2022 și 2024 au dezvăluit că au fost afectați de avorturi spontane, sarcini cu risc ridicat, infertilitate, sănătate precară a nou-născuților, afecțiuni respiratorii și cancer, potrivit raportului.

Geraldine Watkins, în vârstă de 81 de ani, a declarat că peste 30 de membri ai familiei au murit de cancer la gât, în timp ce alții au murit de leucemie, cancer la sân, cancer testicular și cancer la ficat.

Citește și: Creștere a cazurilor de cancer de colon la tineri. Ce alimente și obiceiuri sunt factori de risc?

Ea a spus că cei care au murit de cancer la ficat „nu au băut niciodată alcool”, iar cei care au făcut cancer la plămâni „nu au fumat o țigară și nu au lucrat în uzine”. 

Fiica de cinci ani a lui Kaitlyn Joshua, Lauryn, a suferit toată viața de astm sever, iar când a dus-o la medic i s-a spus că este din cauza toxinelor pe care le respiră zilnic.

Janice Ferchaud a supraviețuit unui cancer de sân și a atribuit boala ei și moartea vecinilor și a familiei sale celor 200 de uzine industriale de pe „culoarul cancerului”. 

Citește și: Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer

„Industria combustibililor fosili și a produselor petrochimice a creat o <<zonă de sacrificiu>> în Louisiana”, a declarat Antonia Juhasz, cercetător principal în domeniul combustibililor fosili la Human Rights Watch. 

„Eșecul autorităților statale și federale de a reglementa în mod corespunzător această industrie are consecințe grave pentru locuitori”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te