Conectarea telefonului înainte de culcare și lăsarea acestuia să se încarce peste noapte este un ritual nocturn pentru mulți dintre noi.
Dar, de fapt, este mai bine pentru sănătatea bateriei pe termen lung dacă nu ajungeți la 100% la fiecare reîncărcare.
De ce nu e bine să lași telefonul să se descarce complet? Ce se întâmplă când îl încarci noaptea
Având în vedere acest lucru, producătorii de telefoane au început să adauge tehnologii care gestionează mai atent încărcarea bateriei. În cazul telefoanelor Android, aceasta înseamnă posibilitatea de a primi alerte personalizate la anumite puncte de încărcare, cum ar fi 80%, scrie Popular Science.
Citește și: Aplicaţii pe care ar fi bine să nu le instalezi pe telefon. E în pericol contul bancar
De ce nu e bine să lași telefonul să se descarce complet? Ce se întâmplă când îl încarci noaptea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Din cauza modului în care funcționează bateriile litiu-ion, în ceea ce privește sănătatea lor pe termen lung, un procent de 80-85% este ideal pentru a prelungi durata de viață a bateriei.
De asemenea, nu trebuie să folosiți telefonul până când acesta se închide- o descărcare completă. Încercați să nu o lăsați să se apropie de 0%. Acest lucru uzează o baterie litiu-ion mai repede decât în mod normal. Descărcarea parțială este calea de urmat.
În esență, este doar un proces de îmbătrânire chimică și este ceva despre care Samsung, Apple și alții vorbesc cu toții când vine vorba de gadgeturile lor.
Rolul unei baterii este de a stoca energia electrică sub formă de energie chimică până când aceasta este gata să fie utilizată din nou ca energie electrică, iar gadgeturile moderne folosesc baterii reîncărcabile care pot fi reutilizate de mai multe ori. Cu toate acestea, această capacitate de reîncărcare se degradează treptat în timp.
Citește și: VIDEO Care e cel mai mic telefon din lume și cât costă în România. E cât o unghieră
Transferul de energie de la baterie la smartphone și invers este gestionat în cea mai mare parte de electroni, iar oprirea încărcării complete (sau a descărcării complete) prea regulate a telefonului reduce o parte din „stresul” asupra electronilor. În cele din urmă, aceasta înseamnă că o mai mare parte din energia stocată de baterie ajunge la telefon.
Pe măsură ce au trecut anii, bateriile litiu-ion și telefoanele la care sunt atașate au devenit mai bune în gestionarea acestui stres și în limitarea impactului său.
Citește și: Este sau nu orezul bun pentru a-ți repara telefonul căzut în apă? În ce condiții îl poți folosi?
Cu toate acestea, există încă măsuri pe care le puteți lua pentru a vă menține bateria telefonului într-o stare mai sănătoasă pentru o perioadă mai lungă de timp - iar limitarea încărcărilor complete este una dintre aceste măsuri.
Dacă vă încărcați frecvent telefonul la 100%, bateria se va deteriora cu aproximativ 10% până la 15% mai repede pe durata de viață a telefonului decât dacă îl încărcați în mod constant la un procent mai mic, cum ar fi 90%.
Menținerea telefonului încărcat între 20% și 80% tinde să fie cea mai bună soluție.