A fost un șoc atunci când Michael Mosley, un medic și cunoscut prezentator TV din Marea Britanie, a fost găsit mort la începutul acestei luni, după ce a făcut o drumeție la temperaturi caniculare pe insula grecească Symi.
Dar acesta este acum unul din seria de decese și dispariții de turiști în Grecia, în condițiile în care țara suportă un val de căldură puternic, la începutul verii, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius.
De ce dispar turiștii și apoi sunt găsiți morți în Grecia? „Există, deja, un tipar care se repetă”!
Sâmbătă, un turist olandez a fost găsit mort pe insula Samos. A doua zi, cadavrul unui turist american a fost găsit pe Mathraki, o mică insulă situată la vest de Corfu. Albert Calibet, un alt turist american, este dat dispărut de când a plecat într-o excursie pe 11 iunie pe Amorgos. Și două franțuzoaice au dispărut pe Sikinos după ce au ieșit la plimbare.
Trupurile celor care au murit trebuie încă examinate pentru a se stabili cu exactitate cauza morții, dar autoritățile avertizează populația să nu subestimeze impactul temperaturilor toride.
Citește și: Vacanță în Grecia. Prețuri cu 3 euro mai mari. Parcare și șezlong- 25€, mâncarea cel puțin 50 € / zi
"Există un tipar comun", a declarat pentru Reuters Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al poliției din sudul Mării Egee, "toți au plecat în excursie pe fondul temperaturilor ridicate".
Unii oameni de știință spun că ceea ce se întâmplă în Grecia oferă un semnal de alarmă cu privire la impactul căldurii extreme asupra corpului și, în special, asupra creierului, putând provoca confuzie, afectând capacitatea de decizie a oamenilor și chiar percepția lor asupra riscului.
Pe măsură ce schimbările climatice alimentează valuri de căldură mai lungi și mai severe, oamenii de știință încearcă să deslușească modul în care creierul nostru va face față.
Creierul este "comutatorul principal
Cercetările s-au concentrat în mod tradițional asupra impactului căldurii extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii, dar "creierul, pentru mine, este cheia tuturor", a declarat Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales. Este "comutatorul principal" pentru organism, a declarat el pentru CNN.
În creier se reglează temperatura corpului. Hipotalamusul, o mică structură în formă de diamant, acționează ca un termostat. Acesta execută un dans delicat pentru a menține temperatura internă a corpului la sau foarte aproape de 37 de grade Celsius (98,6 Fahrenheit). Atunci când este cald, hipotalamusul activează glandele sudoripare și lărgește vasele de sânge pentru a răcori corpul.
Citește și: Grecia ARDE din cauza temperaturilor caniculare. Încă un turist a fost găsit mort
Dar creierul funcționează bine într-o gamă îngustă de temperaturi și chiar și schimbările mici îl pot afecta. Mulți oameni vor fi familiarizați cu o senzație de lentoare și lenevie într-o zi caldă de vară, arată CNN
Dar, pe măsură ce căldura crește, aceasta poate avea efecte grave, inclusiv scăderea fluidelor din organism și diminuarea fluxului sanguin către creier, a spus Bailey. El compară creierul cu un Hummer - are nevoie de resurse vaste pentru a funcționa.
Testele pe care le-a efectuat pe participanții la cercetare într-o cameră ambientală, unde a ridicat temperaturile de la 21 la 40 de grade Celsius (aproximativ 70 la 104 grade Fahrenheit), au arătat o scădere a fluxului sanguin către creier cu aproximativ 9% până la 10%.
"Aceasta este o mare problemă în ceea ce privește faptul că nu este suficient combustibil într-un motor care funcționează tot timpul la limita superioară", a spus Bailey.