De ce a fugit Haralamb din „Toate pânzele sus” în Germania? Aflat pe culmile popularității după rolul din îndrăgitul serial tv, dar și din alte pelicule importante, actorul George Paul Avram a luat decizia să rămână în Occident, în 1987, spre surprinderea tuturor cunoscuților săi.
De ce a fugit Haralamb din „Toate pânzele sus” în Germania? „Cea mai grea a fost despărțirea de fiu”
Actorul George Paul Avram a fost unul dintre marii „anonimi” ai cinematografiei noastre. În sensul că, în ciuda imensei popularități pe care o dobândise și a figurii ușor de recunoscut, puțini spectatori îi știau ori rețineau și numele.
S-a născut la 31 martie 1940, în București și a devenit cunoscut mai ales datorită rolului Haralamb din serialul tv, „Toate pânzele sus”, ale cărui 12 episoare au fost difuzate de Televiziunea Română în cursul anului 1977.
Citește și: Julieta Szönyi, actrița din „Toate pânzele sus”: „Frumusețea m-a încurcat”. Se retrage la 40 de ani
Dar Avram se remarcase anterior și în pelicula „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475, din 1975 și, mai ales, în „Actorul și sălbaticii” (1975), în care interpretase rolul Puiu Mugur, logodnicul cu simpatii legionare al fiicei marelui Costică Caratase, intepretat magistral de Toma Caragiu.
Ulterior, joacă în Aurel Vlaicu (1978), unde are rolul avocatului marelui aviator român, dar și în Nea Mărin miliardar (1979), în care întruchipează un reporter italian.
Filmografia sa mai conține producții importante, precum: „Vacanță tragică” (1979), „Orgolii” (1982), „Un echipaj pentru Singapore” (1982), „Secvențe...” (1982), „Mitică Popescu” (1984), „Colierul de turcoaze” (1986) și „François Villon – Poetul vagabond” (1987).
Iubitorii de teatru îl știau bine, în schimb, de pe scena Naționalului bucureștean, unde a apărut în peste 50 de roluri în cele mai importante piese montate aici.
Dar personajul Haralamb s-a „lipit” de el ca o etichetă de lux, majoritatea românilor cunoscându-l mai ales din acea partitură actoricească.
Pe nepusă masă pentru toti cei care îl cunoșteau, George Paul Avram a fugit în Germania, în 1987, din cauza represaliilor la care a fost supus de un important director din Ministerul Culturii, deși nu se cunosc detaliile acelor fapte.
Evenimentul s-a petrecut în timpul unui turneu al teatrului în RFG, partea occidentală a Germaniei de atunci.
Citește și: Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții
La acea vreme era căsătorit cu Dana Avram, regizoare tehnică în TVR, aflăm dintr-un comentariu făcut pe site-ul cinemagia.ro și un băiat de 13 ani.
După 1990 a revenit în țară și a povestit, într-un interviu modul în care a rămas în Germania, mărturisind totodată că cea mai grea a fost despărțirea de fiul său, pe când căsnicia sa deja istorie, fiind o familie destrămată.
„În perioada aceea s-a întâmplat însă un lucru neașteptat. Conjunctură fericită a constat într-o condiție pusă de Congresul Statelor Unite pentru a mai acorda României clauză națiunii celei mai favorizate, și anume de a permite cetățenilor români să călătorească liber. Am profitat de această ocazie.
Țin minte că doar cu câteva zile înainte, la cabină, după un spectacol, unul dintre colegi îmi spusese să mă întorc la timp, pentru că se mai programaseră niște reprezentații.
Hotărârea mea de a rămâne în străinătate era deja luată și bine tăinuită. Așa că am dat din cap și am încheiat discuția. Eu am rămas în Germania. Nu m-am despărțit ușor de teatru.
Dar cea mai dificilă despărțire a fost cea de fiul meu, atunci în vârstă de 13 ani, exact la vârstă la care un băiat are mai mare nevoie de un tată. Eram totuși deja o familie destrămată.
L-am sprijinit însă cât am putut, inclusiv din punct de vedere financiar. Când am ajuns la Europa Liberă și am dat interviu am auzit în sfârșit formula deja știută de toți: „Actorul George Paul Avram a ales libertatea”.
Firește, n-aveam de unde să știu că, numai după doi ani, acel 1989 va aduce cu sine lucrurile pe care le vedem astăzi în jurul nostru.
Totuși, și nu cred că mă va contrazice cineva, aceste lucruri se zbăteau atunci într-un haos descurajant pentru mulți români dornici să se întoarcă acasă. Iar unul dintre ei, recunosc, am fost și eu.
Deși acum, privind retrospectiv, realizez că atunci era momentul prielnic, atunci când multe erau luate din nou de la un bun început”, declara actorul.
Citește și: Recunoașteți personajul?„Mama” lui Adrian Pintea în film. Marea iubire, un actor cu 19 ani mai tânăr
După 1990 a reapărut în câteva filme românești: „Începutul adevărului - Oglinda” (1994), regia Sergiu Nicolaescu, „Restul e tăcere” (2008), regia Nae Caranfil și „Marilena” (2008), regia Mircea Daneliuc, precum și în serialele tv „Cuscrele” (2005) și „Îngerașii” (2008).
Abia în 2005 a fost repus în toate drepturile care i se cuvin ca cetățean român. George Paul Avram a plecat în utimul voiaj acum 4 ani, pe 16 iulie 2020, la vârsta de 80 de ani, decesul fiind anunțat de a doua lui soție, din Canada.