Recunoașteți personajul?„Mama” lui Adrian Pintea în film. Marea iubire, un actor cu 19 ani mai tânăr

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.06.2024 - 07:55
Actrița a fost „mama” lui Adrian Pintea în „Pădureanca” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Personajul feminin din imagine a fost „mama” lui Adrian Pintea și „soția” lui Victor Rebengiuc în filmul „Pădureanca”. Dar marea ei iubire a fost un alt celebru actor, cu 19 ani mai tânăr, cu care a fost căsătorită vreme de 15 ani.

SHARE

Personajul de astăzi a fost „mama” lui Adrian Pintea, dar și „soția” lui Victor Rebengiuc în cunoscutul film „Pădureanca”, Dar, în realitate, marea iubire a artistei a fost un actor devenit celebru, la ora actuală, care era cu 19 ani mai tânăr.

Recunoașteți personajul?„Mama” lui Adrian Pintea în film. Marea iubire, un actor cu 19 ani mai tânăr

S-ar putea ca figura ei să nu spună prea multe publicului actual și chiar cinefilii mai în vârstă să fie puși în dificultate.

Dar artista la care ne referim astăzi a fost una dintre marile actrițe de teatru ale țării, cu peste 300 de spectacole în palmares.

E drept, pe marea majoritate le-a adunat pe scena Teatrului Național din Cluj, unde a activat vreme de 48 de ani, cu o singură „pauză” de 2 ani, când a fost actrița Teatrului Naţional din Târgu-Mureş.

În plus, deși n-a fost o „răsfațată” a cinematografiei, Melania Ursu - căci despre ea este vorba - a interpretat câteva partituri memorabile.

Citește și: Recunoașteți personajul? A murit în cutremurul din 4 martie 1977. Trupul nu i-a fost găsit niciodată

Dintre ele, probabil că cele mai cunoscute rămân rolul Doamnei Chiajna, din „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980) și cel al Vicăi, din „Pădureanca (1987), care era mama lui Iorgovan, interpretat de Adrian Pintea și soția lui Busuioc, adus la „viață” de Victor Rebengiuc.

De asemenea, în filmografia ei mai sunt înscrise pelicule precum: „Mere roşii”, „Iarba verde de-acasă”, „Vis de ianuarie”, „Munții în flăcări” sau „Flăcări pe comori”.

Melania Ursu, în dreapta, alături de Silvia Popovici în „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” - Foto: arhiva

Melania Ursu s-a născut în Sibiu, la 16 iunie 1940, astfel că duminică ar fi împlinit 84 de ani. În orașul natal a urmat o parte din liceu, bacalaureatul susţinându-l la Cluj, în 1957.

Tatăl ei a fost ofiţer de cavalerie, Sibiul având tradiţie în acest domeniu. Mai târziu, actriţa îşi amintea şi povestea secvenţe din anii de la Sibiu.

„Când tatăl meu a plecat pe front, a trebuit să ne lase pe mine şi pe fratele meu în grija mamei şi a bunicii. Pe perioada războiului ne-am refugiat la Turnişor, lângă Sibiu, iar apoi am locuit la Sibiu până în 1947.

Ulterior, o seamă de familii de militari a fost adusă la Cluj. Am locuit în cazarma de lângă Teatru până în 1948... Am asistat la plecarea din Sibiu, dintr-o vilă unde aveam ordonanţă, ca să ajungem într-o cazarmă, la Cluj”, rememora actrița acele vremuri, în cartea „În cazul ăsta, mă retrag într-o romanţă! O povestire monografică despre Melania Ursu” (Editura Napoca Star, 2017),  potrivit Tribuna.

Apropierea de teatru  și de actorie s-a produs treptat, inițial netrecându-i prin mintea că ar putea urca vreodată pe o scenă. Dar, după divorțul părinților, până să revină în Sibiu, a văzut multe spectacole de operă şi teatru.

Citește și: Recunoașteți personajul? A fost „soția” lui Jean Constantin în seria „Haiducilor”. Dispare din filme

„Din motive familiale, în clasa a VIl-a am revenit la Sibiu, unde am fost crescută de bunica şi o mătuşă, soră a mamei. Când am fost la şcoală în Sibiu şi frecventam Casa Pionierilor, pictam, făceam tablouri în ulei şi acuarelă...

Câţiva ani am locuit la Sibiu, cu mama, bunica şi sora mamei. Ele au intuit că am talent pentru arte şi m-au dus să iau ore de pian, de pictură, să studiezi limba franceză. În ultima clasă, tata m-a dus la Cluj, ca să mă pot înscrie la Facultatea de Drept. Am terminat zece clase, aşa era atunci învăţământul, cu trei ani de gimnaziu şi trei de liceu”, mai spunea Melania Ursu, conform aceleiași surse.

Actorul Marius Bodochi a fost soțul Melaniei Ursu timp de 15 ani - Foto: Facebook/Marius Bodochi

Melania s-a pregătit pentru Drept, dar a dat examen la Teatru, la IATC, reuşind... penultima, adică a 99-a din cei 100 de candidați admişi.

„Vocea mea cred că a avut rolul esenţi­al la admiterea în Institut. M-a plăcut foarte mult doamna Marietta Sadova, care făcea parte din comisie. Eu la muzică eram vocea a treia, ca băieţii”, a adăugat actrița.

 A fost în clasa marelui regizor Solomon (Moni) Ghelerter, colegă cu Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Marian Hudac, Jorj Voicu, dar şi cu Dorina Lazăr, Magda Popovici, Ştefan Tapalagă, Mitică Popescu, iar cu Violeta Andrei a stat în aceeaşi bancă.

Melania Ursu a absolvit Institutul în 1961, alături de cei amintiţi mai sus, iar la repartiţie a ales Clujul.

Citește și: Julieta Szönyi, actrița din „Toate pânzele sus”: „Frumusețea m-a încurcat”. Se retrage la 40 de ani

„Afară, pe peretele Decanatului, era Harta României, cu steguleţe roşii în localităţile unde erau locuri libere în teatre. Erau două locuri libere la Cluj.

Vlad Mugur (n.r. - marele regizor) mi-a spus că vrea să mă ia la Teatrul Tineretului din Bu­ cureşti. Nu şi nu, eu voiam Clujul, nu mă gândeam să stau în Bucureşti, să trag pisicul de coadă, să caut locuinţă, să-mi întind bănuţul de la o lună la alta, să stau cu chirie, nu!”, mai depăna „Meli” din mosorul amintirilor.

Și a ales bine. Ulterior, și-a dedicat aproape întreaga carieră actoricească Teatrului Naţional din Cluj, unde a jucat între 1961 - 2009, cu o mică întrerupere între 1977 - 1979, când a evoluat pe scena Naționalului din Târgu-Mures.

De asemenea, a fost cadru didactic la secţia de actorie a Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică "Octavian Stroia" din Cluj şi profesoară de actorie la Conservatorul "Gheorghe Dima" din Cluj, în perioada1988-1991.

Pe plan personal, ea a fost căsătorită cu actorul Marius Bodochi, care era cu 19 ani mai tânăr, cu care a avut un băiat, Alexandru care, la ora actuală, are 41 de ani şi lucrează la MTV Olanda.

Cei doi au divorţat în 1990, după ce Bodochi a decis să părăsească Clujul natal și să se mute în București.

Melania Ursu, cu puțină vreme înaintea morții ei fulgerătoare, în ianuarie 2016 - Foto: clujulcultural.ro

Despre căsnicia lor, Marius Bodochi a vorbit în 2021, la câțiva ani după moartea actriței, într-un interviu pentru revista VIVA!.

„Ne-am căsătorit când eu eram încă student. Pentru că așteptam un copil și… ne-am căsătorit. Voiam să facem pasul, dar nu țineam neapărat la hârtiuța aia. A fost o relație foarte faină, care a ținut 15 ani. Nu e chiar puțin.

Dar nu-mi aduc aminte decât momentele plăcute. Au fost și momente tensionate, ca în orice relație, dar au fost foarte multe momente plăcute, de viață adevărată, și cred că alea contează”, declara marele actor al Naționalului bucureștean.

Bodochi a mai precizat că plecarea lui la București, nu a fost, de fapt, cauza divorțului, ruptura dintre ei existând dinainte.

„Nu, ruptura era dinainte. S-a produs la un moment dat pentru că s-a produs. Nu aș putea să spun că din cauza asta sau din cauza aia… Pur și simplu s-a produs, dar eu nu am rămas cu resentimente după, nu am avut nicio problemă.

Am vrut să rămânem prieteni. Am reușit cât am reușit, dar dup-aia eu am plecat din Cluj și s-a terminat totul. Dar, când doi oameni aduc pe lume un copil, treaba asta îi leagă. Niciodată însă nu am folosit copilul ca pe o minge de ping-pong între noi”, a mai adăugat Marius Bodochi.

Melania Ursu a mai avut un fiu - mai mare ca Alexandru - Cristian Rusu, care este scenograf la Teatrul Naţional din Cluj şi cadru didactic universitar.

Citește și: Cele mai frumoase surori din cinema-ul românesc dispar prinse în capcana iubirii. Renunță la filme

Tatăl acestuia un fost un balerin, „rătăcit”, la un moment dat, în Germania, pe vremea când să rămâi în străinătate era o crimă, iar „Mela” a preferat să rămână în ţară, mai precizează tribuna.ro.

Melania Ursu a plecat la cele veșnice la 11 ianuarie 2016, la vârsta de 75 de ani. Totul s-a întâmplat fulgerător, fără „preaviz”, actrița fiind doborâtă de un infarct, conform clujulcultural.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te