Câteva cuvinte auzite și-și poți da seama că e posibil să fii victima unui furt bancar. Dacă nu reacționezi rapid și nu închizi apelul, riști să rămâi fără banii din cont. Autoritățile avertizează asupra noilor tehnici folosite pentru escrocherii prin telefon ale răufăcătorilor, dar și modul în care le poți recunoaște și ar trebui să reacționezi.
Dacă auzi aceste cuvinte, poți fi victima unui furt bancar. Închide apelul, altfel rămâi fără bani
Înșelăciunile prin telefon fac ravagii și în România, dar nu numai, de mulți ani. Dacă la început intențiile răufăcătorilor erau destul de străvezii, picând în plasa lor mai ales oameni peste o anumită vârstă sau nefamiliarizați deloc cu detaliile bancare, acum lucrurile au atins un alt nivel.
Astfel, o modalitate de înșelătorie telefonică care urmărește să fure datele bancare a început să îngrijoreze autoritățile, datorită tehnicii sofisticate pe care o folosesc pentru a înșela victimele.
Citește și: O nouă escrocherie diabolică fură pensia din conturile pensionarilor. Ce mesaje primesc oamenii
Oficialitățile avertizează asupra creșterii numărului de escrocherii care urmăresc manipularea emoțională a persoanelor pentru a le determina să efectueze transferuri de bani.
Una dintre cele mai comune escrocherii este primirea de apeluri telefonice care continuă să evolueze și să se adapteze la obiceiurile digitale ale persoanelor.
În numeroase cazuri, escrocii inventează situații fictive, dar plauzibile, care apelează la frică, presiunea timpului sau sentimentele de compasiune pentru a provoca decizii impulsive.
Potrivit Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), infractorii concep scenarii care par legitime, cu scopul de a manipula victimele să le accepte.
Cu toate acestea, în acest caz, infractorii ar folosi o frază specifică în momentul în care persoana răspunde, cu scopul de a înșela și manipula în scopuri rău intenționate, ajungând chiar să golească conturile bancare ale victimelor.
De aceea, dacă persoana aude aceste cuvinte, reacția imediată trebuie să fie închiderea telefonului.
Care sunt cuvintele care trebuie să te pună pe gânduri, dacă le auzi?
Conform paginilor oficiale ale instituțiilor bancare, precum Banco Pichincha din Columbia, infractorii se dau drept consilieri ai instituțiilor bancare pentru a oferi produse precum carduri de credit sau credite libere.
Utilizatorii trebuie să fie întotdeauna suspicioși față de orice apel nesolicitat, chiar dacă pare să provină dintr-o sursă de încredere.
Citește și: Cum să scapi de o escrocherie care îți golește contul bancar? Sfaturi cruciale chiar de la un hacker
În timpul apelului, aceștia utilizează un limbaj tehnic și convingător pentru a convinge victima, obțin informații personale și solicită chiar și acțiuni necesare pentru activarea acestor servicii, dar, în final, produsul nu este niciodată activat, iar persoana și-a furnizat informațiile personale.
În acest context, dacă în timpul unui apel o persoană vă spune: „Haideți să simulăm un credit”, cel mai recomandat este să închideți imediat.
Și asta, din cauză că adevăratul scop este de a vă colecta informațiile personale, cum ar fi numărul de identitate, conturile bancare sau adresele, sub pretextul „verificării identității.
În plus, această metodă poate include și crearea de ecrane false sau formulare care imită cele ale entităților reale, unde utilizatorul introduce datele sale crezând că se află într-un mediu sigur.
Odată colectate informațiile, infractorii procedează la golirea conturilor, efectuarea de transferuri rapide sau contractarea de credite în numele victimei.
Superintendența Financiară din Columbia îndeamnă populația să acționeze cu prudență în fața oricărei oferte de credit.
Instituția recomandă ca, înainte de a iniția orice procedură, cetățenii să consulte direct entitatea pentru a confirma dacă compania care oferă împrumutul este supravegheată corespunzător de Superintendență.
În plus, se subliniază ca în niciun caz nu trebuie să se predea, să se transfere sau să se consemneze bani ca condiție prealabilă pentru a primi un credit, în special dacă plata este solicitată în numele persoanelor fizice.
De asemenea, SFC avertizează asupra necesității de a fi precauți în privința ofertelor de împrumuturi care promit plăți imediate, în special dacă cerințele nu sunt clare și pentru sume care depășesc cu mult suma solicitată.
Citește și: Funcția din telefon care te lasă fără bani în cont. Hackerii pot acționa de la 20 de metri
Este esențial să se verifice autenticitatea acestor oferte la autoritățile competente, în special atunci când se solicită un fel de plată în avans pentru a avea acces la credit.
Aceste măsuri vizează protejarea utilizatorilor sistemului financiar împotriva posibilelor fraude și escrocherii.