Reducere de 2350 lei pe an la plata facturilor, oferită de o companie. Ce condiții a pus?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.11.2023 - 20:11
Cum poți obține o decontare a facturilor la energie? O companie oferă 2350 lei pe an pentru clienți Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

O reducere de 2350 lei pe an la plata facturilor este oferită de o companie. Compania a anunțat ce condiții a pus pentru ca clienții să fie eligibili.

SHARE

O companie de energie a anunțat o reducere de 2350 lei pe an la plata facturilor. Ea a pus o serie de condiții.

Clienții unei companii de energie pot parcuge anumiți pași pentru a putea beneficia de o plată considerabilă a facturilor la energie.

Știai că, în contextul legislativ actual, durează în medie 3 luni până să devii prosumator? EON Solar Home este un program prin care facturile de electricitate sunt acoperite în limita a 2350 lei.

Un prosumator este persoana fizică sau juridică racordată la rețeaua electrică drept consumator și producător de energie din surse regenerabile.

Mai simplu spus, un prosumator este cineva care produce și consumă energie.

Pentru a fi prosumator trebuie să deții o instalație de producere a energiei electrice regenerabile, precum panouri fotovoltaice sau eoliene, conform EON.

Reducere de 2350 lei pe an la plata facturilor, oferită de o companie. Ce condiții a pus?

Ce pași ai de făcut ca să devii prosumator acasă?

Cererea: Depui o cerere și documentele conform Ord. ANRE 19/2022 necesare obținerii Avizului Tehnic de Racordare (ATR).

ATR: Se emite Avizul Tehnic de Racordare care conține soluția de racordare la rețeaua de energie electrică, valoarea estimată a lucrărilor și necesarul realizării instalației.

Citește și: Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. Top-ul pe județe

Racordarea: se încheie contractul de racordare, se execută lucrările și are loc recepția instalației de racordare.

Probele: are loc punerea sub tensiune a instalației de utilizare pentru perioada de probe.

Certificat racordare: se emite Certificatul de Racordare (Cr).

Citește și: Ți-ai pus panouri fotovoltaice și ești prosumator, s-a schimbat legea. Ce e compensarea cantitativă

Prosumatorii primesc facturi lună de lună. Toate sunt de citire, întrucât la locul de consum au instalat un contor smart care transmite la distanță indexul înregistrat.

Care sunt pașii

Pentru că ai încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul tău, vei plăti pentru energia pe care o consumi (cumperi) și vei încasa pentru energia pe care o produci (vinzi).

Prosumatorii primesc facturi de consum și de report pentru ce produci suplimentar (energie produsă, livrată și necompensată sau energie reportată), după ce a fost acoperit consumul.

Pe factură furnizorul este obligat să facă o compensare cantitativă între energia electrică produsă şi livrată în reţea şi cea consumată şi să reporteze diferența de energie dintre livrat şi consumat.

Compensarea se face cantitativ 1:1 adică, din cantitatea produsă se scade cantitatea consumată, iar diferența apare pe factura de report (o primești împreună cu factura de consum).

 

În lunile în care cantitatea produsă este mai mică decât cantitatea consumată, compensarea se face din cantitatea pe care ai produs-o anterior.

Soldul final rămas în urma acestor facturi va fi disponibil pentru încasare în 24 de luni de la data ultimei zile a lunii în care s-a livrat cantitatea de energie electrică reportată, iar în cazul încetării contractului de furnizare (implicit al celui de prosumator), încasarea soldului va fi la scadența ultimei facturi de consum.
Spre exemplu, în august produci 500 kWh și consumi 100 kWh.cantitativ energia consumată, iar diferența de 400 kWh va fi reportată la luna următoare. Cei 400 kWh vor apărea pe factura de report, cu scadența la 24 de luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te