Ți-ai pus panouri fotovoltaice și ești prosumator, s-a schimbat legea. Ce e compensarea cantitativă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.11.2023 - 22:36
Ți-ai pus panouri fotovoltaice și esti prosumator, s-a schimbat legea. Ce e compensarea cantitativă - Foto: Pexels/Los Muertos Crew - Imagine cu rol ilustrativ

Ți-ai pus panouri fotovoltaice și esti prosumator, s-a schimbat legea. Deputații au modificat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, referitor la prosumatori. Pe scurt, a fost redefinit termenul de prosumator și introdusă noțiunea de „compensare cantitativă”.

SHARE

Deputații au adoptat modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, referitor la prosumatorii persoane fizice și juridice, cu 225 de voturi pentru, 30 contra şi 7 abţineri.

Cele mai importante schimbări sunt introducerea noțiunii de „compensare cantitativă” și majorarea de la 200 kW la 400 kW a puterii electrice instalate a centralelor electrice din resurse regenerabile. 

Compensarea cantitativă este „procesul prin care furnizorul de energie electrică precizează în factura / facturile emise prosumatorului care deţine centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, cantitatea de energie electrică consumată din reţea de către prosumator, cu preţul energiei electrice active prevăzut în contractul de furnizare a energiei electrice încheiat între furnizor şi prosumator, la care se adaugă tarifele şi taxele legal prevăzute şi cantitatea de energie electrică produsă şi livrată de către prosumator la un preţ egal cu preţul energiei electrice active, fără taxe şi tarife, facturând lunar diferenţa”, potrivit noii legi, informează Agerpres.

Citește și: Cum poţi să câştigi bani, pentru a plăti alte facturi decât energia electrică

Ți-ai pus panouri fotovoltaice și ești prosumator, s-a schimbat legea. Definiţia prosumatorului a fost modificată

În noua Lege a energiei a fost modificată definiţia prosumatorului.

Acesta este „clientul final care îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu deţinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reţeaua electrică, precizat prin certificatul de racordare, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum şi care:

a) poate stoca şi vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract de furnizare a energiei electrice şi / sau consumatorilor racordaţi la barele centralei electrice;

Citește și: Haos pe piaţa Energiei. Fotovoltaicele produc atât de mult încât au devenit „o povară” pentru guvern

b) poate compensa financiar excedentul de energie electrică produs şi livrat la un loc de producere şi consum cu energia electrică consumată din reţea pentru alte locuri de consum şi / sau locuri de producere şi consum ale acestora: dacă serviciul de furnizare pentru locurile de consum şi / sau locurile de producere şi consum respective este prestat de acelaşi furnizor de energie electrică; (ii) dacă locurile de consum şi / sau locurile de producere şi consum sunt racordate la reţeaua electrică a aceluiaşi operator de distribuţie a energiei electrice, cu condiţia ca producerea de energie electrică să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.

De asemenea, noua lese spune și că „prosumatorii persoane fizice şi juridice, precum şi autorităţile publice locale care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 900 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă sau stocată atât furnizorilor de energie electrică cu care aceştia încheie / au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE, cât şi consumatorilor racordaţi la barele centralei electrice”. Înainte, pragul puterii instalate era de 400 kW, nu de 900 kW.

Citește și: Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. Top-ul pe județe

Prosumatorii persoane fizice şi juridice, precum şi autorităţile publice locale care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot opta pentru aplicarea unuia dintre mecanismele de compensare pe o perioadă de cel puţin 6 luni.

Compensarea cantitativă se aplică şi contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice din surse regenerabile încheiate între furnizor şi prosumator, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi, mai prevede actul normativ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te