Cum poți avea propriul tău fag secular, în România. Sunt cei mai spectaculoși arbori din Europa

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.05.2023 - 18:06
Fag din pădurea de la Nucșoara Foto: Fundația Conservation Carpathia

Oricine poate adopta un fag secular. Copacii au peste 300 de ani și unul singur costă 700 de lei. În prezent, 2.544 de astfel de arbori au fost oferiți spre adopție. Numărul nu este întâmplător. Este altitudinea Vârfului Moldoveanu, cel mai înalt din România.

SHARE

Fagii seculari din zona Nucșoara, județul Argeș, pot fi adoptați. Oricine poate face acest lucru pentru suma de 700 de lei. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii zonei de vizitare a acestora.

2.544 de fagi seculari sunt oferiți spre adopție. Cifra reprezintă de fapt altitudinea Vârfului Moldoveanu, cel mai înalt din România.

Cu mai puțin de 150 de euro poți să adopți un arbore de 400 de ani cu circumferința de 9 metri

Fagii seculari de la Nucșoara sunt printre cei mai spectaculoși din Europa. Această măsură prin care sunt dați spre adopție este luată de fapt pentru a-i proteja.  Oricine poate adopta un fag secular pentru suma de 700 de lei. Banii vor fi investiți în dezvoltarea infrastructurii de vizitare iar fagii vor fi incluși în circuitul turistic.

Arborii au între 200 și 400 de ani și circumferința ajunge până la 9 m.

Citește și: Administrația Parcuri: Copacii din Cișmigiu trebuie tăiați pentru că nu crește iarba

Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” este o inițiativă a Primăriei Comunei Nucșoara din județul Argeș, realizată cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia și își propune să protejeze unii dintre cei mai spectaculoși fagi seculari din Europa și să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.

Cei care adoptă un fag pot să-și lase pe site povestea de viață, care ulterior va fi editată, înregistrată audio și imprimată pe un cod QR ce va fi plasat pe arborele adoptat. Ori de câte ori cineva scanează codul QR, va putea citi povestea. Un fag poate fi adoptat pentru o perioadă de 7 ani, iar adoptatorii primesc prin email un certificat de adopție cu imaginea arborelui și coordonatele GPS ale acestuia. Cei care vor să se alăture proiectului, însă preferă să adopte un arbore fără a-și lăsa povestea, au și această opțiune pe arboricupovesti.ro.

Citește și: Două recorduri mondiale oficiale la Iași: cel mai vechi pom fructifer și cele mai multe sarmale

Fagii seculari de la Nucșoara se află pe un teren al primăriei locale, însă din cauza lipsei de fonduri, aceștia nu a fost incluși într-un circuit turistic și nici nu beneficiază de protecție. 

Acest proiect este o inițiativă a Primăriei Comunei Nucșoara din județul Argeș, realizată cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia și își propune să protejeze unii dintre cei mai spectaculoși fagi seculari din Europa și să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.

Comuna Nucșoara este a doua comună ca întindere din țară, cu o suprafață de peste 45.000 de hectare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te