Cum era să fie Dan Spătaru împușcat de un soț gelos? Agresorul, fizician-cosmonaut și Erou al URSS

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.09.2024 - 08:42
Cum era să fie Dan Spătaru împușcat de un soț gelos - Foto: Facebook/Cineclic
Cum era să fie Dan Spătaru împușcat de un soț gelos - Foto: Facebook/Cineclic

Cum era să fie Dan Spătaru împușcat de un soț gelos? Celebrul cântăreț român a fost la un pas de moarte, după ce a avut o relație specială cu soția unuia dintre personajele importante, la acea dată, ale Uniunii Sovietice.

SHARE

Cum era să fie Dan Spătaru împușcat de un soț gelos? Regretatul interpret a fost, probabil, una dintre primele vedete românești, în sensul modern al cuvântului.

Iubit de public, adulat de femei, invidiat de bărbați, Dan Spătaru a fost, în schimb, la un pas de o moarte prematură, din cauza relației sale cu soția unui personaj important din URSS-ul de atunci.

Cum era să fie Dan Spătaru împușcat de un soț gelos? Agresorul, fizician-cosmonaut și Erou al URSS

Aproape pe nesimțite au trecut 20 de ani de când Dan Spătaru a părăsit această lume, pe 8 septembrie 2004, cu nici o lună înainte de a împlini 65 de ani.

E greu de pus în cuvinte magnitudinea popularității sale, de-a lungul a aproape trei decenii, dar mai ales în anii '60 -'70. 

Citește și: FOTO Văduva lui Dan Spătaru dezvăluie cel mai mare regret al artistului: „A murit neîmplinit”

Cine a trăit acele vremuri, cu greu poate uita melodiile legendare intepretate de personajul blonduț, slăbuț, cu un timbru special în voce, precum „Măicuţă-ţi mulţumesc”, „Trecea fanfara militară”, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă", „Te-aşteaptă un om” „Nici o lacrimă” sau „Drumurile noastre”, fredonate de milioane de români.

Dan Spătaru, născut la 20 martie 1939 în Aliman, Constanța, atinsese în România o anvergură a popularității ce se putea compara cu cea europeană a britanicului Cliff Richard ori a italianilor Adriano Celentano și Gianni Morandi.

În acest context, a fost oarecum normal ca Dan Spătaru să fie distrbuit, în 1970, și într-un film muzical, realizat în colaborare cu studioul Mosfilm din URSS.

Dan Spătaru și Natalia Fateeva - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Cu această ocazie, o va cunoaște pe cea pe care mulți au considerat-o cea mai mare iubire a interpretului, deși inima acestuia a mai fost „străpunsă” de săgeata lui Cupidon de încă cel puțin două ori.

Prima oară a fost vorba de o altă cunoscută cântăreață de muzică ușoară a anilor '60, Pompilia Stoian, cu patru ani mai tânără.

Interpreta a ajuns, în 1962, la doar 19 ani, în echipa Casei de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” din Capitală, unde îl cunoaște pe Dan Spătaru. Cei doi vor cânta împreună timp de mai mulţi ani, duetul lor bucurându-se de mare succes.

Citește și: „Cui mă lași?”, țipătul lui Dan Spătaru la nunta Pompiliei Stoian. Artista îi dedică „Prieten drag”

Totuși, deși avea o carieră muzicală de succes, încununată inclusiv cu premii la Festivalul de la Mamaia, Pompilia, în paralel, lucrează și ca ghid de turism la ONT Litoral.

Așa l-a cunoscut, în 1967, pe primul ei soţ, un cetăţean german, cu care se va căsători în următorul an, plecând împreună în Germania.

Mulți ani mai târziu, cântăreață a recunoscut  cât de mult l-a iubit pe colegul ei de scenă și și-a amintit un lucru romantic, dar și dramatic, totodată.

„Am auzit de la o bună prietena că, în ziua în care m-am căsătorit, Dan (n.r. - Spătaru) a fost la biserică. Era răvășit și vorbea cu voce tare: „Pe mine cui mă lași?”. Eu nu am știut nici măcar că a fost acolo”, a dezvoluit interpreta, pentru cancan.ro.

Pompilia Stoian a trăit o viață întreagă departe de casă, însă Dan Spataru a rămas în gândul și amintirile ei.

„Ne-am iubit platonic, însă ne-am iubit! Și acum păstrez ursulețul alb pe care mi l-a dăruit atunci”, a mai mărturisit ea.

Revenind la 1970, Dan Spătaru, cu inima redeschisă pentru pasiunea amorului, joacă rolul principal în filmul „Cântecele mării”, regizat de Francisc Munteanu. Partenera sa a fost o cunoscută actriță sovietică din acea perioadă, cu o tumultoasă viață personală, Natalia Fateeva.

Fizicianul-cosmonaut Boris Yegorov, soțul gelos care a vrut să-l împuște pe Dan Spătaru - Foto: arhiva

Pe scurt, filmul prezenta povestea unui ansamblu muzical din România care trece prin mai multe încercări în dorința de a participa la Festivalul de Muzică de la Soci.

Producția și-a câștigat popularitatea în Uniunea Sovietică și datorită cântecelor compuse de Temistocle Popa, varianta rusească fiind creaţia lui Robert Rojdestvenski, şi interpretate de Dan Spătaru, care a făcut duet cu Fateeva.

Atunci, în timul filmărilor, Dan Spătaru și rusoaica s-au îndrăgostit nebunește unul de celălalt. A contat mai puțin faptul că ea era măritată de cinci ani cu un personaj important din URSS-ul acelor vremuri, Boris Yegorov, primul fizician-cosmonaut care a ieşit în spaţiu, în cadrul misiunii Voskhod 1, din 12-13 octombrie 1964.

De altfel, Voskhod 1 a fost prima misiune spațială din istorie care a dus mai mult de un singur om pe orbita Pământului. Pentru această reușită, Yegorov a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice, dar și cea de Pilot-Cosmonaut al URSS.

Edrept, pentru Yegorov, Fadeeva era a treia soție, performanța de a se căsători de trei ori fiind egalată, ulterior, și de aceasta.

Dar relația celor doi - evidentă pentru cei prezenți la filmări - a ajuns și la urechile soțului încornorat.

Citește și: Ce sfat a primit Margareta Pâslaru de la Maria Tănase? La debut i s-a spus că are voce de „buhai”

Abia peste mai mulți ani, Dan Spătaru le-a povestit prietenilor cum Boris Yegorov a venit peste el cu pistolul în mână, dornic de răzbunare și părând dispus să-l împuște.

Cum-necum, intepretul român a scăpat cu viață din contondenta întâlnire și, întâmplător sau nu, actrița a divorțat la scurt timp de soțul cosmonaut-erou. 

Pe de altă parte, despre Dan Spătaru au circulat tot felul de anecdote, cele mai multe fiind legate de „prietenia” strânsă a artistului cu paharul.
 
După ce s-a lăsat de băut, la recomandarea medicilor, el participa la petreceri, dar nu mai punea picătură de alcool în gură. „Acum beau doar apă! Mai e mult până să se facă șprițul”, spunea cu umor artistul însuși.
Cântărețul, alături de soția sa, Sidonia - Foto: arhiva
 
Vindecat și de amorul pentru Fadeeva, cântărețul a cunoscut-o, în 1972, prin intermediul marelui actor de comedie Jean Constantin pe viitoarea lui soție, Sidonia, care era angajata Teatrului Fantasio din Constanța. 
 
Cei doi s-au căsătorit în anul 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției sale, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”.
 
Cu puțin timp înainte de a muri, Dan Spătaru era în culmea fericirii, aflând că va deveni bunic. Dar n-a apucat s-o mai vadă pe Maria, fiica Danei.

Sidonia Spătaru susține că artistul a murit cu regretul că nu a apucat să își vadă nepoata. Când fiica lui, Dana, l-a anunțat că va deveni bunic, a sărit în sus de bucurie. Regretatul artist a decedat, însă, cu aproape cinci luni înainte să i se nască nepoțica.

Citește și: Cine a fost marea iubire a Marinei Voica? De ce n-a vrut artista să aibă copii?

„Cred că Dan a murit, așa, cu o neîmplinire. Era Dana însărcinată și avea patru luni și jumătate, când i-a spus acest lucru, că o să devină mamă și că îl face bunic. Dan și-a dorit enorm de mult ca să-și vadă nepotul sau nepoata. Totdeauna spunea: „Dar Dana nu ne face și nouă un nepot sau o nepoțică?”.

Și eu spuneam că „Depinde de ei, când o vrea Dumnezeu”. Și asta a fost, că nu a apucat să își vadă nepotul', a declarat văduva artistului, pentru viva.ro.

Dan Spătaru a murit pe 8 septembrie 2004, în urma unui infarct, cu nici o lună înainte de a împlini 65 de ani. Peste zece mii de oameni au participat la înmormântarea lui, semn al prețuirii publicului, păstrată peste decenii, pentru o vedetă adevărată a României.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te