Cum a câștigat o femeie 2.900.000 $ de la McDonald's după ce a băut o cafea. S-au judecat ani și ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.11.2023 - 18:29
Cum a câștigat o femeie 2.900.000 $ de la McDonald's după ce a băut o cafea - Foto: Facebook/ McDonald's

O femeie, Stella Liebeck, a câștigat 2.900.000 dolari de la McDonald's după ce a băut o cafea. Femeia s-a judecat ani de zile pentru a primi suma de bani și în final a câștigat

SHARE

O femeie, Stella Liebeck, a câștigat 2.900.000 dolari de la McDonald's după ce a băut o cafea.

Citește și: De ce a fost mai drastic un judecător cu o femeie care făcea dragoste cu un băiat, în parcare

În 1992, Stella Liebeck, în vârstă de 79 de ani, a comandat o cafea la un McDonald's drive-through din Albuquerque, New Mexico. A vărsat cafeaua, s-a ars și, un an mai târziu, a dat în judecată McDonald's. Juriul i-a acordat 2,9 milioane de dolari.

O femeie, Stella Liebeck, a câștigat 2.900.000 dolari de la McDonald's după ce a băut o cafea.

În final, cele două părți s-au înețel pentru o sumă mai mică de 500.000 dolari.

Stella Liebeck, o femeie în vârstă de 79 de ani, a fost grav arsă de cafeaua de la McDonald's pe care a vărsat-o în poala ei în 1992. 

Cafeaua care a ars-o pe Stella Liebeck era periculos de fierbinte - suficient de fierbinte pentru a provoca arsuri de gradul trei, chiar și prin haine, în trei secunde.

Citește și: O mare actriţă este judecată pentru fraudă fiscală. Implicată în Scandalul Panama Papers

Liebeck a suferit arsuri de gradul al treilea pe 16 la sută din corp, inclusiv pe coapsele interioare și organele genitale - pielea a fost arsă până la straturile de mușchi și țesut adipos. A trebuit să fie spitalizată timp de opt zile și a avut nevoie de grefe de piele și de alte tratamente. Recuperarea ei a durat doi ani, potrivit presei.

Citește și: Rețeaua "Gustos și atât", imitația rusească după McDonald's, nu mai are cartofi până la toamnă

Liebeck s-a oferit să închidă cazul pentru 20.000 de dolari, dar compania a refuzat. McDonald's i-a oferit lui Liebeck doar 800 de dolari - sumă care nu i-a acoperit nici măcar cheltuielile medicale.

Jurații au văzut fotografii cu arsurile lui Liebeck

 Ei au ascultat mărturii ale experților cu privire la cât de fierbinte ar trebui să fie cafeaua.

Cafeaua McDonald's era cu 30 până la 40 de grade mai fierbinte decât cafeaua servită de alte companii. Juriul a aflat că alte 700 de persoane - inclusiv copii - au suferit arsuri înainte, însă compania nu și-a schimbat politica de a menține cafeaua la o temperatură cuprinsă între 180 și 190 de grade. Compania știa că cafeaua sa provoca arsuri grave, dar a decis că, în condițiile în care se servesc miliarde de cești pe an, acest număr de arsuri nu era semnificativ.

"Știam, înainte de a fi intentat procesul, că temperatura apei era de aproximativ 190 de grade, iar documentele francizei cereau acest lucru francizatului", a declarat Kenneth Wagner, un avocat din Albuquerque care a reprezentat-o pe Liebeck. 

"Poziția noastră a fost că produsul era nejustificat de periculos, iar temperatura ar fi trebuit să fie mai mică", a declarat Wagner.

Jurații i-au acordat lui Liebeck 200.000 de dolari ca despăgubiri compensatorii pentru durere, suferință și costuri medicale, dar aceste despăgubiri au fost reduse la 160.000 de dolari, deoarece au considerat-o responsabilă în proporție de 20 la sută.

Ei au acordat 2,7 milioane de dolari în daune punitive. Această sumă a însemnat aproximativ două zile de venituri pentru vânzările de cafea de la McDonald's.

Judecătorul de fond a redus daunele punitive la 480.000 de dolari, menționând în același timp că modul în care s-a comportat McDonald a fost "intenționat, nechibzuit și nesăbuit". Părțile au ajuns ulterior la o înțelegere pentru o sumă confidențială. Potrivit relatărilor din presă, această sumă a fost mai mică de 500.000 de dolari.

McDonald's a refuzat înțelegerea

Doamna Liebeck a petrecut șase luni încercând să convingă McDonald's să plătească între 15.000 și 20.000 de dolari pentru a-i acoperi cheltuielile medicale. McDonald's a răspuns cu o scrisoare prin care îi oferea 800 de dolari.

De asemenea, doamna Liebeck a cerut McDonald's să ia în considerare posibilitatea de a schimba temperatura excesivă a cafelei, astfel încât și alte persoane să nu fie prejudiciate în mod similar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te