Cu ce sumă uriașă se vinde autograful lui Ceaușescu în SUA. Al Madonnei, de 9 ori mai ieftin

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.10.2023 - 22:28
Cu ce sumă uriașă se vinde autograful lui Ceaușescu. Al Madonnei, de 9 ori mai ieftin - Foto: colaj NW
Cu ce sumă uriașă se vinde autograful lui Ceaușescu în SUA - Foto: captură ecran Ebay
Cu ce sumă uriașă se vinde autograful lui Ceaușescu în SUA - Foto: captură ecran Ebay
Cu ce sumă uriașă se vinde autograful lui Ceaușescu în SUA - Foto: captură ecran Ebay

Ciudat sau nu, autograful lui Ceaușescu se vinde cu o sumă uriașă. Fostul dictator al României era zgârcit cu autografele, așa că semnătura lui e de 9 ori mai scumpă, de exemplu, decât cea a Madonnei. Autograful fostului președinte al SUA George W. Bush e de 5 ori mai ieftin.

SHARE

Cu ce sumă uriașă se vinde autograful lui Ceaușescu? Pe Ebay, un portret al lui Nicolae Ceaușescu cu autograful dictatorului este scos la vânzare cu suma uriașă de 330 de dolari. 

În același timp, autograful dat de Madonna, „Regina muzicii pop”, tot pe o fotografie este de  9 ori mai ieftin decât cel al lui Ceaușescu, prețul licitației pe Ebay pornind de la 36,19 dolari. 

Citește și: 100.000.000 € bagă UE într-un proiect început de Ceaușescu, de anvergura Trafăgărășan. Unde se face

Și autograful fostului președinte american George W. Bush este mult mai ieftin decât cel al lui Nicolae Ceaușescu. Prețul pornește de la 69 de dolari, adică de la o sumă de 5 ori mai mică. 

Nicolae Ceaușescu a dat autograf pe o singură carte, "Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România"

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu era zgârcit cu autografele. De pildă, se spune că a semnat o singură carte. 

Cunoscutul colecţionar brăilean Nelu Ivan deţine cartea cu singurul autograf dat de fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu, fapt care s-a petrecut în noiembrie 1989, cu ocazia ultimei sale vizite de lucru în Brăila, la Combinatul de Celuloză şi Hârtie.

Citește și: Cum l-a salvat Columbo pe Ceaușescu, care putea fi linșat de români. Ce mesaj i-a transmis actorul

"Ultima vizită de lucru a preşedintelui Nicolae Ceauşescu a fost la Brăila, în 1989, cu o lună înainte de Revoluţie. Nicolae Ceauşescu a vizitat Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Brăila, iar în timpul acestei vizite de lucru a dat primul său autograf pe o carte unicat, care se găseşte în prezent în colecţia mea.

Cu puţin înainte de această vizită, un maistru care lucra la Fabrica de Cartoane fusese plecat în delegaţie la Scânteia, de unde luase direct de pe bandă o carte prototip, care tocmai ieşise de sub tipar.

Istoria acestei cărţi avea să fie una specială, pentru că ea este cea pe care preşedintele Nicolae Ceauşescu a dat singurul său autograf", a declarat Nelu Ivan, potrivit Agerpres.

Cartea pe care Nicolae Ceauşescu a dat autograful se numeşte "Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România" şi nu a mai apucat să fie lansată, deoarece a venit Revoluţia, din ea fiind scoase doar cinci exemplare, între care cel mai valoros se află în colecţia lui Nelu Ivan. 

Citește și: Povestea românului care a mutat bisericile din calea buldozerelor lui Ceaușescu. Sperau să dea greș

"Maistrului i-a venit ideea să îi ia un autograf lui Ceauşescu în timp ce se afla în vizită la Combinat. A mers cu cartea spre biroul directorului general al Combinatului, Gheorghe Nicolau, unde ştia că este preşedintele Ceauşescu, dar la uşă se aflau mai mulţi ofiţeri de securitate, care nu i-au permis să intre. L-au întrebat ce doreşte. 'Vreau să ajung la tovarăşul Nicolae Ceauşescu ca să îi iau un autograf', a spus el.

Ofiţerii de securitate au râs, iar unul dintre ei i-a zis: 'Ia dă cartea încoace!' şi a intrat în birou.

Când a intrat în birou, Ceauşescu l-a întrebat: 'Ce se întâmplă?'. 'Un tovarăş din fabrică vrea un autograf pe cartea aceasta', i-a răspuns securistul şi i-a întins cartea. Ceauşescu a luat cartea, a studiat-o şi i-ar fi spus: 'Acesta este primul meu autograf!'. A scos stiloul cu cerneală roşie şi a dat autograful sub numele lui pe pagina de introducere, unde se afla un citat.

Mie mi-a confirmat întreaga scenă directorul Nicolau, care îmi era rival la şah. Stabilisem cu el să îmi scrie pe ultima pagină cum s-a întâmplat totul, dar nu a mai apucat, pentru că între timp a decedat", relatează Nelu Ivan.

Colecţionarul menţionează că a reuşit să intre în posesia cărţii în 1993, când maistrul care o deţinea a avut nevoie de o favoare, pe care Nelu Ivan i-a făcut-o, iar în schimbul acesteia i-a cerut cartea cu autograf.

"Prin 1993, m-am întâlnit cu deţinătorul cărţii, care avea o problemă de rezolvat. Eu cum l-am văzut mi-am amintit de carte şi, în schimbul favorului pe care i l-am făcut, i-am cerut să îmi dea acea carte. Nici nu a stat pe gânduri, a mers acasă şi mi-a adus-o. Mi-a zis că soţia lui ar fi vrut să o arunce la gunoi, pentru că o încurca prin casă. Noroc că nu s-a întâmplat acest lucru, iar această carte unicat se află acum în colecţia mea", spune cu mândrie Nelu Ivan.

Nelu Ivan, preşedinte fondator al Asociaţiei Filatelice "Dunărea" Brăila, are 76 de ani şi de 45 de ani colecţionează timbre, medalii, bancnote, monede, cărţi rare, obiecte de artă, dar cea mai impresionantă colecţie a sa este cea filatelică, ce conţine milioane de mărci poştale din toată lumea, între care şi celebrul timbru Mauritius, estimat la peste 1 milion de euro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te