Cum l-a salvat Columbo pe Ceaușescu, care putea fi linșat de români. Ce mesaj i-a transmis actorul

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.10.2023 - 19:59
Cum l-a alvat Columbo pe Ceaușescu - Foto: Profimedia Images
Cum l-a alvat Columbo pe Ceaușescu - Foto: Profimedia Images

Columbo l-ar fi salvat de linșaj chiar pe Ceaușescu, spune o legendă urbană românească. Jurnaliștii maghiari au descoperit povestea în Wiki Leaks și au încercat să o probeze.

SHARE

Columbo l-ar fi salvat de linșaj chiar pe Ceaușescu spune o legendă urbană românească. Jurnaliștii maghiari au descoperit povestea în Wiki Leaks și au încercat să o probeze.

O legendă există de zeci de ani: Peter Falk a fost contactat de Ministerul român de Externe pentru a-i cere ajutorul.

Motivul: România a rămas fără serialul Columbo care nu se mai filma, dar oamenii nu-i credeau, și era pericol ca oamenii să treacă și la linșaje, scrie o analiză excelentă din presa maghiară.

Mit sau realitate?

Falk aa înregistrat un mesaj, a vorbit românește la televiziunea de stat - sau cel puțin așa spune legenda urbană. Dar oare caseta, care între timp a dispărut, a ajuns într-adevăr pe post, sau a fost doar un mesaj privat adresat lui Ceaușescu și soției sale, iubitoare de Columbo ? 

Citește și: Celine Dion are dureri imposibil de suportat. „Mai putem face foarte puține pentru ea”

Cu ajutorul articolelor din presă și al WikiLeaks, am încercat să aflăm ce s-a întâmplat acum aproape cinci decenii.

Acest ghid TV a fost publicat în numărul din 1974 al revistei Hargita Népe din Ținutul Secuiesc. De ce este interesant în 2023? Printre altele, pentru că febra Columbo era încă nesățioasă în rândul maghiarilor, iar acest lucru este valabil și în România. Dar și pentru că se zvonește că postfața menționată în ziar ar fi fost precedată de un scandal grav în România, necesitând intervenția lui Falk pentru a rezolva situația.

Citește și: Celine Dion, de nerecunoscut. Are Sindromul Persoanei Rigide. „Devii statuie în propriul corp”

Scandal după ce serialul s-a terminat

În anii '70, România difuza deja seriale TV occidentale, pe care statul le putea desigur importa în număr limitat. Unul dintre acestea a fost Columbo, care a făcut din Peter Falk o vedetă mondială, dar și pe pământ maghiar și românesc. 

În total, 69 de episoade au fost realizate cu poveștile detectivului în trenci care dădea de urma unor criminali sordizi. În 1974, când începe povestea noastră în România, mai erau disponibile doar 24 de episoade.

Toate au fost difuzate la televiziunea română de stat, iar al treilea sezon era gata pentru difuzare americană în septembrie, iar totul era pregătit pentru a plăti copii în barăcile socialiste. 

Cum serialul era produs în ritm de aproximativ 10 episoade pe an, iar românii difuzau Columbo de două ori pe săptămână, episoadele se epuizau foarte repede, lăsând telespectatorii convinși că liderii țării le cenzurau episoadele, temându-se de "efectele nocive" ale viziunii occidentale asupra lumii.

Mitologia ne spune că dispariția serialului de la televizor a stârnit proteste violente în România, fiind organizată o mică revoltă pentru a cere difuzarea tuturor episoadelor Columbo.

Columbo, misiune în România

Peter Falk a povestit de două ori în timpul vieții sale despre misiunea sa în România: o dată în propria carte și o dată în talk-show-ul lui David Letterman. El ar fi fost invitat la un hotel din New York de către Departamentul de Stat al SUA, escortat într-o cameră unde a fost întâmpinat de personalul Ministerului român de Externe. Actorul a fost stânjenit de situație și își amintește reacția în cartea sa:

Românii i-au explicat situația: serialul este incredibil de popular în România, "Columbo este Elvis Presley al României", așa că ar trebui să-i asigure pe români că fiecare episod din Columbo a fost difuzat în România. De asemenea, lui Falk i s-a dat un text în care totul era scris fonetic în pronunția românească. Și-a asumat sarcina. Nu se menționează dacă a fost remunerat.

Transcrierea discursului este disponibilă pe WikiLeaks:

"Scuzați-mă, aveți un minut? Sunt locotenentul Columbo, cunoscut de mulți sub numele de Peter Falk. Atunci când un actor joacă un rol, el nu poate spera decât să portretizeze un personaj cu care publicul său se poate identifica.

Din ceea ce am auzit la Hollywood despre dragostea românilor pentru Columbo, cred că facem ceva bine. Nu vă pot spune cât de recunoscători suntem noi, cei care am lucrat la serial, pentru asta.

Trebuie să mulțumesc Televiziunii Române pentru că difuzează filmele sâmbăta și duminica, este un lucru extraordinar pentru noi toți: eu, echipa, toți actorii.

Mulțumesc, de asemenea, poporului român. Sper ca într-o zi să pot vizita țara și să ne putem întâlni și să gustăm din cultura și ospitalitatea poporului român. Până atunci, ne vedem în curând la TV, în toamna acestui an. Vă mulțumesc, toate cele bune! Încă ceva: toate cele bune pentru tine!".

El a transmis informația, aparent neinteresantă, secretarului de stat american Henry Kissinger. Abia în 1989, prin amabilitatea ziarului Chicago Tribune, a devenit clar de ce România era atât de dornică de ajutorul lui Falk:

Importurile din Occident erau supuse unor rații, iar acțiunile regimului comunist au făcut ca, în mediul rural, unde seria de filme a fost cea mai populară, condițiile de viață să nu fie bune. Securitatea a decis, pe baza diverselor rapoarte, că vestea retragerii lui Columbo ar putea atrage publicul în stradă și provoca conflicte inutile.

Kissinger urma să viziteze România în toamna anului 1975, la fel ca și președintele de atunci, Gerald Ford, așa că au încercat să îmbunătățească situația din România, deoarece ar fi fost o idee proastă ca cineva să facă o vizită într-o situație tensionată.

În România era foarte popular

Într-adevăr, febra Columbo din România a atins proporții uriașe la începutul anilor 1970. Atât de mult încât presa comunistă din țară a manifestat un interes deosebit față de locotenentul Columbo, un om cu multe calități, cu valori sănătoase și lipsit de violență. În 1974, un jurnalist român aflat la Hollywood i-a luat un interviu actorului, care era la acea vreme o vedetă.

În 1974, interviul a fost publicat în revista de film Cinema sub titlul "Direct de la Hollywood - Interviu cu locotenentul Columbo". 

Falk a explicat cât de important era atunci, la mijlocul anilor 1970, să ai un serial de calitate, în timp ce "alte emisiuni TV sunt relegate la un anumit nivel", cu personaje de gangsteri, monștri sau maniaci sexuali:

Se pare că Ceaușescu era un mare fan al lui Columbo. 

L-au vândut sau nu?

Jurnalista de la Slate.com, Willa Paskin, a citit mesajul misterios al lui Columbo, și s-a interesat la televiziunea de stat din România. Ea l-a găsit pe Ian Ionel, în vârstă de 93 de ani, care ar fi ales serialul pentru a fi difuzat în țară în anii 1970. 

Potrivit acestuia, mesajul lui Falk nu a ajuns niciodată pe ecrane.

El a susținut că videoclipul nu ar fi putut fi difuzat fără ca el, în calitate de șef al departamentului de film, să îl fi văzut mai întâi. Și-a imaginat că numai Ceaușescu ar fi putut vedea filmarea, care ar fi putut reprezenta un fel de favoare pentru el și soția sa din partea americanilor.

În timp ce Ionel este sigur că Televiziunea Română nu a difuzat acest material, înregistrările WikiLeaks arată că au existat discuții diplomatice cu Tudor Vornicu, puternicul director de programe al Radioteleviziunii Române.

Documentele WikiLeaks arată că "ultimul episod" din Columbo a fost într-adevăr difuzat la televiziunea română pe 1 iunie, cu un mesaj al lui Falk în plus. 

Cu alte cuvinte, deși detaliile nu sunt clare, este posibil ca Peter Falk să fi fost la televiziunea de stat din România timp de un minut și jumătate sau două minute și să fi spus ceva.

Dar atunci de ce nu-și amintește nimeni acest lucru?

Mesajul lui Peter Falk nu pare să fie de neuitat, dar nici nu pare să fie genul de mesaj memorabil.

În același timp, nu putem exclude posibilitatea ca lipsurile alimentare, problemele cu locuințele, datoria publică mare și starea generală negativă care s-a instalat în țară înainte de Revoluția Română să fi șters toate lucrurile memorabile pe care televiziunea le putea oferi. 

Mesajul lui Columbo rămâne un mister și după 60 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te