100.000.000 € bagă UE într-un proiect început de Ceaușescu, de anvergura Trafăgărășan. Unde se face

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.10.2023 - 10:50
Canalul Siret Bărăgan a fost început de Ceaușescu - Foto: Colaj

100.000.000€ bagă UE într-un proiect început de Ceaușescu de anvergura Trafăgărășanului. Este vorba de Canalul Siret-Bărăgan la care lucrările încep anul viitor.

SHARE

100.000.000€ bagă UE într-un proiect început de Ceaușescu de anvergura Trafăgărășanului. Este vorba de Canalul Siret-Bărăgan la care lucrările încep anul viitor.

Lucrările la Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan vor începe în luna martie a anului viitor, iar banii vin din fonduri europene a spus secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

100.000.000 € bagă UE într-un proiect început de Ceaușescu de anvergura Trafăgărășan.

El a adăugat că există şi alte lucrări de investiţii, 100 de milioane de euro fiind alocaţi pentru astfel de sisteme irigații Seceta din acest an a afectat culturile şi există riscul ca multe din suprafeţele agricole să rămână nelucrate, pentru că pământul este uscat.

Citește și: Valentin Ceauşescu are 75 ani și stă într-o vilă de 250.000 €. La Revoluție s-a ascuns la un prieten

Canalul Siret-Bărăgan ar putea prelua 21.000.000 metri cubi de apă din bazinul Siretului, pe lângă cei 16.000.000 metri cubi preluați de Acumularea Călimănești. El a fost în construcție pe râul Siret, între Barajul Călimănești și Lacul Dridu.

Canalul ar trebui să aibă 198 de kilometri, o lățime la bază de 20 de metri și o adâncime de 7 metri. A fost început de Ceaușescu în 1986, dar lucrările s-au oprit în anii 2000. Doar 20 km sunt terminați. 

Citește și: Povestea românului care a mutat bisericile din calea buldozerelor lui Ceaușescu. Sperau să dea greș

Beneficii economice: asigurarea apei pentru irigații în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundații în lunca Siretului și utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri.

Cum s-a născut proiectul?

Primul studiu privind realizarea unui canal care să deriveze apele Siretului spre Bărăgan pentru irigarea unor suprafețe importante din spațiul cuprins între râurile Siret și Ialomița a fost elaborat în 1912.

Rezultatele studiilor respective au fost prezentate în 1972-1974 lui Nicolae Ceaușescu, care nu s-a arătat foarte mult, la început, de proiectul respectiv, potrivit wikipedia.

 Execuția canalului dinspre Siret spre Bărăgan a fost reluată în 1986.

Cum s-a terminat

“Finalizarea investiţiei necesită un efort financiar foarte mare. Alte ţări au construit sute de kilometri de astfel de canale dar noi nu reuşim pentru că săntem foarte săraci. Ca să se trateze unitar această investiţie, ar trebui transferată la Ministerul Agriculturii”, a spus directorul de la Sibarex SA înainte de închiderea lucrărilor.

La canal lucrau, în 2000, în jur de 170 de oameni, o treime fiind paznici care au grijă ca lucrările să nu fie distruse prin furt. 

Lucrările s-au sistat complet un an mai târziu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te