Cine este singurul om care a devenit nemuritor? Cum a fost posibil? A salvat milioane de vieți

DE Eduard Niculescu | 15.02.2025 - 07:50
Cine este singurul om care a devenit nemuritor - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine este singurul om care a devenit nemuritor - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine este singurul om care a devenit nemuritor
Cine este singurul om care a devenit nemuritor
Cine este singurul om care a devenit nemuritor
Cine este singurul om care a devenit nemuritor

Singurul om care a devenit nemuritor nici măcar n-a aflat că a făcut-o și câte milioane de vieți salvate i s-au datorat. Deși nu e vorba de nemurirea din cărți și filme despre tot felul de eroi sau zei, acea persoană încă trăiește, într-un fel, și la 74 de ani de la moarte.

SHARE

Cine este singurul om care a devenit nemuritor? O tânără de culoare ar putea pretinde, într-un mod rezonabil, că va trăi veșnic. Și asta, pentru că a adus una dintre cele mai mari contribuții la medicina modernă, chiar dacă n-a știut niciodată că a făcut-o.

Cine este singurul om care a devenit nemuritor? Cum a fost posibil? A salvat milioane de vieți

Henrietta Lacks a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în 1951, la vârsta de doar 31 de ani, la scurt timp după ce a născut al cincilea copil. 

La acea vreme, multe spitale din SUA încă segregau persoanele de culoare de cele albe, astfel că nu prea existau opțiuni pentru ca ea să caute tratament atunci când a început să aibă simptome.

A apelat la spitalul Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, deoarece era cel mai apropiat de casa ei.

Citește și: Îmbătrânirea este o problemă tehnică care poate fi inversată. Cine atinge 2030 va trăi veșnic

Secția în care a ajuns s-a întâmplat să se afle în capătul holului de la George Gey, un cercetător care încerca de zeci de ani să crească celule umane în laboratorul său.

În timpul tratamentului pentru îndepărtarea tumorii, medicul i-a trimis lui Gey o mică mostră de țesut fără consimțământul ei, scrie BBC.

 Până în acel moment, încercările de a cultiva celule umane în afara corpului fuseseră eșecuri. Dar ceva în legătură cu celulele lui Lacks era pe cale să schimbe acest lucru.

La majoritatea oamenilor, un proces natural numit senescență - cu alte cuvinte, îmbătrânire biologică - pune o limită duratei de viață a celulelor.

Henrietta Lacks, alături de soțul său, David, cu care a avut cinci copii - Foto: Profimedia Images

Senescența este legată de îmbătrânire: pe măsură ce celulele se divid și se înmulțesc în timp, precizia fiecărei replicări a ADN-ului scade.

Capacele protectoare de la capătul fiecărui lanț de ADN - cunoscute sub numele de telomeri - se scurtează, până când, în cele din urmă, lanțurile de ADN sunt neprotejate și apar mutații dăunătoare.

Aceste mutații tind să fie asociate cu cancerele și alte boli legate de vârstă. Pentru a se proteja împotriva acestei situații, mecanismul de replicare din interiorul celulelor este capabil să detecteze scurtarea telomerilor, astfel încât, după un anumit punct, celulele încetează să se mai dividă.

De obicei, celulele umane sunt capabile să se dividă de aproximativ 50 de ori înainte de a ajunge la senescență. Dar celulele lui Lacks erau diferite.

Citește și: Cercetătorii au descoperit „secretul nemuririi biologice”: Dublarea genelor ce „repară” ADN-ul

Celulele ei erau capabile să se dividă și să se reproducă la nesfârșit. Acest lucru le făcea perfecte pentru cercetarea medicală, deoarece o cultură de celule identice putea fi dezvoltată rapid.

Curând, oamenii de știință din întreaga lume au cerut și primit transporturi de celule de la Lacks pentru cercetările lor.

Linia sa celulară, care a ajuns să fie cunoscută sub numele de „HeLa” în onoarea lui Lacks, este prima și cea mai frecvent utilizată linie celulară nemuritoare în medicină.

Milioane de oameni își datorează viața țesutului prelevat de la ea: linia celulară generată a fost utilizată pentru a crea primul vaccin împotriva poliomielitei, medicamente împotriva cancerului și fertilizare in vitro. Celulele ei au ajuns chiar în spațiu înaintea oricărui om viu.

Povestea sa este, de asemenea, una complicată din punctul de vedee al eticii. În 1951, ideea de consimțământ în cunoștință de cauză era neobișnuită, astfel încât familia sa nu a avut nicio idee despre contribuțiile lui Lacks până când jurnalista Rebecca Skloot a urmărit ADN-ul acesteia 50 de ani mai târziu. 

Actrița Renee Elise Goldsberry a interpretat-o pe Henrietta în filmul „Viața nemuritoare a Henriettei Lacks” din 2017 - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)

Pentru cartea sa din 2010,  „The Immortal Life of Henrietta Lacks” („Viața nemuritoare a Henriettei Laks”. Skloot a lucrat împreună cu fiica Henriettei, Deborah Lacks, care era hotărâtă să afle mai multe despre mama sa.

Ea a folosit primul cec din drepturile de autor pentru a înființa Fundația Henrietta Lacks, care a oferit fonduri, cum ar fi școlarizarea la colegiu și proceduri medicale pentru familia Henriettei.

În 2017, a fost lansat filmul cu același nume, „The Immortal Life of Henrietta Lacks”, cu actrița Renee Elise Goldsberry în rolul Henriettei și cu celebra vedetă Oprah Winfrey în cel al fiicei acesteia, Deborah.

Citește și: Câștigătorul premiului Genius anunță că omul va atinge nemurirea în 2030. Cum va fi ținut în viață

Cazul Henriettei Lacks a fost, ulterior, subiect și de alte producții artistice, de la piese de teatru, la seriale tv, expoziții și chiar cântece.

Într-un fel, prin celulele sale speciale, dar și prin recunoașterea primită după moartea sa timpurie, Henrietta Lacks a atins imortalitatea câtă vreme vor mai trăi pe planetă oameni care vor beneficia de acele celule.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te