Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei? A lucrat la Jocurile Foamei și Hobbitul

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.05.2025 - 07:54
Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei
Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei
Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei
Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei

Românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei este, practic, necunoscut publicului larg din țara natală. Este originar din Brașov, dar trăiește de mulți ani peste mări și țări, lucrând la una dintre cele mai importante companii de efecte vizuale din lume.

SHARE

Un român a ridicat Premiul Oscar, în 2017, „Cartea Junglei”, faimosul film artistic bazat pe opera lui Kipling.

Specialist în efecte vizuale, el a mai lucrat și la alte producții celebre, precum „Jocurile Foamei”, „Hobbitul”, „Vânătorii de fantome” și ultima parte a francizei „Ziua Independenței”, pentru care a mai primit patru nominalizări la râvnitul premiul oferit de Academia Americană de Film.

Cine e românul care a luat un Oscar pentru Cartea Junglei? A lucrat la Jocurile Foamei și Hobbitul

Ioan Boieriu - acum în vârstă de 45 de ani - s-a născut în Brașov, dar și-a petrecut vacanțele la bunicii săi, în satul Grid.

În 2017, a fost directorul tehnic de efecte vizuale al echipei care a câştigat Premiul Oscar la categoria „Cele mai bune efecte vizuale” pentru faimosul film „Jungle Book“ („Cartea Junglei“).

El a plecat de mulţi ani din ţară, el lucrând, în prezent, la Scanline VFX din Vancouver, în Canada, una dintre cele mai mari companii specializate în efecte vizuale, unde deține funcția de Supervizor.

Citește și: Cine este singurul actor român care a luat Premiul Oscar? A vorbit limba română toată viața

„Pentru Jungle Book am lucrat în jur de 8-9 luni de zile, timp în care am pus bazele unui sistem de lucru tehnic pentru două secvențe. Au fost și câteva inovații tehnice, mai complicat de explicat pe înțelesul tuturor.

Important e că la sfârșitul perioadei de r&d („cercetare / studiu tehnic”) regizorul Jon Favro și supervisorul Adam Valdez au avut încredere că pot da drumul în producție la două secvențe destul de mari”, declara Boieriu, în 2017, într-un interviu pentru Mediafax.

Ioan Boieriu s-a născut în Brașov, dar locuiește de mulți ani în Canada - Foto: arhiva

El mai dezvăluia că patru filme la care am lucra până la „Cartea Junglei” au fost normalizate la premiile Oscar. „Hobbitul”, partea a doua, „Jocurile foamei”, ultima parte a francizei ,,Ziua independenţei” și ,,Vânătorii de fantome”.

Ioan, pe care părinții îl alintă Ionel - a fost pasionat de calculatoare, robotică și inteligență artificială încă din copilărie.

A câștigat Premiul Oscar în 2017, pentru efecte vizuale

„De copil îmi zburau prin cap gânduri (sau fluturi… încă nu ştiu) despre de roboţi programabili, inteligenţă artificială şi jocuri pe PC, probabil de aceea am terminat Liceul de Informatică şi Facultatea de Automatică de la Braşov.

În primul an de facultate am avut şansa să lucrez la primul studio de animaţie, în Braşov: Tiny Creature. A fost chiar o perioadă foarte faină acolo.

Un grup de artişti pasionaţi şi plini de viaţă. Îmi amintesc şi acum cum mergeam iarna de dimineaţă la snowboard şi apoi direct la muncă. Aş fi vrut să dureze iarna 12 luni”, mai spunea el.

Citește și: Lista premiilor decernate la gala Oscar. Care este cel mai bun film și cea mai bună actriță?

În primăvara lui 2013 a avut șansa de a da un interviu pentru WETA, o prestigioasă companie de producţie efecte speciale din Miramar, Noua Zeelandă, obținând un post la capătul lumii.

De fapt, povestea parcursului său profesional a fost explicată mai pe larg de tatăl său, pe care-l cheamă tot Ioan.

În 2013, Ionel Boieriu a devenit tatăl unei fetițe, Maria, la câteva luni după ce se mutase cu soția în Noua Zeelandă - Foto: Monitorul de Făgăraș

„Ionel a absolvit Facultatea de Cibernetică-Calculatoare, secţia Automatică. În paralel a făcut și cinematografia 3 D la București, unde a fost și director de firmă. Apoi a plecat în Germania unde a lucrat la Sttutgart, Munchen și Berlin, în domeniul cinematografiei.

S-a mutat ulterior în Anglia, iar de acolo s-a înscris la un concurs mondial în acest domeniu. Erau 150 de candidați pe 5 locuri, iar Ionel a reușit să intre pentru un post în Noua Zeelandă”, spunea acesta, conform Monitorul de Făgăraș, citat de Libertatea.

Acolo a început adevărata sa ascensiune în domeniul efectelor vizuale lucrând la „Hobbitul” partea a doua și tot acolo, în noiembrie același an, i s-a născut fetița, Maria, pe care o are cu soția sa, Adriana, absolventă a Facultății de Finanțe Bănci din Brașov.

Din Noua Zeelandă, Ioan a revenit în Europa, în Anglia, apoi a trecut din nou un ocean, mutându-se la Vancouver, în Canada.

Citește și: Cine a fost românul, prieten cu Chaplin, vedetă la Hollywood? A scris scenariul filmului Dictatorul

Dar, oriunde ar trăi, românul Ioan Boieriu, care poartă același nume ca și marele general, erou al Primului Război Mondial, mărturisește că Brașovul se află mereu în sufletul său.

„Am familie în Braşov, prieteni, cunoştinţe. Braşovul e ACASĂ.. Îl am în suflet pe unde merg. Tot timpul e ceva ce îmi aminteşte de Braşov”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te