Cine a fost singurul sas care a ajuns domnitor al Moldovei? Era nepot al lui Ștefan cel Mare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.01.2024 - 09:22
Ștefan cel Mare a avut un nepot care a devenit unul dintre cei mai urăți domni ai Moldovei - Foto: oradesibiu.ro - cu rol ilustrativ

Cine a fost singurul sas care a ajuns domnitor al Moldovei? Deși a fost nepotul lui Ștefan cel Mare, voievodul care a stat trei ani pe tronul Mușatinilor a rămas în istorie drept unul dintre cei mai infami și urâți voievozi, atât de boieri, cât și de popor.

SHARE

Cine a fost singurul sas care a ajuns domnitor al Moldovei? Să fii nepotul lui Ștefan cel Mare nu-ți asigură, automat, un loc de frunte în istorie. Iar personajul la care ne referim astăzi dovedește acest lucru, fiind unul dintre cei mai infami voievozi care au ajuns să ocupe tronul Țării Moldovei.

Cine a fost singurul sas care a ajuns domnitor al Moldovei? Era nepot al lui Ștefan cel Mare

Multe personaje s-au perindat pe tronul Moldovei de-a lungul secolelor. Unele au devenit legendare pentru români, alții s-au „remarcat” doar prin domniile scurte sau cruzimile și neorândurile făcute pe parcursul cârmuirii lor.

Printre cei mai infami voievozi se numără și Iancu Sasul, a cărui origine germană sau săsească, mai precis.

Paradoxal pentru destinul plin de „mucegaiuri” pe care l-a avut, el era nepotul lui Ștefan cel Mare, fiind fiul domnitorului Petru Rareș, unul dintre băieții marelui voievod.

Petru Rareș îl făcuse cu o nemţoaică din Braşov, Ecaterina Weiss, pe care a cunoscut-o se pare în campaniile sale din Ardeal.

Citește și: Care a fost cel mai bețiv domnitor al Moldovei? De ce l-a plâns poporul când a murit?

Aflînd din copilărie de la mama sa ca este fiu de domn, renunță la moștenire și pleacă la Constantinopol să-și încerce norocul în privința domniei.

Aici, s-a însurat cu o principesă din neamul împărătesc al Paleologilor și, profitînd de slaba situație a lui Petru Șchiopul din Moldova, ce îl nemulțumise pe sultan, se implică în lupta pentru domnie, conform moldovenii.md.

Iancu Sasul, cunoscut în istorie și ca Ioan al V-lea, ajunge pe tronul Moldovei la 21 noiembrie 1579 și, timp de trei ani, a ajuns să scandalizeze întreaga ţară.

https://moldova-suverana.md/article/destrabalatii-care-i-au-condus-pe-romani-in-evul-mediu_17945

Era plin de cruzime, jecmănea populaţia cu biruri grele şi pe deasupra era şi afemeiat. A fost cel care a inventat „văcăritul” - din 10 vite, una era luată bir.

Toate acestea le făcea pentru a-și plăti datoriile făcute pentru cumpărarea domniei, dar și pentru a strânge o avere cât mai mare pentru „zile grele”.

Ucidea boieri și punea biruri nemaiîntâlnite

Fiind foarte lacom a ucis mulţi boieri pentru a le lua averile. „Lăcomie de avuţie nespusă, pre mulţi au omorât”, spunea cronicarul Grigore Ureche.

Una dintre victimele lui Iancu Sasul a fost boierul-cărturar Ioan Golia, ucis fără milă şi fără motiv pentru confiscarea averilor sale.

Citește și: Cine a fost fiul de domnitor care făcea exerciții cu un vițel în brațe? Cum a fost poreclit?

Mai mult decît atât, el îşi bătea joc de fetele şi nevestele boierilor. 

„Ce nice de curtea sa nu să ferea, că jupînesele boierilor de la masa doamniei sale le scotea, de le făcea silă”, adăuga Grigore Ureche, potrivit moldova-suverana.md.

Acelaşi cronicar spune convins că Iancu Sasul era „om curvariu peste seamă”.

Ţăranii erau şi ei nemulţumiţi de lăcomia voievodului şi au avut loc revolte şi chiar fugi ale ţăranilor peste Nistru.

La toate acestea se adăuga şi faptul că Iancu Sasul era „eretic” pentru moldoveni, fiind luteran de religie.

Poate că lucrurile ar mai fi mers destulă vreme așa, dar Iancu Sasul face greşeală să-i trădeze pe turci în favoarea Habsburgilor, astfel că Poarta hotărăște mazilirea și prinderea sa.

Iancu fuge cu 100 de care cu avere, dintre care 40 numai cu bani, prin Polonia, pentru a se duce în Transilvania la moșiile cumpărate de curînd.

Citește și: Oase umane găsite la Ferma Dacilor. Despre cine ar fi vorba

Este însă prins, i se ia averea și este ucis la Liov în septembrie 1582, la nici trei ani după ce reușisise să obțină tronul Moldovei.

În ciuda dinastiei ilustre căreia îi aparținea după tată și bunic, Iancu Sasul a rămas o pată de rușine pe „obrazul” Mușatinilor și al domnitorilor moldoveni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te