Cine a fost domnitorul înlăturat de pe tron de fratele său? A murit și este înmormântat în Egipt

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.07.2024 - 08:40
Cine a fost domnitorul înlăturat de pe tron de fratele său - Foto: Arhiva
Cine a fost domnitorul înlăturat de pe tron de fratele său - Foto: Arhiva

Cine a fost domnitorul înlăturat de pe tron de fratele său? În galeria voievozilor din Țările Române, acest personaj a rămas unul dintre cei mai subestimați. A domnit aproape un deceniu, dar a sfârșit prin a muri și a-și dormi somnul de veci tocmai în Egipt.

SHARE

Cine a fost domnitorul înlăturat de pe tron de fratele său? În zbuciumata și sângeroasa epoca medievală, un asemenea lucru poate să nu pară ceva total neobișnuit. Dar amândoi erau fiii unui mare voievod, ei înșiși lăsând o importantă moștenire în urmă.

Cine a fost domnitorul înlăturat de pe tron de fratele său? A murit și este înmormântat în Egipt

Se pare că numele de Radu era unul foarte preferat de voievozii Țării Românești pentru urmașii lor, astfel că, în doar o jumătate de secol au fost cinci domnitori pe care i-a chemat astfel.

Cel de care vorbim astăzi a fost Radu zis Paisie, fiul lui Radu zis „cel Mare” - având încă doi frați botezați Radu, ambii ajunși și ei pe tron - și a domnit în Țara Românească, cu câteva scurte întreruperi,între 1535-1545.

În plus, între 1536-1543, fiul său cel mare, Marcu vodă, i-a fost asociat la domnie, ambii fiind reprezentați într-o frescă din biserica mănăstirii Curtea de Argeș, așa cum se vede și în imaginea care ilustrează articolul.

Citește și: Cine a fost domnitorul ai cărui toți cei cinci fii au ajuns pe tron? De ce i s-a spus „cel Mare”?

Acest Radu, despre al cărui an de naștere nu se știe mai nimic - a avut o tinerețe neobișnuită.

Înainte de a urca pe tron, a îmbrățișat viața monahală la Mănăstirea Curtea de Argeș, sub numele de Paisie. De aici provine și numele sub care a intrat în cărțile de istorie, de Radu Paisie.

Alegerea sa ca domnitor a fost o surpriză la acel moment, în 1535, fiind preferat de boieri datorită caracterului său drept și pios, conform curiozitati.eu.

El i-a urmat pe tronul țării unui alt frate de-ai săi, Vlad Vintilă care, după trei ani petrecuți în scaunul domnesc, a murit pe neașteptate.

Domnia lui Radu Paisie a fost marcată de numeroase provocări. Imperiul Otoman, aflat în plină expansiune sub conducera lui Suleyman Magnificul , exercita o presiune constantă asupra Țării Românești.

Radu Paisie a încercat să mențină un echilibru fragil între supunere și rezistență, căutând alianțe cu puterile creștine vecine.

Citește și: Care fiică de domnitor a ajuns sultană? A fost soția nepotului lui Suleyman Magnificul

În 1541, țara a primit o lovitură dură, prin care i s-a slăbit poziția strategică și economică, turcii ocupând Brăila și transformând-o într-o raia. 

Încercând o echilibrare a forțelor, Radu Paisie a încheiat, în 1543, o alianță cu Ferdinand I, arhiducele Austriei, în speranța de a obține sprijin împotriva otomanilor. Această alianță, însă, nu a adus rezultatele scontate, iar presiunea otomană a continuat să crească.

Pe plan intern, Radu Paisie s-a confruntat cu intrigi și lupte pentru putere. Boierii, în veșnica lor nemulțumire contra oricărui domnitor care acționa contra intereselor lor, au încercat să-l înlăture de pe tron. Motivele revoltei erau politica externă a voievodului și - ceea ce-i durea cel mai mult, de fapt, creșterea taxelor.

În 1544, o răscoală condusă de boierii pribegi Laiotă Basarab și Stroe a fost înăbușită cu greu de domnitor. Dar a fost doar preambulul a ceea ce avea să urmeze în anul care a urmat.

Astfel, în 1545, Radu Paisie pierde în cele din urmă tronul, fiind înlăturat de un alt frate de-ai săi - vitreg, ce-i drept, Mircea Ciobanul, care a primit sprijinul decisiv al otomanilor.

Resemnat cu soarta sa, Radu Paisie a fost exilat de turci tocmai în Egipt, cel mai probabil în Alexandria, metropola creată și botezată după nemuritorul Alexandru cel Mare, unde și-a găsit sfârșitul în același an.

Citește și: Suleyman Magnificul, sultanul vrăjit de Hurrem. Primul padișah care a numit domni în Țările Române

A fost înmormântat tot acolo, dormindu-și somnul de veci în pământ străin, deși a ctitorit, în timpul domniei, numeroase mănăstiri și biserici în Țara Românească.

Printre ele se numără mănăstirea Valea din Țițești, județul Argeș, Mislea - din Prahova și Coșoteni (fostă Drăgănești) - din Teleorman, tot el fiind cel care a finalizat lucrările de ridicare a Mitropoliei din Târgoviște.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te