Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie? A adunat o avere de 15.000.000.000 $

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.02.2025 - 19:59
Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie
Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie
Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie
Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie

Cel mai bogat sportiv din istorie i-ar face pe Cristiano Ronaldo, Leo Messi sau Michael Jordan, luați laolaltă, să se simtă săraci, pentru că a strâns o avere estimată la 15 miliarde de dolari. E drept, personajul respectiv a concurat acum aproape 2000 de ani.

SHARE

Cel mai bogat sportiv din istorie a adunat o avere de 15.000.000.000 $, dacă ar fi să transformăm banii timpului în care a trăit în valoarea monedei americane de azi. Deși era analfabet, a ajuns un mare campion într-o competiție pe care, astzi, o mai putem vedea dor în filmele istorice.

Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie? A adunat o avere de 15.000.000.000 $

Într-un top al celor mai bogați sportivi ai lumii contemporane, primul loc este ocupat de legendarul baschetbalist Michael Jordan, a cărui avere era estimată în 2024 la 3,45 miliarde de dolari.

Pe pozițiile următoare se află campionul de golf Tiger Woods, cu 2,66 miliarde și fotbalistul Cristiano Ronaldo, cu 1,92 miliarde dolari, conform clasamentului publicat de circalasvegas.com.

Leo Messi, magicianul argentinian al balonului rotund, e plasat „abia” pe locurile 6-7, cu o avere estimată la 1,67 miliarde de dolari, la egalitate cu un alt jucător de golf, Jack Nicklaus.

Citește și: Ce câştiguri poţi avea dacă vei cumpăra titluri de stat? Primeşti mai mulţi bani ca la bancă?

Amândoi sunt depășiți de baschetbalistul LeBron James, cu 1,7 miliarde dolari și un alt campion de golf, Arnold Palmer, cu 1,76 miliarde dolari, potrivit sursei citate.

Dar toată această elită de vedete super bogate ale sportului actual sunt eclipsate de departe de un campion din Imperiul Roman, din secolul al II-lea d.Hr.

Potrivit lui Peter Struck, profesor de studii clasice la Universitatea din Pennsylvania, un conducător de care analfabet, pe nume Gaius Appuleius Diocles, a câștigat „suma uluitoare” de 35 863 120 sesterți (monede romane antice) în premii. 

Înregistrată într-o inscripție monumentală ridicată în 146 d.Hr., suma eclipsează averile tuturor starurilor sportive moderne, pentru că ar fi echivalentul a nu mai puțin de 15 miliarde de dolari, la valorea actuală a monedei americane, conform NBC News.

Gaius Diocles a câștigat aproape 1.500 de curse de care - Foto; arhiva

Diocles, „cel mai eminent dintre toți călăreții de care”, conform inscripției, s-a născut în Lusitania, în ceea ce este astăzi Portugalia și sud-vestul Spaniei, începându-și cariera spectaculoasă în 122 d.Hr., când avea 18 ani.

Viața unui călăreț în Roma nu era ușoară. Fiind adesea sclavi care în cele din urmă își puteau cumpăra libertatea, acești alergători se angajau în ture sălbatice de competiție la Circus Maximus, alergând în total aproximativ 4.000 de metri..

„După șapte ture sălbatice, cei care reușeau să nu fie răsturnați sau uciși și să termine în primii trei clasați primeau premii”, scria Struck.

Conducătorii de care experimentați conduceau atelaje greu de manevrat conduse de patru sau chiar mai mulți cai.

Echipamentul lor sportiv includea o cască de piele, tibiere, apărătoare de piept, un tricou, un bici și un cuțit ascuțit cu care să taie frâiele, în cazul în care carul se răsturna.

Citește și: Cine sunt cei 6 români care apar în „Top-ul Miliardarilor” 2024, realizat de Forbes, și câți bani au

Deși nu aveau casca sau biciul binecuvântate de sponsorizări generoase, ei se puteau baza pe grajduri sau „facțiuni”, practic echipe asemănătoare Formulei 1 de astăzi: Roșii, Verzi, Albaștri și Albi.

„Conducătorii de care se afiliau unor echipe susținute de întreprinderi mari care investeau masiv în pregătirea și întreținerea cailor și a echipamentelor.

„Diocles a câștigat prima sa cursă la doi ani după debutul său cu „echipa” Albilor, pentru ca patru ani mai târziu să se mute, pentru scurt timp, la marii rivali ai acestora, Verzii.

Dar cel mai mare succes l-a avut cu Roșii, alături de care a rămas până la sfârșitul carierei sale, la vârsta de „42 de ani, 7 luni și 23 de zile”, a mai explicat Struck.

Cursele de care se desfășurau în Circus Maximus din Roma, iar campionii erau adorați de spectatori - Foto: romanempiretimes.com

Despre Diocles se spune că a câștigat 1.462 din cele 4.257 de curse la care a participat, terminând pe locul al doilea de 861 de ori, făcând nouă cai „centenari” (câștigători de 100 de ori) și unul, Pompeianus, chiar „bicentenar”, câștigător de 200 de ori.

Inscripția detaliază tacticile sale de câștig, ca de exemplu, „a preluat conducerea și a câștigat de 815 ori” sau i-a luat prin surprindere pe ceilalți concurenți „venind din spate și câștigând de 67 de ori”.

Deși alți alergători l-au depășit la numărul total de victorii - un alt conducător de care, Pompeius Musclosus, a adunat 3.599 de câștiguri - Diocles a devenit cel mai bogat dintre toți, deoarece a alergat și a câștigat la evenimente organizate pe bani mulți.

Citește și: Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Elon Musk și Jeff Bezos nu intră în top 10

De exemplu, se consemnează că a câștigat 1.450.000 de sesterți în doar 29 de victorii.

Struck a calculat că veniturile totale ale lui Diocles, de 35.863.120 de sesterți, ar fi fost suficiente pentru a asigura grâne pentru întreaga populație a Romei timp de un an sau pentru a finanța armata romană, la apogeul său, pentru mai mult de două luni.

„Conform standardelor de astăzi, această ultimă sumă ar însemna aproximativ 15 miliarde de dolari în banii de astăzi”, a mai scris Struck.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te