Cel mai mortal animal din lume ar putea să gândiți că ar trebui să fie un rechin alb, un urs grizzly sau o altă bestie similară.
Și ar fi perfect normal dacă ați gândi astfel, având în vedere cât de multă atenție mediatică primește în zilele noastre un atac rar al unui animal mare.
Cu toate acestea, cel mai mortal animal din lume nu este ceea ce v-ați aștepta. Nu este nici feroce, nici puternic, dar este totuși responsabil pentru sute de mii de decese în fiecare an.
Cel mai mortal animal din lume provoacă 1.000.000 de victime pe an. Trăiește și în România
Înainte de a explora povestea acestui ucigaș, ar trebui să clarificăm câteva detalii pentru a arăta cât de amenințător este.
În ciuda popularității prădătorilor oceanici în mentalul nostru cultural, rechinii ucid în medie aproximativ 10 oameni în fiecare an în întreaga lume (deși în 2023 s-a înregistrat o ușoară creștere a acestei cifre).
În comparație cu nucile de cocos care cad - care ucid aproximativ 150 de persoane în fiecare anual - rechinii nu sunt chiar atât de demni de teama pe care o generează.
Citește și: Turistul ucis de o ursoaică postase, cu o zi înaintea atacului, poze cu urşi pe marginea drumului
Dar cum rămâne cu urșii? Deși cunoaștem destule întâlniri neplăcute cu aceștia, inclusiv în România, în medie ei nu omoară decât un singur om pe an.
În ceea ce privește întâlnirile fatale, chiar și vacile depășesc urșii și rechinii, deoarece acestea ucid anual între 20 și 22 de persoane numai în SUA.
Dar cum rămâne cu animalele toxice sau veninoase? Păianjenii, subiectul multor temeri în întreaga lume, sunt responsabili pentru un număr remarcabil de mic de mușcături mortale, mai ales de când antiveninurile au fost dezvoltate în secolul XX.
Banalul țânțar e responsabil de moartea a peste 1 milion de oameni anual - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Cu toate acestea, nu același lucru se poate spune despre mușcăturile de șarpe. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște mușcăturile de șarpe drept o „boală tropicală neglijată”, deoarece aproximativ 140 000 de persoane sunt ucise de acestea în fiecare an în întreaga lume.
În ciuda caracterului tragic al acestei cifre, ea nu concurează nici măcar cu cel mai mare ucigaș din lume.
Citește și: VIDEO A fost inventat „sistemul anti-aerian” împotriva țânțarilor. Trage cu laser
Acest periculos titlu îi revine aparent banalului țânțar. Da, acea insectă enervantă pe care o întâlnim și în România din plin și care ne poate ruina multe seri și nopți cu bâzâitul, dar și mușcăturile lor pe care le simțim pe piele.
Potrivit Asociației Americane de Control al Țânțarilor, modetul țânțar ucide peste 1 milion de oameni anual, scrie iflscience.com.
Banalul țănțar, cel mai mortal animal din lume
Alte autorități din domeniul sănătății cred că cifra ar putea fi chiar mai mare, ajungând până la 2 până la 3 milioane de decese în fiecare an.
Acest lucru se datorează faptului că țânțarii sunt vectori pentru diverse boli, cea mai mortală fiind malaria, care ucide aproximativ 600 000 de persoane în fiecare an.
Țânțarii aparținând genului Anopheles sunt principalii vinovați. Femelele transmit malariei la om prin mușcăturile lor.
Pe măsură ce sug sânge, ele eliberează Plasmodium, un gen de paraziți protozoari, în fluxul sanguin. Acești paraziți invadează și se înmulțesc în celulele roșii din sânge.
Malaria afectează în principal persoanele care trăiesc în zonele tropicale și subtropicale. În țările cu cele mai ridicate rate de transmitere, cei mai vulnerabili sunt copiii mici care nu și-au dezvoltat imunitatea, precum și femeile însărcinate a căror imunitate a fost alterată de sarcină.
În ciuda disponibilității din ce în ce mai mari a diferitelor forme de intervenție pentru prevenirea și tratarea bolii, aceasta continuă să aibă un cost ridicat pentru indivizi, familii, comunități și națiuni întregi.
În ultimii ani, malaria a început să devină un risc mai mare pentru persoanele care trăiesc în țări mai puțin familiarizate cu această boală.
Deși nu este endemică în România, boala este importată în număr mai mare pe măsură ce oamenii vizitează țări în care este endemică.
Citește și: Condimentul cu care ții țânțarii la distanță. Fug atunci când ești prin prejmă. Te dai pe piele
Malaria nu este singura boală transmisă de țânțari. Febra Dengue, o infecție virală, este, de asemenea, frecventă în zonele tropicale și subtropicale.
Deși nu este la fel de gravă ca malaria, majoritatea persoanelor recuperându-se în timp, este totuși foarte neplăcută pentru cei care o experimentează.
Există și alte boli transmise de țânțari, inclusiv virusul West Nile, care, deși rareori fatal, poate provoca boli neurologice (în aproximativ 1 % din cazuri), care pot ucide. În prezent, nu există niciun tratament specific pentru această infecție.
În total, aceasta se ridică la cel puțin 1 milion de decese în fiecare an. Prin urmare, în ciuda dimensiunilor lor minuscule, țânțarii sunt într-adevăr un ucigaș îngrijorător în întreaga lume și, pe măsură ce schimbările climatice continuă, se pot răspândi în zone neafectate anterior.